Copii minune: Genii la vârsta grădiniţei!

De Libertatea pentru femei, pe

Sunt înzestraţi cu o cunoaştere şi capacităţi extraordinare. Te uimesc cu modul lor de gândire revoluţionar şi, în prezenţa lor, simţi că se scrie o nouă filă din istoria lumii. Genii autentice la numai câţiva ani, copiii-minune sunt comori nepreţuite din viitor.
Marele muzician austriac Wolfgang Amadeus Mozart a început să compună arii muzicale complexe înainte de a scrie. La vârsta de numai cinci ani, el compusese deja primele piese pentru pian. Despre Christian Friedrich Heinecken, născut în 1721 la Lübeck, au rămas în istoria Germaniei poveşti aproape incredibile. Se spune că ar fi vorbit cursiv la zece luni şi că, la numai doi ani, cunoştea întreaga Biblie. La doi ani şi jumătate, ştia trei limbi, germana, latina şi franceza, şi studia istoria şi matematica. A murit la vârsta de 4 ani, în timp ce se afla la studii în Copenhaga. Amândoi s-au născut cu mult timp înainte de era testelor de inteligenţă, dar capacitatea lor academică atestă faptul că aveau un IQ de geniu. Astfel de copii sunt rari, dar se nasc în fiecare secol. Iar venirea lor pe lume nu este neapărat legată de bogăţia spirituală şi culturală a părinţilor sau de moştenirea genetică.

► Cel mai inteligent de pe planetă

Tânărul coreean Kim Ung-Yong are cel mai mare coeficient de inteligenţă descoperit până acum, estimat la 210. Dacă performanţele micului Heinecken sunt puse la îndoială din lipsă de dovezi, geniul coreean demonstrează că ele sunt posibile. Kim citea deja în coreeană, japoneză, germană şi engleză la vârsta de numai patru ani. La cinci ani, rezolva ecuaţii complexe de matematică şi studia fizica la Universitatea din Hanyang. La şapte ani, a fost cooptat în rândurile cercetătorilor NASA, iar la 15 ani a obţinut prima diplomă de doctorat. Şi-ar fi putut continua activitatea de cercetare la oricare din marile universităţi americane sau europene, dar Kim a ales să se întoarcă în ţara natală şi s-a reprofilat în inginerie civilă. Despre anii petrecuţi în America, la vârsta de 9 şi 10 ani, pe când studia la NASA, Kim spunea într-un interviu că a fost perioada cea mai tristă din viaţa lui.

► Chirurg la şapte ani

Unul dintre cei mai deştepţi copii din India, Akrit Jaswal, a reuşit să ducă la bun sfârşit o intervenţie chirurgicală, fără să aibă cele mai mici cunoştinţe de medicină. La vârsta de şapte ani, în anul 2000, Akrit a reuşit să salveze mâna unei fetiţe care suferise arsuri grave şi ai căror părinţi nu îşi permiteau să o ducă la un spital. În urma arsurilor, degetele fetiţei se lipiseră şi nu reuşea să mai deschidă pumnul. Fără niciun fel de pregătire în chirurgie, micul indian a reuşit să îi opereze degetele, în casa părinţilor lui, iar fetiţa şi-a recăpătat mobilitatea. Akrit a urmat apoi medicina, devenind cel mai tânăr student admis vreodată la o universitate indiană.

► Absolvent la 10 ani

Tânărul american Michael Kevin Kearney s-a născut în 1984, iar la numai patru ani era admis la cursurile speciale de matematică pentru copii supradotaţi din cadrul Universităţii „John Hopkins” din SUA. Studiile universitare le-a încheiat la vârsta de 10 ani, dar nu acest lucru i-a adus faima mondială. În anul 2008, la 24 de ani, a câştigat marele premiu de un milion de dolari la un concurs dificil de cultură generală numit „Goana după aur”.

► Cel mai mare filosof

Pasionat de matematică, Saul Kripke stăpânea din clasa a IV-a concepte avansate de algebră şi geometrie, pe care le rezolvau elevii de la colegiu. Ulterior, şi-a îndreptat atenţia spre filosofie şi a publicat primele lucrări în domeniu, considerate revoluţionare în adolescenţă. Este laureat al Premiului Schock, echivalentul, în filosofie, al Premiului Nobel şi este considerat cel mai mare filosof în viaţă. În prezent, predă la Harvard, universitate care i-a oferit o catedră înainte să termine liceul, dar familia lui a insistat să parcurgă toate etapele unei şcolarizări complete. S-a născut în anul 1940, în Omaha, în familia unui rabin evreu.

Succes muzical record

Binecunoscuta Cleopatra Stratan deţine în continuare recordul de cel mai bine plătit cântăreţ la o vârstă fragedă. La numai trei ani, Cleopatra câştiga extrem de bine din vânzarea albumelor sale şi din concertele susţinute cu memorabila melodie „Ghiţă”. De asemenea, deţine recordul de cel mai tânăr artist care a susţinut un concert live în faţa unei audienţe numeroase, timp de două ore. Cleopatra este şi cel mai tânăr cântăreţ nominalizat la premiile MTV Awards.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter