De ce să alegi cărţile audio?

De Iulia, Iuliana Nita, pe

Nu de puţine ori ne plângem că timpul nu ne mai permite să păşim în lumea extraordinară a cărţilor. Însă, fără să ne dăm seama, pierdem un procent important…

… dintr-o zi cu activităţi pe care le-am putea înlocui cu o „lectură audio”, iar aici ma refer la minutele, dacă nu chiar orele, petrecute în traficul infernal, la cozile interminabile de la semafor sau la metrou. Dacă adunăm fiecare clipă pierdută astfel, ajungem la un procent impresionant de 8% dintr-o zi întreagă. Dar dacă am aloca aceste ore, „lecturii” de cărţi audio?

Susţinătorii cărţilor clasice vor spune că nimic nu se compară cu senzaţia de a răsfoi paginile îngălbenite de trecerea timpului, cu un iz aparte, şi au întru totul dreptate. Dar cărţile audio sunt soluţia cea mai bună pentru cei mai grăbiţi dintre noi sau pentru cei cu ochi obosiţi sau bolnavi.

De ce să alegi cărţile audio?Ideea cărţilor audio a apărut în 1931, când în America s-a lansat programul „Proiectul cărţi pentru nevăzători”, iar în 1932 prima carte audio se afla deja pe rafturile magazinelor.

În România, cel mai bine vândut volum audio este „O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri”, în care întâmplările sunt redate chiar de Neagu Djuvara. Pentru a vă lăsa cuprinşi de emoţia primăverii, vă recomand „Adevarul gol şi alte povestiri” de Anton Cehov, alături de creaţia lui Gabriel Liiceanu, „Itinerariile unei vieţi: E.M. Cioran”, care dezvăluie ascultătorului fascinanta personalitate a lui Emil Cioran – când nostalgic, când vituperant, când histrionic, când dezabuzat, spiritul încă viu al marelui scriitor şi filosof.

Dacă nu aţi văzut piesa pusă în scenă minunat la Teatrul Bulandra, vă recomand să ascultaţi”Oscar şi Tanti Roz”, de Eric-Emmanuel Schmitt, o carte ce prezintă călătoria emoţionantă a tuturor vârstelor şi experienţelor umane realizată de Oscar, având drept ghid pe Tanti Roz.

Vocea care vă va încânta pe parcursul „lecturii” audiobook-ului „Povestirile orientale”, dar şi „11 Elegii”, îi apartine actriţei Oana Pellea, iar Răzvan Vasilescu şi-a pus amprenta cu atenţie pe „Metamorfoza”  lui Kafka. Vă recomand să pătrundeţi în lumea rece, dar plină de viaă în acelaşi timp, a lui Lev Tolstoi prin volumul „Moartea lui Ivan Ilici”, ce a prins viaţă prin vocea lui Victor Rebengiuc.

De ce să alegi cărţile audio?Dacă nu vreţi să cumpăraţi aceste audiobook-uri, există numeroase site-uri ce vi le pun la dispoziţie gratuit, fiind în general vorba de proiecte realizate de centrele de nevăzători.

Totuşi, trebuie să vă aşteptaţi la o calitate audio mult mai scăzută decât varianta originală, vocea marilor actori enumeraţi anterior fiind înlocuită. Avantajul cumpărării audiobook-urilor originale constă în faptul că informaţiile pot fi puse pe un MP3 Player, iar astfel un volum format din 14 CD-uri va încăpea perfect pe un mic gadget.
 
Pentru cei ce aprofundează tainele limbii engleze, se pot comanda cărţi audio de pe site-uri gen www.amazon.com, unde preţurile variază între 17 euro şi 30 de euro. Pentru piaţa din România, oferta nu este atât de generoasă, dar trendul pe care se află este unul ascendent. Iniţiatorii acestui proiect au fost editurile cu renume, ce au dezvoltat separat câte o secţiune de audiobook-uri: Humanitas Multimedia, Curtea Veche, Cartea Românească şi Casa Radio, oferindu-vă şi posibilitatea de a le comanda online.

Vă invit să continuam discuţia pe pagina noastră de Facebook, www.facebook.com/classit , unde v-am pregătit propria voastră librărie online pentru a vă putea delecta cu un număr impresionant de cărţi audio.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter