Ce cred femeile despre reducerea concediului maternal

De Erika Chivu, pe

Indemnizaţia de creştere a copilului se va acorda, începând cu 2011, pe o perioadă de numai un an. Află ce cred despre asta femeile care au sau vor să aibă un copil.

Concediul plătit, doar un an

Femeile care vor deveni mămici în 2011 nu vor mai primi indemnizaţia de creştere a copoilului timp de doi ani, ci numai timp de un an. Valoarea indemnizaţiei rămâne aceeaşi – cel puţin 600 de lei, cel mult 3400 de lei, în funcţie de salariu. Cele care vor totuşi să mai rămână acasă încă un an, pot solicita acest lucru, însă nu vor fi plătite. Iar dacă decid să revină la serviciu pe perioada celui de-al doilea an al copilului, vor fi răsplătite cu o primă lunară de 500 de lei.

Nu vor fi afectate de schimbări cele 198.000 de familii care deja primesc indemnizaţia de creştere a copilului.  

Ca şi „ajutor” pentru mamele ce vor naşte în 2011, guvernul anunţă că se va demara construcţia de creşe, transformarea unor spitale în creşe, aşa încât să fie suficiente locuri, şi că se va adopta în Parlament legislaţia cu privire la statutul bonelor.

Ce părere au mamele despre noua lege

„Practic, statul loveşte în cei slabi: bătrâni şi, mai nou, mame şi copii. Psihologii spun că este vital ca bebeluşul să stea în primii doi ani aproape de mamă, iar legile nu ar trebui să ne pună beţe în roate. Reducerea la jumăte a perioadei de concediu mi se pare drastică şi inumană, dacă ne gândim la dezvoltarea copilului în primele luni de viaţă. Iar faptul că mamele care se întorc mai repede la muncă primesc bani mi se pare o mită legalizată” crede Anda, o posibilă viitoare mămică de 23 de ani.

„Oricum, mă aşteptam la o astfel de măsură pentru că în acest an am văzut foarte multe femei însărcinate şi ar fi interesant de văzut cu cât la sută au crescut cererile de concediu de maternitate” mai spune ea.

De aceeaşi părere este şi Cerasela, 34 de ani, mama a doi copii: „Perioada de acordare a indemnizaţiei ar fi trebuit să se mărească la trei ani, pentru că un copil are nevoie de mama lui în primii trei ani de viaţă. Bine ar fi să se mărească şi alocaţia pentru copii, care acum este mai mult simbolică.”

Alina, 25 de ani, crede ca noua lege este o „bătaie de joc”, pentru că nu este normal să abandonezi un copil în creşă la vârsta de un an, iar suma de 500 de lei sau orice altă sumă de bani nu schimbă faptul că pierzi cea mai frumoasă perioadă din viaţa copilului tău.

„Ştim cu toţii cum sunt trataţi copiii la o creşă de stat” spune şi Alexandra, mama unui copil de o săptămână, bucuroasă că noua schimbare nu i se aplică şi ei. „Mamele vor fi puse într-o situaţie extrem de grea, unde trebuie să aleagă între sărăcie şi binele copilului. Probabil că multe se vor intoarce la serviciu, fiindcă sărăcia este şi ea în defavoarea unui copil. Din nou, sunt dezavantajate familiile cu venituri mici care nu-şi pot permite să trăiască un an dintr-un singur salariu şi nici nu au bani de o creşă particulară.”

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter