Iată cine sunt cei 10 sportivi care vor participa la Jocurile Olimpice de la Rio, în echipa refugiaților

De Andreea Catrina, pe Ultimul update Miercuri, 03 august 2016, 21:53
Pentru prima oară în istoria Jocurilor Olimpice, adică din 1896 și până în prezent, contextul politic actual, de la nivel mondial, a obligat comitetul olimpic să formeze o echipă de sportivi refugiați.

Astfel, 10 sportivi refugiați au fost selectați – doi înotători sirieni, cinci atleți sudanezi, doi judocani congolezi și un maratonist etiopian. Iar poveștile lor de viață sunt emoționante!

Iată cine sunt sportivii din echipa olimpică a refugiaților

Rami Anis, 25 de ani, înotător, născut în Siria

Rami Anis a început să se antreneze la 14 ani, în orașul în care s-a născut, Alep. După ce bombardamentele și răpirile au început să fie din ce în ce mai frecvente în Siria, părinții l-au trimis în Turcia, la rude. Dar pentru că nu avea naționalitate turcă, Rami nu putea participa în mod oficial la competiții. Așa că s-a hotărât să fugă în Grecia, cu alți refugiați, într-o barcă pneumatică, iar de acolo a ajuns într-un final în Belgia. După lungi și intense antrenamente, el a ajuns să fie selectat anul acesta în echipa olimpică a refugiaților.

Yolande Mabika, 28 de ani, judoka, născută în Congo

Yolande Mabika s-a despărțit de părinții ei încă din copilărie. S-a născut și a trăit în Congo, dar într-o casă de copii. A descoperit judoul din întâmplare, iar asta a făcut-o să simtă că își poate controla singură viața. A ajuns în Brazilia ca refugiată, în 2013, după ce antrenorul ei de judo i-a confiscat actele, a abuzat-o psihic și a refuzat să îi dea de mâncare, în timp ce participa la o competiție din Rio de Janeiro. Atunci a fugit din hotel și s-a hotărât să ceară ajutor.

Yiech Pur Biel, 21 de ani, atlet, născut în Sudanul de Sud

Yiech Pur Biel a fugit din Sudanul de Sud în 2005, din cauza conflictelor din țară, și a ajuns într-o tabără de refugiați din Kenya. A început să joace fotbal acolo, dar nu i-a plăcut pentru că depindea prea mult de colegii de echipă, așa că s-a orientat spre alergat. Nu a avut încălțăminte adecvată sau condiții de antrenament, însă i-a plăcut că alergatul îi dădea un sentiment de libertate. Cineva i-a remarcat talentul și așa a ajuns să facă parte din echipa refugiaților de la Rio.

Yonas Kinde, 36 de ani, maratonist, născut în Etiopia

Yonas a fugit din țara lui, din cauza conflictelor de acolo, și a ajuns în Luxemburg, în 2011. A fost șofer de taxi, pentru a putea câștiga bani, iar talentul său a stat ascuns până anul trecut când, dintr-o întâmplare, a participat și a câștigat unul dintre cele mai dificile maratoane din Germania.

Anjelina Nadai Lohalith, 21 de ani, atlet, născută în Sudanul de Sud

După ce satul în care trăia în Sudan a fost incendiat, Anjelina a fost nevoită să fugă în Kenya. Acolo povestea ei a continuat într-o tabără de refugiați, unde talentul i-a fost descoperit, iar anul acesta vrea să câștige o medalie la Rio, pentru a le demonstra tuturor că atunci când crezi în visul tău, acesta se poate împlini.

Vezi cine sunt ceilalți cinci sportivi refugiați care vor participa la Olimpiada de la Rio AICI sau în galeria foto de mai sus.

Citeste si – “Ravensbruck”, adevărata poveste a Milenei Jesenka

Citeste si – Angelina Jolie şi Brad Pitt ajută victimele din Haiti

Sursă: UNHCR
Foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter