10 situații în care nu trebuie să folosești mâna stângă!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Miercuri, 21 decembrie 2022, 13:53

Multe reguli de etichetă și de igienă ne cer să evităm mâna stângă! În unele țări sunt situații în care poți fi grav sancționat de către cei din jur, dacă faci anumite gesturi cu mâna stângă. Și iată de ce!

Cuprins

Mâna stângă a căpătat o conotație negativă în multe culturi orientale, profund religioase și tradiționaliste. Nici creștinii nu se închină cu mâna stângă!

Spre deosebire de mâna dreaptă, destinată gesturilor onorabile și activităților practice, mâna stângă este mai degrabă asociată cu gesturile intime, de igienă personală. Cu toate acestea, diferența nu este una categorică. Spre exemplu, în China se oferă cu stânga și se primește cu dreapta. Iar, în Japonia, mâna stângă reprezintă emoțiile, instinctele, dar și credința.

Mâna stângă, semnificații diverse

Mâinile sunt uneltele noastre, așa cum creierul reprezintă inteligența, inima reprezintă vitalitatea, iar picioarele, motorul organismului. Aristotel spunea că mâna este ”unealta uneltelor”, iar Quintilian scria ”Se poate spune că mâinile pot să vorbească. Nu le folosim pentru a cere, a promite, a chema, a alunga, a ameninţa, a implora, a exprima aversiune sau frică, a întreba ori a nega? Nu le utilizăm pentru a indica fericire, tristeţe, ezitare, confesiune, penitenţă, măsură, cantitate, număr şi timp? Nu au puterea să incite şi să interzică, să exprime aprobare, mirare, ruşine?”

Într-adevăr, mâna semnifică acțiune, putere, determinare, dominare, îndemânare, hărnicie, protecție sau generozitate. În multe culturi, mâna dreaptă este asociată cu rațiunea, înțelepciunea, scopul, curajul, îndrăzneala, puterea, virilitatea, dăruirea sau agresivitatea. Iar mâna stângă este asociată cu emoțiile, sentimentele, inima, subconștientul, iraționalul, dezordinea, slăbiciunea sau feminitatea.

Cele mai cunoscute situații în care nu se folosește mâna stângă

1. Când dai mâna cu cineva

Oriunde în lume, bărbații și femeile deopotrivă dau mâna cu cineva folosind doar mâna dreaptă. Este inadmisibil să dai mâna cu stânga. Se consideră un gest lipsit de politețe, aproape o sfidare sau o jignire la adresa celeilalte persoane. Acest gest este scuzabil doar pentru persoanele stângace.

2. Când te închini

Pentru orice creștin care obișnuiește să se închine în biserică este bine știut că gestul crucii se face doar cu mâna dreaptă. Pentru a te închina, trebuie să duci mâna dreaptă la frunte – În numele Tatălui, apoi mai jos de piept – al Fiului, către umărul drept – și al Sfântului Duh, iar la final către umărul stâng – Amin!

3. Când duci mâna la inimă!

Este o formă de salut foarte populară în Europa și în America prin care ne exprimăm sinceritatea și sentimentele de afecțiune sau de apreciere față de cealaltă persoană. Nu se ridică niciodată mâna stângă la inimă, ci mâna dreaptă, deși multă lume le încurcă.

Salutul cu mâna la inimă a fost recomandat și popularizat mai ales în perioada restricțiilor severe din timpul pandemiei de Covid-19, când nu era prea sănătos să dăm mâna unii cu alții.

4. Când oferi mâncare la masă  

Când iei masa cu mai multe persoane acasă sau la restaurant și trebuie să pasezi bolurile cu mâncare către ceilalți meseni, folosește întotdeauna mâna dreaptă. Eticheta, atât în Europa, cât și în țările arabe sau în India, cere să evităm mâna stângă și să pasăm mâncarea cu mâna dreaptă, către persoana din dreapta noastră.

Alte situații în care trebuie să eviți mâna stângă

5. Când deschizi ușa de la mașină

Când ești pe scaunul șoferului, se recomandă să deschizi ușa de la mașină din stânga ta, folosind mâna dreaptă! De ce? Pentru a evita tot felul de accidente. Când oprești pe dreapta și deschizi ușa brusc, fără să te uiți în oglinda retrovizoare, este posibil să lovești un biciclist care trece pe lângă mașina ta. Se mai întâmplă!

De aceea, este recomandat să folosești mâna dreaptă pentru a deschide ușa din stânga. Așa ești obligat să îți întorci puțin capul către stânga și poți vedea mai bine dacă se apropie ceva de mașină.

6. Când folosești limbajul semnelor

10 situații în care nu trebuie să folosești mâna stângă!

Surdomuții recomandă să folosești mai des mâna dreaptă, decât stânga pentru a comunica în limbajul semnelor. Dacă începi să gesticulezi cu dreapta, nu schimba mâna în mijlocul ”dialogului”. Cei mai mulți dintre cei care folosesc limbajul semnelor te vor înțelege, dar nu este recomandabil să schimbi mâinile în timp ce faci anumite gesturi.

7. Când folosești un iPhone

Se pare că este mult mai bine să folosești mâna și urechea dreaptă atunci când ai un iPhone și vrei să dai un telefon. Există o conexiune mai bună între antena telefonului și semnalul wireless dacă folosești mâna dreaptă, decât dacă folosești mâna stângă. Depinde, însă, de obiceiurile tale și abilitățile tale. Dacă ești stângaci, cu siguranță vei folosi mâna stângă pentru a manevra telefonul.

8. Când oferi obiecte în India

Ai grijă să nu folosești niciodată mâna stângă când dai un obiect cuiva din India. În această țară, mâna stângă se folosește pentru igiena intimă și nu trebuie să atingă mâncarea, băutura sau lucrurile pe care vrei să le oferi cuiva. Mulți indieni chiar refuză să primească ceva dacă li se oferă cu stânga. Pentru ei este o jignire. Nici prin Europa nu este prea frumos să oferi mâncarea sau cadourile cu stânga!

9. Când te servești cu mâncare în țările musulmane

10 situații în care nu trebuie să folosești mâna stângă!

În India, în țările arabe sau în alte state musulmane, mâna stângă este destinată igienei personale. De aceea, când te servești cu mâncare de pe un platou sau din farfuria proprie și ești la masă cu musulmani, este bine să eviți mâna stângă. Folosește doar dreapta pentru a lua pâinea, fructele sau dulciurile sau orice altă gustare pe care o atingi direct cu mâna, fără furculiță sau lingură.

10. Când iei bani în Orientul Mijlociu

În țările arabe este considerat un gest nepoliticos și jignitor să dai cuiva bani sau să primești bani folosind mâna stângă. Ține minte să folosești doar mâna dreaptă când manevrezi banii în prezența unor persoane de origine arabă sau de religie musulmană.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter