EXCLUSIV. Povești despre modă, viață și social media cu Andreea Balaban: „Am pornit atunci când trebuia, [când] mediul online nu era încă suprapopulat”

De Bianca Prangate, pe Ultimul update Marți, 31 martie 2020, 16:06
Andreea Balaban nu este doar una dintre cele mai puternice personalități din online-ul românesc, ci și un fashion icon care ne inspiră cu fiecare ținută.

În lumea online din România, Andreea Balaban este o prezență pe care nu o poți rata. Mereu îmbrăcată în haine care aduc aminte de cele mai bune perioade ale modei – de la anii ’30 până la anii ’80 – Andreea ne inspiră în mod constant și ne amintește că a fi fashion nu este o ocupație, este o stare de spirit.

Când ai devenit pentru prima oară conștientă de ce înseamnă moda?

În adevăratul sens al cuvântului, probabil că în perioada liceului. Copil fiind, pierdeam ore întregi croind rochii pentru păpuși ori încălțând pantofii cu toc ai mamei, jucându-mă printre hainele ei sau purtându-i bijuteriile, însă o conștientizare declarată, când mi-am dat seama că e mai mult decat o joacă, a apărut în primii ani de liceu.

Povestește-mi despre cum ai ajuns să îți găsești propriul stil.

Cred că “formula magică” a venit după multe experimente. Debutasem în liceu cu foarte mult negru, ținte, pentagrame și haine fără formă, imprimate cu logo-urile formațiilor mele preferate. Apoi a venit perioada 70’s, cu pantaloni evazați, culori puternice și flori în păr pe stil boem, iar odată cu începerea studiilor universitare am trecut printr-un amalgam de stiluri, fără nicio legătură între ele: de la granny chic și sport chic până la experimente cu stilul pin-up al anilor ’50.

andreea balaban

Andreea poartă o ținută Tommy Hilfiger. Colecțiile Tommy Hilfiger Primăvară 2020 sunt disponibile în magazinele Tommy Hilfiger din România.

Cum ți-ai defini stilul personal?

Romantic, feminin, colorat, cu influențe puternice din anii ’30, ’50 și ’80. Nu sunt sigură nici acum dacă l-am găsit definitiv pentru că stilul meu se schimbă constant, în funcție de ce izvoare de inspirație găsesc. Știu însă ce mă avantajează, ce croieli mi se potrivesc și de ce ar trebui să stau departe. De aceea mă orientez în general spre haine care se coordonează armonios cu silueta mea și mai puțin spre trenduri.

Dacă ai putea să dai buzna în dulapul unei femei celebre, cine ar fi ea și de ce?

Cred că aleasa ar fi Dita von Teese. Mă identific mult cu stilul ei elegant și feminin, iar colecția impresionantă de piese vintage pe care o deține ar fi fantastic de văzut.

Care sunt piesele vestimentare fără de care simți că nu poți trăi?

Cel mai probabil rochiile de lungime midi. Sunt ușor de purtat, confortabile, nu-mi dau bătăi de cap și se potrivesc grozav cu silueta mea.

Cu toții avem și zile mai proaste, în care poate nu simțim nevoia să arătăm top notch din punct de vedere vestimentar. Ce faci în acele zile? Ce haine alegi?

În funcție de anotimp, sunt două variante: pentru perioada caldă, rochie midi cu sandale, iar pentru cea rece, jeans cu talie înaltă, pulover și botine cu toc gros. Ideea pe care mizez este confortul, fără prea multe bătăi de cap.

Imaginează-te pe tine peste cinci ani. În ce ești îmbrăcată?

Rochie din catifea sau dantelă într-o croială amplă, tip cloș, sandale, o broșă în piept și o poșetă plic de dimensiune medie.

Multe dintre ținutele tale au apărut, prima oară, pe blogul tău. Când l-ai făcut, sperai, în sinea ta, că va ajunge atât de mare?

Am pornit blogul în 2010, odată cu înscrierea la facultate. Cochetam cu ideea unui spațiu al meu în online încă din perioada liceului, când tocmai descoperisem blogurile internaționale de stil personal și le citeam cu religiozitate. La noi încă nu apăruse moda acestor publicații, iar la vremea aceea mă gândeam că ar fi o idee excelentă să pornesc un astfel de jurnal online în care să împărtășesc din pasiunile mele cu fete (poate și baieți) interesați de aceleași subiecte ca mine: modă, frumusețe, vintage, lifestyle.

andreea balaban

Andreea poartă o ținută Tommy Hilfiger. Colecțiile Tommy Hilfiger Primăvară 2020 sunt disponibile în magazinele Tommy Hilfiger din România.

Când ți-ai făcut blogul, ce așteptări aveai? Sperai, în sinea ta, că va ajunge atât de mare?

Speram, bineînțeles. Era de fapt o combinație de naivitate și speranță, fără să-mi dau seama ce implică întreținerea unui blog și de câtă energie este nevoie pentru a-l menține relevant. Ce-mi doream eu cel mai mult era un mediu în care să mă pot desfășura liniștită și interacționa cu oameni la fel de pasionați ca mine. La vremea aceea, venind dintr-un oraș mic de provincie, nu pot să spun că aveam un anturaj prea vast dornic de discuții pe tema modei. Vintage nici atât. Era un subiect extraterestru.

Când ți-ai dat seama, pentru prima oară, că vocea ta din online contează și este ascultată? 

Nu știu dacă pot să pun degetul exact pe momentul-cheie, dar cred că am conștientizat aspectul acesta din clipa în care s-au înmulțit mesajele scrise. Fie că au fost de mulțumire, ori de solicitare a unei păreri, mi-am dat seama că sunt oameni dispuși să mă asculte, ba chiar interesați și/sau multumiți de opiniile ori sfaturile mele.

Baza ta de urmăritori a crescut organic și firesc, de-a lungul timpului. Dacă o persoană aflată la început de drum în lumea blogging-ului și vlogging-ului te întreabă cum ai reușit să ajungi atât de departe, ce i-ai răspunde?

Mulțumesc! În cazul meu este vorba despre o combinație de factori: primul este “momentul potrivit” (am pornit atunci când trebuia, într-o vreme în care mediul online nu era încă suprapopulat), al doilea îl reprezintă perseverența, prin munca depusă continuu, iar cel de-al treilea este naturalețea cu care abordez temele și oamenii pe care îi atrag. Nu este pe placul tuturor, dar cred că autenticitatea și forma naturală a fiecăruia, fără cosmetizari inutile, reprezintă cea mai sigură cale spre a atrage oamenii potriviți.

andreea balaban

Andreea poartă o ținută Tommy Hilfiger. Colecțiile Tommy Hilfiger Primăvară 2020 sunt disponibile în magazinele Tommy Hilfiger din România.

Multe persoane influente și populare în online au vorbit despre presiunea pe care social media o pune asupra lor, care poate uneori să ducă la probleme psihologice de tipul anxietății și depresiei. Tu ai simțit vreodată această presiune?

Din păcate, da. Nu cred că există cineva 100% imun la presiunea din social media. În ce mă privește, am tendința de a mă îndepărta atunci când simt că începe să mă afecteze. Câteva zile de “detoxifiere” în care nu mă ating de nicio rețea de socializare și îmi pun ordine în gânduri funcționează minunat. Cred că e important să înțelegem că social media, deși frumoasă, foarte rar prezintă necazurile, neajunsurile, tristețile ori momentele mai puțin plăcute din viața unui individ. Latura frumoasă, menită să inspire și să bucure nu reprezintă decât o parte din adevăr, cea pe care autorul ne permite să o cunoaștem.

Care este partea ta preferată în a fi o persoană influentă, cu o comunitate atât de mare de urmăritori? 

Răspunsul stă în întrebare: comunitatea este partea mea preferată. #TeamBalaban, după cum s-au autointitulat chiar ei, aceasta este bucuria mea cea mai mare în calitate de prezență a online-ului.

Dar cea mai puțin preferată?

Abuzurile generate de pretextul dreptului la liberă exprimare: mă refer aici la insultele, degradarea, disprețul, discreditarea unei persoane sub apanajul liberei exprimării. Nu este ok să urezi cuiva contactarea unui virus mortal doar pentru că ai dreptul la liberă exprimare și o conexiune la internet care nu atrage repercusiuni reale.

În final, spune-mi, te rog, un lucru pe care urmăritorii tăi nu îl știu despre tine, dar care ar putea să îi surprindă.

Conform oamenilor care au dormit în aceeași cameră cu mine, se pare că sunt somnambulă. Nu pot să confirm din motive evidente.

Fotografii: Andreea Goia

Stilist: Irina Hartia

Make-up: Natalia Clima

Hair style: Cătălin Manolache (Endorphin Lab)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter