Cod de bună purtare în străinătate

De Nicoleta Galeteanu, pe

Singapore

 
Una dintre cele mai spectaculoase tărâmuri din sudul Asiei, Singapore este un oraş – stat foarte civilizat, unde oamenii apreciază educaţia turiştilor.  
 
Fireşte că nu arunci niciodată guma de mestecat pe stradă, dar dacă se întâmplă să îţi cadă (cumva)  din greşeală, grăbeşte-te să o iei repede de jos. Altfel, te paşte o amendă de 1000 de euro şi nu vei mai mânca pentru mulţi ani gumă. Sau, şi mai rău, poţi fi condamnată la 12 ore de muncă în folosul comunităţii.  
 

Emiratele Arabe Unite

 
În ţările orientale, religia interzice oamenilor consumul de băuturi alcoolice. Este de preferat să nu iei medicamente la tine, iar în caz că depinzi de anumite pastile sau calmante este bine să porţi cu tine reţeta şi prescripţia doctorului.  
 

Cipru  

 
La rândul lor, ciprioţii pun un foarte mare accent pe formele de politeţe. În partea de nord a ţării, în special, nu face greşeala să îi saluţi ridicând mână în aer, pentru că gestul reprezintă exact contrariul intenţiei politicoase.
 
Nu înseamnă „salut” sau „bună ziua” aşa cum te-ai fi gândit, ci vei schiţa chiar o expresie injurioasă.  
 

Turcia  

 
Dacă vrei să cumperi un cadou simbolic din Turcia, evită să iei drept suveniruri lucruri antice, cu valoare istorică. Turcii îşi preţuiesc suficient de mult valorile culturale aşa încât, dacă vei fi prins cu obiecte de cult asupra ta, eşti pasibilă de amenzi de mii de euro.

De obicei, nu vei găsi astfel de lucruri decât la negustori „de ocazie”, iar dacă nu poţi să faci dovada achiziţiei, vor crede că le-ai furat, riscând chiar şi închisoare. Mai bine, mulţumeşte-te cu dulciurile turceşti sau o narghilea.  
 

Franţa

 
Un gest apreciat atunci când mergi în magazine este salutul. Nu te sfii să spui vânzătorului „bonjour” şi „au revoir”, în semn de educaţie. În plus, dacă vei arăta respect, vei fi condusă numaidecât la raionul de reduceri.  
Gestul nu este la fel de popular şi în America, spre exemplu, aceştia descoperind de curând că vânzătorii „chiar” răspund la salut.  
 

Spania  

 
Restaurantele au, la rândul lor, reguli de care trebuie să ţii cont. Când mănânci la restaurant este un gest lipsit de maniere să tai pâinea cu cuţitul; o poţi rupe cu mâna, dar nu o aşeza niciodată în farfurie.  
 
De asemenea, în ţările latine nu face cadou cuţite, fie şi dacă sunt de colecţie sau tacâmuri de argint pentru friptură.  
   

Mexic  

 
Ori de câte ori va trebui să scoţi bani din buzunar pentru a plăti serviciile în Mexic, nu te grăbi să îi laşi pe tejghea. Este un gest nepoliticos să nu înmânezi banii celui care îţi face un serviciu şi în acelaşi timp, să nu îl priveşti.
 
În Brazilia, precum şi în Germania, gesturile comune precum semnul „okay” schiţat cu mâna nu au nici pe departe aceeaşi semnificaţie ca la noi. Aici este considerat chiar un semn obscen, în timp ce francezii îl consideră aducător de ghinion.  

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter