Ce sunt acarienii, cum scăpăm de ei și cum prevenim apariția lor

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Marți, 17 ianuarie 2023, 12:58

Acarienii pot trăi în colonii de mii de membri în casele noastre, în special în zonele umede și călduroase, în așternuturi, covoare și pături. Acarienii au dimensiuni atât de mici, că nu pot fi văzuți cu ochiul liber, dar îi putem ține sub control prin metode simple.

Cuprins

Acarienii sunt înrudiți cu paianjenii, dar sunt atât de mici că nu îi putem vedea decât cu un microscop. Aceste mici insecte parazite trăiesc pe patul nostru, în perne și în saltea, și chiar pe corpul nostru. Se pare că cei mai mulți preferă să stea pe gene și în sprâncene, iar noaptea migrează spre zonele grase ale tenului, în bărbie și pe obraji. Pare un spectacol desprins din filmele SF, dar este cât se poate de adevărat.

Într-un singur pat pot trăi între 100.000 și 10 milioane de acarieni care se hrănesc cu particulele moarte de piele, cu umezeala și grăsimea corpului nostru. Nu putem scăpa de ei definitiv, dar îi putem ține sub control făcând curat în casă des, aerisind așternuturile, dulapurile cu haine și păstrând o igienă corporală exemplară.

Acarienii și riscurile pentru sănătate

Ce sunt acarienii, cum scăpăm de ei și cum prevenim apariția lor

Oricât ar părea de mici și de inofensivi, acarienii pot provoca alergii severe și boli de piele persoanelor mai sensibile sau care dezvoltă o sensibilitate în timp la aceste organisme.

Acarienii nu înțeapă și nu ne mușcă, nu trebuie confundați cu puricii. Ei se hrănesc cu celulele moarte descuamate de pe pielea noastră, dar unele specii de acarieni lasă în urmă reziduuri la care bebelușii și copiii mici pot deveni alergici în timp.

La persoanele mai sensibile, acarienii pot determina apariția bolilor de piele, a cuperozei și a dermatitelor. Reziduurile acarienilor pot genera iritații și alergii care se manifestă prin strănuturi și ochi înroșiți îndeosebi dimineața. Copiii mici care cresc într-un mediu prea cald și umed, unde proliferează acarienii pot suferi în timp de astm.

În plus, contactul prelungit cu acarienii ne poate face mai sensibili la anumite afecțiuni ale sistemului respirator precum sinuzita sau afecțiuni ale ochilor, precum conjunctivitele și iritațiile pleoapelor.

Cum ne protejăm de acarieni

Ce sunt acarienii, cum scăpăm de ei și cum prevenim apariția lor

Aceste mici insecte parazite se înmulțesc într-un ritm alert. Studiile au arătat că, într-un gram de praf colectat de pe perne, pot trăi câteva sute de acarieni, iar o femelă poate depune în medie 10 ouă pe zi.

Cu toate că sunt cu milioanele în casele noastre, putem scăpa de ei foarte ușor. Curățenia strictă, aerisirea camerelor în mod regulat și folosirea aspiratorului sunt cele mai simple și eficiente soluții să ținem sub control acarienii.

Curăță pernele și saltele săptămânal

Presară bicarbonat de sodiu pe saltea și perne, după ce scoți așternuturile. Lasă bicarbonatul să absoarbă umezeala și apoi aspiră bine cu o perie curată și igienizată.

Schimbă așternuturile săptămânal

Dacă au pielea mai sensibilă și știi că ai probleme cu acarienii, schimbă așternuturile săptămânal și aerisește-le zilnic. Ține o oră lenjeria de pe pat la soare, să se usuce bine. Acarienii nu suportă soarele și materiale uscate. Lor le place căldura umedă, în care se pot înmulți ușor.

Aerisește camera zilnic

Vară sau iarnă, aerisește camerele în fiecare dimineață, cel puțin o oră. Lasă deschise larg ușile la dulapurile cu haine, să se usuce bine, să se aerisească și să intre soarele.

Șterge praful cât mai des

Zilnic sau la două zile, șterge praful din toate încăperile, folosind și soluții de igienizare și lavete din microfibră care adună foarte bine praful. Cârpele obișnuite nu fac decât să îl împrăștie prin casă. Dar pămătuful sau laveta din microfibră adună bine praful și acarienii. Nu uita să le speli după fiecare folosire.

Aspiră des prin casă

Acarienii trăiesc și în covoare, și pe fotolii, și în orice zonă întunecoasă unde ajung și animalele tale de companie. Acarienii se hrănesc cu pielea descuamată și sebumul pe care pisica sau câinele îl împrăștie pe sub pat și pe sub mese. Aspiră cât mai des prin casă în fiecare ungher și spală pe jos cu soluții igienizante sau pur și simplu cu apă călduță și bicarbonat de sodiu.

Controlează temperatura în casă

Acarienii iubesc spațiile calde și umede, de aceea este important să aerisești fiecare încăpere, inclusiv dulapurile cu haine, cămara, baia, holurile mai întunecoase. Mai ales vara, este bine să lași geamurile larg deschise câteva ore pentru a ventila aerul din toate încăperile.

Igienizează culcușul animalelor de companie

Spală frecvent păturica și salteaua pe care doarme câinele sau pisica ta și toate jucăriile lor de pluș. Curăță zilnic locurile în care ei stau mai mult timp și lasă acolo fire de blană. Sunt specii de acarieni care trăiesc în mod special în blana animalelor și se înmulțesc în culcușul lor sau pe fotoliul pe care își fac siesta.

Acarienii. Soluții pentru a preveni înmulțirea lor

Persoanele cu o piele sensibilă sau persoanele alergice la praf și polen trebuie să fie mult mai atente cu igiena casei și să mențină legătura cu un medic dermatolog pentru a ține sub control afecțiunile cauzate de acarieni.

Există tratamente de desensibilizare care ajută în cazul în care suferi de alergie la acarieni.

Există soluții de curățare foarte eficiente, care omoară cu miile aceste insecte microscopice, precum și detergenți speciali, care elimină acarienii, dar care sunt suficient de delicați cu pielea ta.

Caută în magazine huse pentru saltea și pentru perne fabricate din materiale speciale care nu permit înmulțirea acarienilor. Sunt materiale tratate împotriva acestor insecte care previn infestarea cu acarieni și au o eficiență de lungă durată.

Dar cea mai simplă și bună soluție să previi acarienii și toate neplăcerile legate de aceste mici insecte este curățenia temeinică în toată casa și aerisirea zilnică.

foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter