Cum îngrijeşti corect pisica

De Libertatea pentru femei, pe

Delicata şi gingaşa ta prietenă felină e mai curată ca oricare alta. Are ea însăşi grijă de toaleta ei zilnică. Totuşi, nu te baza doar pe asta! Dacă o ţii în permanenţă în casă, trebuie să te ocupi şi tu de îngrijirea ei.
Lumea vorbeşte că o pisicuţă frumoasă, sănătoasă şi bine îngrijită nu trebuie niciodată îmbăiată. Pe lângă faptul că simandicoasele feline nici nu se simt atrase de ideea de a face o baie, spălarea le poate afecta blăniţa, îndepărtând uleiurile naturale care o protejează. Totuşi, există situaţii în care animăluţele de apartament necesită îngrijiri aparte, nu doar pentru înlăturarea mirosurilor specifice pe care le emană, cât pentru curăţenia lor. Aşa se face că, periodic, „pisi” trebuie supusă unui program de înfrumuseţare, care să includă baia, curăţarea urechilor, perierea blăniţei şi tăierea gheruţelor.

Hai la baie!

Pentru a evita îmbolnăvirea pisicuţei, dar şi riscul tău de a contacta diverse tipuri de alergii, trebuie să îndepărtezi praful şi bacteriile de pe blăniţa felinei, prin îmbăiere, cam o dată pe lună sau la două luni, după caz. Numai că acest moment poate deveni coşmarul întregii familii, cunoscută fiind antipatia pisicii faţă de apă. Ca să nu ai parte de surprize neplăcute, pune într-un lighean sau chiar în chiuvetă un prosop mai vechi sau un covoraş din cauciuc, pentru ca felina să nu alunece. Cu delicateţe, aşază pisica în recipientul de baie şi toarnă apă călduţă, treptat, până se umezeşte blana. Mare atenţie la ochi, urechi şi la zona capului în general! Foloseşte şampon special, apoi clăteşte-o foarte bine. Vorbeşte-i în permanenţă şi foloseşte cuvintele de alint cu care o răsfeţi de obicei. Nu apela la metode alternative de uscare a blăniţei, precum uscătorul de păr, căci nu vei face decât să o sperii şi mai tare. E suficient să o ştergi uşor cu un prosop curat şi s-o laşi pe ea să-şi termine toaleta.

Adio, zgârieturi

Te-ai săturat să vezi cuvertura făcută franjuri la poale şi tocul uşii zgâriat adânc. În ciuda diverselor obiecte pe care i le-ai cumpărat pentru a-şi toci gheruţele, ea nu renunţă la vechile obiceiuri. Prin urmare, nu ai altceva de făcut decât să-i scurtezi gheruţele periodic. Poţi face asta fie la veterinar, fie la tine acasă. Ai nevoie doar de o unghieră mai veche sau de un foarfece special şi de ceva mai multă răbdare. Mângâi-o şi fă-o să se relaxeze, apoi apasă-i pernuţele degetelor cu delicateţe, scoţând la iveală ghearele. Taie vârful cu un gest ferm, dintr-o singură mişcare.

Urechile sunt de bază

Şi tu ştii asta. Auzul felinei nu se va păstra în formă maximă dacă aceasta nu va avea urechile îngrijite corespunzător. Fiind o zonă greu accesibilă pentru a-şi face singură toaleta, are nevoie de îngrijiri speciale. Curăţă-i urechile cu un produs special, recomandat de medicul veterinar. Ţine-ţi prietena felină cu fermitate şi tandreţe în acelaşi timp, într-o poziţie cât mai comodă pentru ea. Aplică produsul dezinfectant pe o dischetă de vată sau pe un colţ de prosop şi curăţă uşor interiorul urechii. Pentru zona delicată a cartilajelor, foloseşte un beţişor pentru urechi. Totuşi, e de preferat ca, măcar din când în când, să laşi această treabă pe mâna specialiştilor veterinari.
Deşi au grijă ele însele de propria toaletă,  felinele trebuie îmbăiate periodic.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter