Cum speli rufele ecologic şi economic

De Libertatea pentru femei, pe

Lumea în care trăim devine din ce în ce mai obsedată de curăţenie. O la fel de mare grijă ar trebui să o avem şi de mediul înconjurător. Iată cum…

1. Nu spăla din nou lucrurile curate

Pijamaua cu care copilul a dormit doar o noapte, prosopul cu care te-ai şters o dată, după duş, cămaşa soţului, pe care abia ai adus-o de la magazin… De ce să le speli? Nimeni nu spune să umblăm îmbrăcaţi murdar, dar nici să te apuci să speli degeaba.

2. Redu consumul de detergent

Cantităţile recomandate pe ambalajele de detergenţi sunt calculate pentru haine cu adevărat murdare. Pentru spălările obişnuite, le poţi reduce fără teama că rufele tale vor fi mai puţin curate.

3. Apă oxigenată în loc de clor

E firesc să-ţi doreşti rufe de un alb strălucitor, aşa că foloseşti înălbitori „revoluţionari”, pe bază de clor, ca să obţii lenjeria imaculată. Pentru ţesături, sunt foarte buni, dar mediul are de suferit. În locul clorului, încearcă înălbitorii pe bază de peroxid de hidrogen (apă oxigenată, mai exact), sub formă lichidă sau de pudră.

4. Foloseşte detergent ecologic

Indiferent că sunt pudră sau lichizi, cumpără doar detergenţi a căror etichetă te asigură că sunt biodegradabili. Iar dacă ai de ales, foloseşte mai degrabă un săpun de rufe făcut în gospodărie, în locul unuia furnizat de industria chimică.

5. Mai puţin balsam de rufe

În special pentru cele care folosesc maşini de spălat automate, balsamul de rufe este indispensabil. Poţi încerca însă şi cu 60 ml de soluţie de bicarbonat de sodiu adăugată la ciclul de spălare şi 60 ml de oţet la clătire. Acestea împiedică electrizarea ulterioară a ţesăturilor şi elimină orice reziduu chimic din materialele noi.

6. Usucă rufele pe frânghie

Lenjeria uscată în aer liber se uzează mai încet, miroase mult mai frumos decât cea din uscătorul maşinii de spălat, iar consumul de electricitate este nul. Aşadar, frânghia de rufe ajută atât mediul, cât şi portofelul! Iarna, foloseşte uscătoarele pliante; în felul acesta, umezeşti şi aerul din repectiva încăpere, deteriorat de căldura sobei sau a caloriferelor.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter