Restricții și reguli de bună purtare în Dubai ca turist

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Miercuri, 21 decembrie 2022, 13:52

Ține cont de regulile de conduită și de obiceiurile sociale ale arabilor, atunci când mergi în Dubai ca turist. Acest oraș cosmopolit și modern a devenit o atracție tot mai frecventată de români, dar restricțiile impuse de religia și tradițiile arabe trebuie respectate întocmai.

Cuprins

Tradițiile arabe impun o serie de constrângeri pentru turiștii europeni. Oricât ar fi de moderne și dezvoltate Emiratele Arabe, dacă mergi în Dubai ca turist sau ca om de afaceri, trebuie să te supui regulilor sociale. Altfel, riști să fii admonestat pe loc, exclus din anumite cercuri sau chiar invitat la secția de poliție pentru explicații.

Restricții pentru gesturile intime

Dacă mergi în Dubai ca turist împreună cu partenera de cuplu, ține cont de faptul că arabii nu văd cu ochi buni manifestările de afecțiune în spațiul public. Nu îți poți ține iubita de mână, nu o poți săruta sau îmbrățișa pe stradă, în magazine sau pe plajă.

Există o singură excepție care se adresează cuplurilor căsătorite, singurele care au voie să se țină de mână în spații publice.

Orice gest intim sau cu anumite conotații sexuale și erotice este imediat admonestat în Dubai. Ba chiar poți ajunge la poliție din cauza unor gesturi prea îndrăznețe. Iar regula se aplică deopotrivă femeilor și bărbaților, inclusiv tinerilor și adolescenților.

Ce reguli trebuie să respecte femeile în Dubai

Restricții și reguli de bună purtare în Dubai ca turist
Dubai Marina Mall

Doamnele și tinerele domnișoare care vizitează Dubaiul și orice țară arabă trebuie să știe că există mai multe reguli cu privire la comportamentul în public și ținuta lor.

În spațiile publice, femeile trebuie să fie cât mai discrete și decente.

Pe cât posibil se recomandă ținutele de bun gust, care acoperă decolteul și picioarele. De asemenea, se recomandă să porți eșarfe deoarece vei intra în multe locuri unde femeile trebuie să aibă capul acoperit, așa cum sunt moscheele.

Piese vestimentare interzise

  • Fustele și rochiile foarte scurte, ele trebuie să fie cu o palmă sub genunchi;
  • Pantalonii scurți de orice fel;
  • Pantalonii mulați cu excepția jeanșilor;
  • Bluzele decoltate sau mulate pe corp;
  • Hainele decupate sau rupte intenționat la genunchi, pe umeri, în dreptul sânilor;
  • Hainele transparente;
  • Hainele strălucitoare, cum sunt cele pentru club;
  • Costumele de baie prea decoltate și slipii tanga.

Conduita în societate pentru femei

Pe lângă hainele lejere și largi care sunt recomandate femeilor în spațiile publice, există o serie de restricții cu privire la accesul în restaurante, la plajă sau piscină.

Femeile trebuie să se abțină de la gesturi teatrale și să nu vorbească prea tare. Discreția și eleganța sunt foarte mult apreciate în Dubai.

Femeile trebuie să fie însoțite de partenerii lor la terase, spectacole, restaurante sau pur și simplu la plimbare pe stradă. Nu se recomandă ca o femeie să meargă singură în astfel de locuri, în Dubai ca turist. Fie este însoțită de prietene, fie de un bărbat, chiar dacă acesta nu este soțul ei.

La intrarea în orice spațiu public, bărbatul este cel care intră primul, iar femeia îl urmează. Tot bărbatul este cel care caută o masă liberă și invită femeia să se așeze.

Discuțiile trebuie purtate cu voce moderată, astfel încât să nu deranjeze persoanele din jur.

Alte reguli de conduită ce trebuie respectate în Dubai ca turist

Femeile și bărbații deopotrivă trebuie să țină cont și de alte restricții considerate reguli de bun simț în țările arabe, chiar dacă nouă ni se par puțin deplasate.

Cuplurile necăsătorite nu au voie să se cazeze în aceeași cameră la hotel. Este o regulă veche în lumea arabă, dar uneori se mai trece cu vederea pentru a nu îndepărta turiștii.

Gesturile și cuvintele obscene, teatrale sau amenințătoare sunt strict interzise și pe stradă, și în localuri. Nu ai voie să ridici vocea, să înjuri, să te cerți cu cineva sau să vorbești tare la telefon. Ai putea fi amendat de poliție!

Gesturile sau declarațiile care ofensează politica, conducătorii, poporul sau religia țării sunt aspru pedepsite.

Consumul de carne de porc este strict interzis.

Consumul de alcool și țigările sunt interzise în spațiile publice.

Materialele pornografice sau sexi sunt și ele interzise și multe site-uri românești cu un conținut sexual explicit sunt blocate în Dubai.

Nu ai voie să abordezi pe stradă localnicele, nici măcar pentru a cere indicații către o anumită moschee sau către un mall. Este indicat să ceri informații doar de la bărbați, de preferat de la polițiștii locali care sunt numeroși în Dubai.

Nici localnicii nu au voie să abordeze turistele europene pe stradă, fără acordul acestora.

Este interzis să faci poze în care apar tot felul de persoane. Poți face poze la clădiri, moschee sau parcuri, dar trebuie să ai grijă să nu fie nimeni în fața aparatului de fotografiat.

Reguli sociale de bun simț în țările arabe

Restricții și reguli de bună purtare în Dubai ca turist

Evită să mănânci ceva pe stradă sau în parc în zilele în care se ține Ramadanul. De la răsărit la apusul soarelui, în timpul Ramadanului, nu se consumă nimic, nici măcar apă. Dacă bei sau mănânci, este bine să o faci în camera de hotel.

Descalță-te când intri într-o moschee și nu te așeza în fața arabilor care se roagă.

Evită să folosești mâna stângă pentru a da sau a lua mâncare, bani, obiecte. Mâna stângă se folosește doar pentru igiena intimă.

Nu sta cu picioarele încrucișate în restaurant sau în mijloacele de transport.

Nu ridica picioarele și nu îți arăta tălpile către cei din jur, este o mare impolitețe.

Evită să bei alcool. Dacă, totuși, simți nevoia, trebuie să ai peste 21 de ani și să mergi în localurile care au voie să vândă băuturi alcoolice.

Evită să pui în bagaje medicamente, dacă nu ai rețetă medicală pentru ele. Spre exemplu, codeina și toate medicamentele care o conțin este trecută pe lista drogurilor în Emiratele Arabe.

Ține minte să nu arăți niciodată cu degetul către altă persoană. Și la noi acest gest este considerat nepoliticos, dar la arabi poate atrage furia persoanei respective.

Muzica și dansul sunt interzise pe stradă sau la terasă. Ai grijă să nu dai telefonul tare, să nu asculți muzică tare sau să dansezi în spațiile publice, chiar dacă o faci în glumă.

Ține minte că în Dubai ziua de vineri este sărbătoare, iar ziua de joi este ca ziua de sâmbătă de la noi. Este posibil ca unele locații să fie închise vinerea.  

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter