Gigel Ungureanu, balerin: „Cele mai frumoase sunt aplauzele de la sfârşit“

De Mihaela Dima, pe

Gigel Ungureanu, unul dintre cei mai apreciaţi tineri balerini, dansează în această stagiune la Opera Naţională Bucureşti în spectacolele „Simfonia fantastică“ şi „Tango.Radio&Juliet“. Merită să îl vedeţi!
Când ai început să faci balet?
Am început la vârsta de 9 ani, aşa se începe baletul profesionist, când treci în clasa a patra. Printr-o întâmplare tata a cunoscut un balerin şi s-au împrietenit, m-au văzut că am energie şi m-au trimis la Cluj. Şi am ajuns într-un internat destul de urât, cu 40 de persoane într-o încăpere, n-a fost prea plăcută viaţa de internat şi după două săptămâni am spus că renunţ, că mă întorc acasă. Am plecat la Iaşi, am sunat părinţii şi le-am zis că nu mai rezist.
Am mai stat o perioadă la Iaşi, începusem şcoala, dar m-au convins să mă duc din nou la Cluj. A fost greu în primii ani. Doar Clujul şi Bucureştiul aveau şcoală de balet, iar Bucureştiul era axat mai mult pe fete. Clujul scotea mai mult băieţi, nu ştiu de ce. Şcoala de la Cluj e foarte bună, sunt condiţii foarte bune, din păcate acum e foarte jos ca şi nivel. Până prin clasa a şaptea a opta mi-a fost destul de greu să mă obişnuiesc acolo, mai ales că era ca în armată. Aveam dimineaţa ore, cultură generală, după-amiaza aveam studii şi repertoriu şi alte subcategorii de dans, şi n-am prea avut copilărie aşa, am muncit mai mult în copilărie decât s-o trăiesc.
Dar tu ai ales baletul?
Părinţii m-au împins la început, au zis că e o meserie frumoasă, că o să văd lumea. Într-adevăr, aşa este. Pleci prin turnee, mergi prin alte ţări, ceea ce nu poţi face în România decât într-un concediu. Mi-a plăcut, şi din clasa a opta am zis că asta îmi doresc să fac pentru toată viaţa. Am crescut în meseria asta, eu asta ştiu să fac, dans.
Balerinul Gigel Ungureanu
Gigel Ungureanu în „Ana Karenina”.
Care a fost primul tău rol principal?
Primul rol a fost unul foarte greu, Prinţul Siegfried din „Lacul Lebedelor“. De-obicei nu se dă direct acest rol, se trece prin anumite categorii. Prima dată dansezi ansamblu. Se face ansamblu, după asta treci la demi-solo, roluri mai mici, solo şi prim solist. Eu am trecut direct de la ansamblu la prim-solist. Asta nu prea se face, dar Simona Noja mi-a dat şansa aceasta. Asta se întâmpla în ‘98, la Teatrul „Oleg Danovski“ din Constanţa, la care m-am dus după şcoală. Am dansat acolo 10 ani, acolo i-am întâlnit şi pe Gigi Căciuleanu şi pe Ion Tugearu, şi pe Sergiu Anghel, mai mulţi coregrafi. Şi am acululat foarte multă experienţă la Constanţa.
Cum ai ajuns la Bucureşti?
La Bucureşti am plecat pentru că a venit o nouă conducere la Teatrul „Oleg Danovski“ care era separată de Opera Constanţa. Şi au unit teatrele şi a fost o nebunie. Fiecare alerga în altă parte. Şi am plecat.
Faci doar balet sau toate genurile de dans?
Baletul este baza, dacă ştii bine balet clasic poţi să faci orice alt dans, şi hip-hop  şi de societate, le înveţi mult mai uşor. Cel de societate e într-adevăr mai diferit, dar celelalte se pot lega. Jazz, step, irlandez, le faci mult mai uşor dacă ai o bază clasică foarte bună. Dar eu fac şi dans contemporan, şi modern, şi ele sunt ca nişte subcategorii ale dansului clasic. Adică, mai nou, se axează lumea pe dans modern şi dans contemporan.  Şi, personal, pot să transmit mult mai mult prin dans contemporan, prin dans modern. Ai mai multă libertate de mişcare, nu e atât de strict ca în baletul clasic, în baletul clasic trebuie să ai picioare frumoase, trebuie să arăţi perfect.
Balerinul Gigel Ungureanu
Gigel Ungureanu în „Lacul Lebedelor” şi „Ana Karenina”.
Dacă vrei să fii mulţumit de tine. Cu toate că noi nu suntem niciodată mulţumiţi de noi. Mă simt foarte bine când dansez dans modern. Opera Naţională Bucureşti e bazată mai mult pe clasic. Repertoriul în principal e clasic. Dar, în schimb, cum este „Radio and Juliet“, este un dans modern. „Simfonia fantastică“ este tot dans modern. A mai fost „Femeia“, care e tot un neoclasic. Un super-spectacol. „Ana Karenina“ este tot neoclasic, eu aşa o încadrez.
Citeşte continuarea în pagina următoare!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter