Facebook lansează o aplicaţie anti-sinucidere

De Nicoleta Galeteanu, pe

„Am luat toate pastilele pe care le aveam. Voi fi moartă în curând. La revedere tuturor.”, a fost mesajul de adio al unei tinere postat pe Facebook înainte de a se sinucide.

Cazurile de sinucideri „în direct” pe reţeaua de socializare au luat o amploare îngrijorătoare în rândul utilizatorilor, astfel că reprezentanţii Facebook s-au văzut nevoiţi să ia iniţiativă în acest sens şi să prevină actele de sinucidere.

Astfel, site-ul a lansat o nouă opţiune menită să oferă ajutor rapid persoanelor cu tendinţe sinucigaşe, din partea unor consilier de specialitate angajaţi de companie.

Prin intermediul sistemului „chat” de pe Facebook, utilizatorii care au gânduri morbide se vor putea conecta instant cu un consilier de la National Prevention Lifeline.

De asemenea, dacă un prieten sesizează postări dubioase, acesta poate raporta centrului Facebook accesând un link de lângă comentariu. Apoi Facebook trimite un email persoanei care a scris acel comentariu, încurajând-o să folosească „linia fierbinte” sau să acceseze un link pentru o discuţie confidenţială pe chat.

Un astfel de caz cu final fericit a avut loc în iulie 2011, în Penssylvania, SUA, când autorităţile locale au putut preveni un act de sinucidere a unui bărbat, datorită unu prieten care, după ce a citit mesajul de adio, a sunat la 112.

Acest serviciu, disponibil deocamdată doar în SUA, este cea mai recentă aplicaţie dintr-un set de programe menite să întărească securitatea site-ului, ajuns în prezent la 800 de milioane de membri.

Facebook urmează, astfel, exemplul celor de la Google şi Yahoo care, cel puţin în SUA, oferă numărul Liniei Naţionale de Prevenire a Sinuciderilor.

În luna septembrie 2010, Tyler Clementi, student american la Universitatea Rutgers s-a aruncat de pe podul George Washington. Clementi a lăsat o postare Facebook în care scria: “Mă arunc de pe podul GW, scuze”.

Luna trecută, un bărbat din Pittsburg, California, a postat un anunţ pe reţeaua de socializare, înainte de a-şi omorî soţia şi socrii. Ulterior, bărbatul s-a sinucis.

Un astfel de caz a avut loc şi în România. În 2010, soprana Roxana Briban a postat pe profilul Facebook o poză cu  încheietura mâinii sale însângerată. La scurt timp, soţul acesteia a găsit-o moartă în cadă.

În decembrie anul trecut, chiar în noaptea de 25 decembrie, Simone Back a scris mesajul de mai sus. După ce a luat un pumn de pastile şi a anunţat că va muri, tânăra a fost luată în derâdere de prietenii de pe Facebook, crezând că este o glumă.

Există însă şi cazuri mai şocante de atât. Unii sinucigaşi aleg să transmită live gestul lor final din această lume. 

Potrivit ultimelor cercetări, aproximativ 100 de persoane se sinucid în fiecare zi în SUA.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter