Tinereţe fără bătrâneţe: Există? Şi dacă da, unde o găsim?

De Libertatea pentru femei, pe

V-aţi gândit vreodata cum ar fi să trăiţi vesnic sau câte lucruri aţi putea face daca aţi fi tinere şi pline de energie sute de ani în sir?… Cercetătorii lucrează intens să găsească elixirul tinereţii şi al vieţii fără de moarte, dar cine îşi doreşte cu adevarat acest lucru?
ADN-ul nostru poartă în el secretul tinereţii fara batrâneţe. Suntem programaţi să îmbatrânim, iar mesajul este ascuns în genele noastre, care numără anii, dar numara şi bolile. Se pare că majoritatea afecţiunilor cronice care grabesc sfârsitul vieţii, precum bolile de inimă, diabetul sau cancerul, sunt deja înscrise în cele 80.000 de gene pe care le are ADN-ul uman. Până acum, au fost studiate doar câteva sute, dar oamenii de stiinţa sunt convinsi ca, pe viitor, vom manipula genele sa scapam de boli si sa descoperim secretul longevităţii.

Tehnologia ne dă speranţe

Viteza incredibila cu care avanseaza tehnologia va ajuta viitoarele genera_ii sa traiasca mai mult, sa fi e mai sanatoase si mai active. Nanoboţii, roboţi în miniatură, vor repara sau vor înlocui organele bolnave chiar în interiorul organismului, injecţiile cu celule stem ne vor prelungi tinereţea sau vom trai în corpuri artifi ciale, ferite de boala şi moarte. Toate acestea sunt iluzii deocamdata, dar nu imposibile. Doua companii de vârf din domeniul antiîmbatrânirii, „Compania” şi LGT, au descoperit deja un mecanism minune prin care stimuleaza genele care susţin tinereţea organismului si inhiba activitatea genelor care accelereaza îmbatrânirea. Cercetatorii au numit sugestiv aceasta inovaţie „Elixirul tinereţii” şi au brevetat câteva produse sub forma unor suplimente alimentare, premiate în 2010.

Cine ne prelungeşte tinereţea

Colesterolul bun
Suplimentele inovatoare, care ne păstreaza tineri mai mult timp, vor fi totuşi prea scumpe pentru cei mai mulţi dintre noi. Oamenii de ştiinţa spun însa ca exista si soluţii ieftine. Cercetarile efectuate pâna acum asupra unor grupuri de centenari din America au dezvaluit un rezultat neaşteptat. Mai toţi pacienţii cu vârste de peste 100 de ani, aveau în comun un nivel ridicat de colesterol bun şi un regim alimentar sărac în calorii.
Alimentaţia sănătoasă şi sport
Am învaţat sa trăim mai sanatos, iar acest lucru se vede. Speranţa de viaţa a crescut de la 50 de ani, acum trei, patru secole, la 75 de ani în prezent. În societaţile avansate, unde calitatea vieţii este ridicata, mulţi oameni ajung la 80 sau chiar la 90 de ani. Dar nimeni nu vrea sa-si prelungeasca batrâneţea, ci sa fi e tânar si sănătos cât mai mult timp. Alimentele bogate în antioxidanţi, vitamine si minerale esenţiale, precum si sportul contribuie din plin la tinereţea trupului.
Cremele de protecţie solară
Pielea e prima care îmbatrâneşte şi ne trădează vârsta. Cercetătorii de la Institutul Medical din Queensland (Australia) ne sfătuiesc sa folosim zilnic creme de plaja pe faţa, pe decolteu si pe mâini, sa ne ferim pielea de radiaţiile ultraviolete care o îmbatrânesc. Într-un studiu, efectuat pe 900 de voluntari, timp de patru ani, ei au observat ca loţiunile de plaja încetinesc îmbatrânirea pielii cu 24% mai mult faţa de alte creme cosmetice. Combinaţia de zinc si dioxid de titaniu din cremele de protecţie solara pare sa fie cea mai eficienta.

Dezumanizarea

Pentru cei mai mulţi oameni de stiinţa, viaţa fara de moarte nu poate fi obţinuta decât renunţând la trupul fragil si trecator. Omul ar putea trai vesnic daca s-ar transforma în robot. Mogulul rus Dmitry Itskov se lauda deja ca, în urmatorii 10 ani, va putea implanta creierul unui om în interiorul unei masini inteligente. Protejat de un trup de metal, care poate fi îmbunataţit periodic, omul nu se va mai teme de boli si de moarte. Itskov viseaza mai departe sa transfere mintea oamenilor în trupuri holografice… „Astfel, vom putea merge prin pereţi, vom putea calatori cu viteza luminii si vom face multe alte lucruri care acum ni se par imposibile”. Teoriile lui pot fi puse în practica, dar cu ce preţ?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter