Carol Eduard Novak, sportivul român de aur la Jocurile Paralimpice

De Diana Zagrean, pe

Carol Eduard Novak, primul campion al României la Jocurile Paralimpice a adus acasă în 2012 o medalie de aur şi una de argint.
Fost patinator viteză, Carol Eduard Novak şi-a pierdut laba piciorului într-un accident, în 1996. După doi ani de luptă şi recuperare, s-a apucat de ciclism.
În septembrie 2012, la Londra, el şi-a văzut visul cu ochii, devenind cel dintâi campion paralimpic al României din istorie.
În vârstă de 36 de ani, românul a fost vicecampion la Jocurile Paralimpice de la Beijing, din 2008, în proba de contratimp şi dublu campion mondial atât pe şosea, cât şi la contratimp.
Carol Eduard Novak a devenit primul campion paralimpic din istoria României şi a primit din partea statului aceeaşi sumă de bani acordată unui campion olimpic: 70.000 de euro.
Dezamăgit de condiţiile oferite de statul român persoanelor cu handicap, el nu a renunţat să lupte pentru ţara noastră.
Citeste si Jocurile Paralimpice 2012: Top 5 atleţi cu proteze care ne inspiră
 
Deşi nu a primit un sprijin corespunzător, în ciuda performanţelor din ultimii ani, Carol Novak s-a decis încă din 2008 ca în 2012 să aducă o medalie României.
Încă de atunci, ciclistul anunţa că rezultatele de la Londra vor fi mai bune. Şi aşa a fost.
Pentru a se antrena, Carol Eduard Novak a venit mai devreme în Marea Britanie şi s-a antrenat la Manchester, pe banii britanicilor, care l-au susţinut. Împreună cu antrenorul italian Cristiano Valoppi şi de tatăl lui, Karoly Novak el a reuşit să câştige aurul paralimpic în 2012 pentru ţara noastră.
Pe lângă medalia de aur pe care a castigat-o, el a doborât şi recordul mondial la proba de urmărire, cu un timp de 4 minute, 40 de secunde şi 315 sutimi. Iar la proba unde a devenit campion olimpic a zburat, în medie, cu viteza de 51 km pe ora.
 
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter