Cum scapi căţelul de căpuşe

De Libertatea pentru femei, pe Ultimul update Vineri, 10 septembrie 2021, 11:32

Căpuşele, ca şi puricii, sunt o adevărată pacoste pentru prietenii noştri blănoşi care nu au nicio şansă să scape de ele singuri. Cu cât petrec mai mult timp pe afară, în parcuri sau la pădure, câinii se pot întoarce acasă în fiecare zi cu blana înţesată de insecte.
Prafurile, insecticidele sau zgărdiţele nu sunt sută la sută sigure împotriva căpuşelor, dar te vor ajuta în bună măsură să îţi protejezi animalul preferat. În fiecare zi, după ce vă întoarceţi de la plimbare, controlează-i blana, să fii sigură că nu aduce căpuşele şi acasă. După ce se hrănesc cu sânge, căpuşele cresc în volum cât o boabă de strugure şi sunt uşor de observat. De îndată ce descoperi una, trebuie să o îndepărtezi cu grijă, să nu îi rămână capul înfipt în piele. Dacă nu te descurci singură, mergi imediat la medicul veterinar.

Iată, ce trebuie, să faci:

► înarmează-te cu o pensetă cu vârful îngust şi apucă insecta de cap, cât mai aproape de pielea câinelui;
► răsuceşte puţin spre stânga şi trage uşor, fără să smulgi corpul căpuşei;
► curăţă rana cu un dezinfectant;
► aplică un unguent antibiotic, după sfatul medicului.
Sănătate: Ce boli luăm de la animalele de casă

E mai uşor să previi!

Caută în magazinele pentru animale soluţii chimice împotriva căpuşelor şi respectă întru totul instrucţiunile de pe ambalaj. Insecticidele care se aplică o dată pe lună, pe o porţiune mică pe spatele animalului, sunt cele mai uşor de folosit. Ai grijă să nu alegi insecticide cu permitrină pentru pisici! Prafurile, spray-urile şi şampoanele trebuie folosite cu grijă, să nu ajungă în urechile şi ochii animalului. Zgărzile sunt eficiente, atâta timp cât nu se udă. Lasă două degete între zgardă şi gâtul câinelui şi taie capătul rămas liber, să nu îl poate roade.

Căpuşele transmit boli grave

Nu îndepărta niciodată căpuşele cu mâna, deoarece vei intra în contact cu bacteriile periculoase pe care le transmit. În magazinele pentru animale există cleştişori speciali pentru îndepărtarea căpuşelor. Din cauza lor, animalele se pot îmbolnăvi de o serie de boli infecţioase, care se transmit şi la om, precum boala Lyme sau Hepatozoonoza. Toate aceste boli se manifestă prin febră, vărsături, anemie, scădere în greutate, dureri musculare şi tulburări nervoase.
Cum arată căpuşele şi cum te fereşti de ele

Citește și: Ce faci dacă ești mușcată de o căpușă. Cum să eviți boala Lyme!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter