Cod de bună purtare în străinătate

De Nicoleta Galeteanu, pe

Dacă ai plănuit o vacanţă în străinatate, ţi-ai cumpărat deja un dicţionar şi ai învăţat şi câteva expresii utile, cu siguranţă că vei fi un turist foarte respectat.
Însă, pe lângă această scurtă meditaţie, respectarea obiceiurilor specifice arată străinilor dacă eşti o persoană politicoasă şi cu bune maniere. Dar cum îţi dai seama dacă ai făcut o imprudenţă şi ai nesocotit codul lor de reguli nescrise?

Adesea, obiceiurile care ţie îţi par fireşti, pentru ceilalţi pot fi lipsite de tact. Ca să eviţi astfel de neplăceri, iată ce trebuie să ştii înainte să pleci în călătorie, într-o ţară străină, într-o vacanţă reuşită.
 

Salută în stil asiatic  

 
Asiaticii pun mare preţ pe maniere, în special pe formele de salut. Când faci cunoştinţă cu gazda nu te pregăti pentru o strângere de mână fermă, ci salut-o folosind ambele mâini, în aceeaşi manieră ca atunci când te rogi.  
 
Acest salut clasic are o semnificaţie aparte pentru ei, pe care îl numesc „whai”, dar pe care îl practică şi din considerente care ţin de igienă. Vei observa adesea că thailandezii nu îşi ating mâinile când se întâlnesc, în schimb, formele de salut se fac în funcţie de rangul persoanei.  
 
Cu cât aceasta este mai importantă, cu atât mâna este ridicată mai sus, lucru care indică statutul acesteia. Aşadar, o persoană de rang superior va ridica mână la nivelul frunţii când va saluta, în timp ce persoana de rang mai mic va ridica mână la piept. Cel mai des întâlnit gest este salutul făcut cu mâna ridicată la nivelul nasului.  
  

Thailanda  

 
Thailandezii au obieciurile lor aparte pe care ar fi bine să le aplici. Nu îi vei vedea niciodată stând picior peste picior, aşa că evită să stai cu picioarele încrucişate atunci când te aşezi . De asemenea, nu purta pantofi decupaţi pentru că  thailandezii consideră ruşinos să îţi expui degetele de la picioare.
 
Ca şi în cazul indienilor, picioarele sunt considerate întinate, iar pentru ceilalţi este umilitor să le vadă.
 
În schimb, capul este partea cea mai importantă a corpului, drept pentru care nu face niciodată greşeala să atingi pe cineva pe cap, fie şi în semn de afecţiune sau alint. Dimpotrivă, gestul reprezintă o insultă de proporţii.
 

Indonezia  

 
În Indonezia este extrem de nepoliticos să arăţi cu degetul arătător, mai ales spre o persoană. Când vor să atragă atenţia prin gesturi, indonezienii folosesc degetul mare al mâinii.
 
Tot aici, dacă se întâmplă să oferi sau să primeşti ceva din partea unui locuitor, nu folosi niciodată mâna stângă, pe care indonezienii o consideră „murdară”. Dar nu o ţine în buzunar sau la spate. Cu mâna stânga, aceştia susţin încheietura mâinii drepte. Obiceiul are o dublă semnificaţie; în acest fel arăţi că nu ascunzi vreo armă în mânecă.

Şi în Taiwan este valabilă aceeaşi regulă. Când ţi se oferă ceva vei folosi ambele mâini, iar dacă stai pe scaun nu îţi mişca frenetic picioarele.
 

Myanmar

 
Cultura şi tradiţiile ţărilor asiatice sunt deosebit de frumoase, iar dacă paşii călătoriei te poartă aici, nu vei omite nicidecum fascinantele temple.  
 
În Burma (Uniunea Myanmar), spre exemplu, precum şi în alte ţări budiste, femeile nu au voie să se aşeze în faţa bărbaţilor atunci când intră într-un templu. Ele se vor aşeza întotdeauna în spatele congregaţiei.  
 
La rândul lor, nici bărbaţii nu pot ocupa orice loc într-o moschee, statuile cu Buddha îi mustră pe credincioşi din priviri. În momentul în care te afli în faţa ei, privirea zeului spiritual este compătimitoare, iar dacă te strecori în spatele statuii, privirea acestuia se schimbă gradual în semn de mustrare.  
 
Din acest motiv, aceştia nu se aşează niciodată în spatele statuii.  
 

Australia 

Australia este o ţara extrem de vizitată, cu plaje frumoase şi mult soare. În zilele prelungite la plajă ştii deja că este indicat să te protejezi de razele solare puternice. Dar poate nu ştiai că pălăriile din paie sau alte accesorii sunt intrezise aici. Dacă le-ai luat din greşeală cu tine îţi vor fi confiscate, iar dacă le ascunzi şi îţi sunt găsite, poţi chiar să plăteşti amendă. 

Aşa că mai bine lasă accesoriile din paie şi grijile acasă.    

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter