Cum și cât se lasă bacșiș la restaurant! Ce spun regulile de bun simț

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 23 decembrie 2022, 11:50

Mulți dintre noi ne întrebăm cât se lasă bacșiș la restaurant, mai ales dacă mergem la o cină într-un local cu pretenții. Iată ce spune codul bunelor maniere și cum se lasă bacșiș la restaurant în România și prin alte țări turistice.

Cuprins

Bunul simț spune că se lasă bacșiș la restaurant, indiferent de locație. Iar regula generală acceptată aproape în toată Europa spune că valoarea bacșișului poate fi de 10% din consumație.

Conform codului bunelor maniere azi, bacșișul trebuie să fie o mică atenție în funcție de modul în care ai fost servit. Dar nu se lasă un bacșiș prea mic pe considerentul că nu vei mai trece prin localul respectiv. Și nici nu se lasă un bacșiș prea mare doar ca să te lauzi în fața unor chelneri că ai mai mulți bani decât ei.  

De ce este de bun simț să lăsăm bacșiș

Ospătarii și chelnerii au primit dintotdeauna o mică atenție din partea clienților, cu atât mai mult dacă am fost mulțumiți de servicii. Ei fac parte din cele câteva categorii profesionale care sunt plătite foarte modest și care își rotunjesc veniturile cu ajutorul bacșișului.

Sunt multe cazuri în care, fără ciubucul pe care îl primesc zilnic de la clienți, angajații unor localuri nu s-ar putea descurca doar din salariu să ducă un trai decent.

Trebuie să mai știi că, la finalul unei ture, orice chelner sau barman împarte banii pe care îi primește bacșiș cu bucătarii și personalul auxiliar. Mica atenție pe care o lasă clienții ajută mulți alți oameni să ducă o viață decentă.  

Cum se lasă bacșiș la restaurant în funcție de locație

Cum și cât se lasă bacșiș la restaurant! Ce spun regulile de bun simț
Nu ocoli cutia cu tipsuri din cafenele sau pizzerii

Regula generală spune că valoarea bacșișului trebuie să fie de 10% din nota de plată. În multe țări, acest procent este deja inclus și se regăsește în suma totală de plată pe bon.

Dar, în România, bacșișul rămâne deocamdată la bunul plac al clientului. În localurile foarte modeste, spre exemplu cele cu autoservire, se poate lăsa un bacșiș de numai 5%.

Bacșiș la restaurant în funcție de local

La bar, la terasă, la un restaurant obișnuit, bacșișul este de 10%, dar în localurile de lux, în restaurantele scumpe, este bine să lași un bacșiș între 15 – 20% din nota de plată.

Poți fi mai generos, dacă ai fost încântat de servicii și de preparatele consumate, și este recomandat să transmiți felicitări bucătarului.

Dacă nu ai fost mulțumit de servicii, este dreptul tău să nu lași niciun bacșiș, eventual să faci o reclamație la patron.

Bacșiș la fast food

Angajații de aici nu se așteaptă la un bacșiș din partea clienților. Se plătește comanda în avans la casă, apoi se ridică preparatele fără să se lase ceva. Cu toate aceastea, au apărut și fast-food-uri pe stradă unde există o cutie pentru mici donații. Câțiva lei care pot fi lăsați în cutie reprezintă mult pentru angajați.  

Bacșiș la bar

Barmanul nu se așteaptă nici el la un bacșiș, deoarece el nu te servește la masă. Dar, dacă faci consumație la bar, ar fi bine să ai bani pregătiți în hârtii mai mici de 10, de 20 sau de 50 de lei și să nu ceri restul, dacă acesta este mai mic de 5 lei.

Bacșiș la cafenea

O cafenea elegantă, cu o terasă frumoasă, cu mese amenajate special pentru a petrece mai mult timp pentru relaxare, impune și un bacșiș pe care îl lași la final. De obicei, se rotunjește nota de plată sau se mai lasă în plus 5 sau 10 lei, în funcție de suma finală de plată.

Cum se lasă bacșiș la restaurant în diverse țări turistice

Cum și cât se lasă bacșiș la restaurant! Ce spun regulile de bun simț

Călătorim adesea în Grecia, Italia, Spania, țările nordice sau chiar în Asia, și de multe ori mergem la restaurant să încercăm deliciile culinare locale. Iată care sunt obiceiurile de a da bacșiș în diverse zone ale lumii.

Grecia: 10% – 15% din nota de plată, în funcție de local

Italia: 10% din nota de plată

Spania: aproximativ 1 euro în cafenele, până la 10 – 15% în celelalte localuri

SUA și Canada: 15 – 20% este bacșișul obișnuit, sub 10% este considerat jignitor.

Taiwan: bacșișul este adesea inclus în nota de plată și trebuie să verifici, dacă nu este inclus, atunci un procent de 10% este mulțumitor.

Thailanda: în localurile mici, se lasă restul cadou, dar în localurile mai mari se lasă 10%, dacă nu este deja inclus în nota de plată.

Marea Britanie: dacă bacșișul nu este inclus, se lasă între 10 și 15% din nota de plată.

Germania și Franța: în multe localuri, serviciile sunt deja incluse în nota de plată, dar se lasă totuși un bacșiș între 15 – 17% din nota de plată.

Alte categorii profesionale care pot primi bacșiș

Angajații din HORECA, industria hotelieră și restaurante, reprezintă princilele categorii profesionale care sunt îndreptățite să primească un bacșiș din partea clienților.

Ospătarii, chelnerii, barmanii, bucătarii, ajutoarele din bucătărie, cameristele din hoteluri își rotunjesc astfel salariile care s-ar putea să fie mult mai mici decât necesitățile lor de bază.

O categorie nouă de lucrători care primește bacșiș este livratorul, cel care îți aduce acasă diverse colete și cumpărături de pe internet. Aceștia primesc în medie între 5 și 10 lei pentru o livrare.

Livratorii care aduc colete masive, frigidere, mașini de spălat sau mărfuri foarte grele sunt îndreptățiți să se aștepte la un bacșiș mai generos, care poate trece de 20 de lei, în funcție de efortul depus.

Alte categorii care pot primi un bacșiș potrivit cu serviciile și munca lor:

  • Frizerii
  • Bărbierii
  • Coafezele
  • Șoferii de taxi
  • Mecanicii auto
  • Instalatorii care vin la domiciliu
  • Ghizii turistici
  • Șoferii de autocar
  • Plasatoarele
  • Lucrătorii care îți renoveaza casa
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter