Eclipsă totală de Lună. Ce evenimente epocale anunţă „Luna sângerie”

De Geo Berciu, pe

O eclipsă totală de Lună, denumită în mod popular şi „Lună sângerie”, va avea loc astăzi şi va fi vizibilă din Canada şi Statele Unite ale Americii.

Interesant este faptul că eclipsa totală de Lună de astăzi este a doua din 2014, după ce un eveniment astronomic asemănător a avut loc pe 15 aprilie, iar alte două sunt aşteptate anul următor, pe 4 aprilie şi pe 28 septembrie.

Experţii de la NASA au comparat aceste patru eclipse succesive cu o mână de patru cărţi identice la poker, motiv pentru care au denumit acest fenomen „tetradă”.

Ceea ce ridică semne de întrebare pentru analişti este faptul că toate cele patru eclipse coincid cu patru sărbători biblice majore ale iudaismului: pe 15 aprilie 2014 a avut loc sărbătoarea pascală a evreilor, iar astăzi, ei celebrează sărbătoarea religioasă Sukot. Şi în 2015, viitoarea eclipsă totală de lună cade pe 4 aprilie (paştele evreiesc) apoi o a patra eclipsă de lună pe 28 septembrie 2015 (Sukot).
Tetradele, însoţite de evenimente istorice importante

O asemenea coincidenţă s-a observat de numai 3 ori în istoria ultimilor 500 de ani. Conform istoriei la care avem acces, tetrada din anii 1492-1493 coincide cu Inchiziția spaniolă, unde conform Decretul de la Alhambra toţi evreii neconvertiţi la creştinism erau obligaţi să părăsească Spania. Momentele grele prin care au trecut evreii după acest Decret de la Alhambra au fost prinse în perioada acestei tetrade. Următoarea a avut loc în 1949 şi 1950, într-o vreme extrem de tulbure pentru iudaism – statul Israel fusese abia creat şi era implicat în gherile împotriva palestinienilor – şi în 1967-1968, an (1967) în care Israelul a dus un război fulger cu arabii.

Şirul de coincidenţe a şocat comunitatea rabinilor şi a ridicat în atenţia tuturor, prorocirile care se găsesc în Torah, cartea sfântă a iudaismului. Evenimentul este, de asemenea, asociat cu o profeţie din cartea Genezei. „Soarele se va cufunda în întuneric şi Luna va deveni sângerie, înainte de marea şi teribila zi a venirii Domnului”, se arată în textele sfinte.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter