„Capitalismul, o poveste de dragoste” pentru Michael Moore

De Nicoleta Galeteanu, pe

Într-un documentar deconspirativ şi captivant, regizorul şi producătorul Michael Moore divulgă preţul real pe care l-a plătit America pentru râvnitul capitalism, precum şi impactul…
… dezastruos al dominaţiei corporaţiilor asupra societăţii. 

Filmul, aşteptat pe 15 ianuarie şi în România, tratează cu umor, dar şi cu indignare, aceeaşi problemă pe care regizorul a adus-o constant în atenţia americanilor: efectele negative generate de iubirea Americii pentru capitalism.   
  
Deşi un vis american, capitalismul a devenit aproape un „coşmar”, care a dat peste cap vieţile oamenilor obişnuiţi: aceştia îşi pierd slujbele, casele şi economiile.  

Documentarul scoate la iveală minciuni, abuzuri, trădare exact acolo unde „simptomele” acestei „boli” ar trebui tratate. Astfel, de această data, vinovatul este mult mai mare decât General Motors şi „scena crimei” e mult mai largă decât Flint, Michigan.    

Documentarul susţine că vinovaţii pentru colapsul financiar nu sunt o necunoscută. Cu toate acestea, filmul nu este despre criză; el se leagă de un sistem care permite, încurajează şi, cel mai important, garantează această corupţie.  
  
Regizorul a început proiectul înainte de căderea economiei şi înainte de „jefuirea masivă a Trezoreriei Statelor Unite, cu o luna înainte de alegerile prezidenţiale”, spune Moore.  

Nu există destul dezinfectant de mâini în lume să dezinfecteze Washington-ul. Acest film se ocupă de chestiunile ce nu sunt dezbătute în Congres sau în talk show-urile de duminică dimineaţă”, spune Moore.  

"Capitalismul, o poveste de dragoste" pentru Michael Moore
Documentarul dă nume şi urmăreşte ambele părţi fără frică şi fără preferinţe. Fiecare discuţie politică ajunge la lupta dintre liberal şi conservator şi democrat contra republican.

Este doar o distragere de la adevărata chestiune: sistemul în cadrul căruia funcţionam angrenează ambele partide, şi pe liberali şi pe conservatori. Există certuri zgomotoase şi urâte între cele două partide, dar toţi vor să păstreze puterea şi să nu îşi taie craca de sub picioare. 
  
Potrivit acestuia, sindromul de care suferă America, şi riscul pe care îl semnalează Moore, stă în tendinţa oamenilor de a aştepta ca lucrurile să se liniştească înainte să discute în mod deschis anumite subiecte.  
  
„Chiar dacă oamenii simţ că s-a întâmplat ceva groaznic, ei se lasă în voia lucrurilor. Se adaptează şi acceptă mediocritatea. Simt că dacă ţin ciocul mic şi îşi văd de treabă, o să fie bine până la urmă. Dar cineva trebuie să vorbească”, susţine Moore.  
  
„Scopul meu este să pun întrebări pe care le am de ceva timp şi pe care şi societatea noastră trebuie să le pună. Politicienii nu vor avea niciodată propria iniţiativă de a schimba ceva. Pentru ei nu este o idee bună să fii curajos; e prea riscant. Oamenii trebuie să îi facă să se schimbe”, mai adaugă producătorul.  
  
Întrebat despre reacţia pe care şi-ar dori să o genereze filmul, Moore a răspuns că îşi doreşte ca publicul să iasă din sălile de cinema cu popcorn şi furci

Capitalismul: o poveste de dragoste” reprezintă în acelaşi timp apogeul carierei filmografice ale lui Moore, dar şi o viziune asupra a ceea ce ar putea fi un viitor mai bun.  
  
Michael Moore este scenarist, regizor şi producător. În 1986, Michael hotărăşte să se documenteze cu privire la devastarea oraşului sau de către General Motors. Împreună cu un grup de prieteni, reuşeşte să finanţeze producţia şi, în 1989, prezintă lumii întregi Roger & Me.  
  
Foto: PR  
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter