Cele mai bune emisiuni de cultură generală

De Nicoleta Galeteanu, pe

„Vrei să fii miliardar”, „Rişti şi câştigi” sau „Lanţul slăbiciunilor” sunt emisiuni care, în urmă cu 10 ani, ne mai testau involuntar cultura generală.
Astăzi, dacă vrei să îţi pui mintea la contribuţie trebuie să „Te pui cu blondele” sau cu Dan Finţescu.

În timp ce în Occident emisiunile de cultură generală au ajuns la câteva mii de episoade, la noi, show-urile de tip quiz par să nu mai fie pe gustul românilor care sunt mai receptivi la emisiunile lacrimogene şi la programele de divertisment ca „Vacanţa Mare” sau „Ciao Darwin”.

Astfel că, singurele care mai dezvoltă cunoştinţele generale ale telespectatorilor au rămas emisiunile prezentate de Dan Negru, „Te pui cu blondele”, şi Dan Finţescu, „Cine ştie… câştigă!”.

Şi totuşi, show-uri inteligente de altădată, deşi atunci s-au bucurat de un real succes, au fost difuzate doar în câteva sezoane, în locul telenovelelor şi al show-urilor stupide.

Iată cele mai bune emisiuni de gen, care, dacă s-ar mai difuza acum ne-ar ţine cu ochii pe Google.

Robingo


„Robingo” a fost primul concurs de cultură generală cu licenţă internaţională din România, difuzat din 1993, la TVR. Emisiunea era prezentată de Horia Brenciu, care debutase cu o energia debordantă pe micile ecrane, la doar 20 de ani. Carisma prezentatorului nu a reuşit însă să menţină emisiunea mai mult de trei ani, deşi proiectul era plănuit pentru cinci.

Cu pupitre, cronometru, buton pentru a răspunde primul, broaştele verzi ca mascote, emisiunea era un show care te binedispunea, prin glumele şi vitalitatea moderatorului.

Ştii şi câştigi

După formatul american „Jeopardy” difuzat de NBC în anul 1964, „Ştii şi câştigi” a fost printre primele emisiuni-concurs ale Pro Tv, difuzată în anul 1996.

Prezentată de actorul Mihai Călin, cât dura emisiunea nu ne dezlipeam ochii de televizor, dar ne ţinea în acelaşi timp şi cu ochii în atlas. Actorul prezintă în prezent o emisiunea online asemănătoare – intitulată „Ştii banking şi câştigi” -, unde te aşteaptă să îţi testezi cunoştinţele generale.

Rişti şi câştigi

Inspirată după acelaşi format american, Pro TV prelua concursul în 2000. Emisiunea era prezentată de actorul Cristi Iacob şi nu ducea lipsă de faze haioase.

Pe principiul răspunsului bazat pe întrebare, concurenţii trebuia să formuleze întrebări corecte la răspunsul moderatorului, dar pe care nu le nimereau întotdeauna. Aşa că prezentatorul le cerea acestora să „reformuleze” la nesfârşit.

Citeşte pe pagina următoare despre alte emisiuni inteligente care s-au difuzat în România.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter