Reguli de bună purtare în Bulgaria ca turist

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Joi, 22 decembrie 2022, 12:36

Sute de mii de românii își petrec vacanțele în stațiunile bulgărești de la malul mării sau de la munte. Bogată în atracții turistice și curiozități naturale, țara vecină are multe de oferit turiștilor, dar trebuie să ținem cont și de regulile de bună purtare în Bulgaria, când mergem în vacanță.

Cuprins

Regulile de bună purtare în Bulgaria nu diferă foarte mult de regulile de conduită de la noi și din celelalte state europene. Bulgarii sunt mândri de moștenirea lor și așteaptă ca turiștii să respecte locurile pe care le vizitează, cultura și istoria lor bogată.

Bulgaria s-a dezvoltat rapid după integrarea în Uniunea Europeană, este o țară modernă și prosperă, dar cu numeroase atracții istorice, parcuri naționale, cetăți, mănăstiri și curiozități naturale pe care merită să le vizitezi.

Conduita socială în Bulgaria

Reguli de bună purtare în Bulgaria ca turist
Capitala Sofia si cladirile ei simbolice

Poporul bulgar este un popor unit și tradiționalist. Familia reprezintă nucleul de bază, iar bulgarii au un respect deosebit față de persoanele vârstnice din familie, față de mame și bunici.

În mijlocul bulgarilor, tradițiile conservatoare sunt la loc de cinste. Salutul și strângerea de mână sunt importante și reprezintă respect și demnitate.

În orice hotel ajungi, în orice pensiune sau local unde ai contactul direct cu gazdele bulgare, salută cu respect, dă mâna cu capul familiei și salută pe fiecare membru.

Evită, însă, să săruți pe cineva pe obraz, deoarece acest lucru este mai puțin întâlnit în societatea bulgară.

Reguli de bună purtare în Bulgaria în localuri și la masă

Conduita la restaurant nu diferă de regulile sociale din România. Când iei masa la un local sau la o terasă, tratează cu respect personalul care te servește și lasă un bacșiș în medie de 10 procente din suma finală.

Poartă haine decente în localuri, inclusiv la terasele de la malul mării unde nu este indicat să te așezi doar în costum de baie.

Buna purtare în vizită

Dacă te împrietenești cu o familie de bulgari, când ești în vacanță, și ești invitat acasă la ei, te poți aștepta la o tratație tradițională, cu gustări și băutură. La fel ca românii, bulgarii sunt gazde bune și primitoare.

Mergi în vizită cu un buchet de flori pentru doamna casei și cu o sticlă de vin sau cu o sticlă de șampanie pentru domni. Bulgarii se laudă cu unele dintre cele mai bune vinuri din Europa, astfel că poți încerca un soi aparte.

Așteaptă să fii invitat la masă și așază-te acolo unde îți indică gazda locul cel mai potrivit.

Când se aduc aperitivele, așteaptă ca persoanele mai în vârstă să se servească primele, apoi doamnele și la urmă, domnii.

Este de bun simț să întreții mereu conversația, să abordezi subiecte comune și să lauzi zonele turistice pe care le-ai vizitat, orașul sau stațiunea în care ți-ai petrecut concediul. La mesele în familie, bulgarii sunt vorbăreți și mai puțin formali, astfel că atmosfera va fi destinsă, dar respectuoasă.  

Religia și vizitarea lăcașurilor de cult

Reguli de bună purtare în Bulgaria ca turist
Biserica Manastirii Rila

Religia oficială în Bulgaria este religia ortodoxă, iar bulgarii în mare sunt buni creștini și merg frecvent la biserică.

La fel ca la noi, vizitarea bisericilor se face respectând regulile impuse de clerici. Poartă haine decente, evită fustele scurte, pantalonii scurți și șlapii sau maiurile mulate, oricât de cald ar fi afară.

Se recomandă ca femeile să poarte un batic subțire pe cap când intră în biserică, iar bărbații trebuie să dea jos șapca sau pălăria.

Închină-te când ajungi în fața altarului și aprinde o lumânare, așa cum obișnuiești și în bisericile din România. Evită să faci poze, doar dacă acestea nu sunt permise sau dacă biserica nu este mai liberă.

Cele mai frumoase biserici și lăcașuri de cult pe care le poți vizita în Bulgaria sunt biserica medievală Boiana din Sofia, mănăstirea Rila din sud-vestul țării și bisericile din Veliko Tarnovo.

Cele mai importante atracții turistice din Bulgaria

Românii sunt atrași în fiecare vară de stațiunile bulgărești de la malul mării, de Castelul Reginei Maria din Balcic sau de frumoasa cetate medievală Nessebar.

Pe lângă atracțiile de la mare, poți descoperi câteva zone naturale sălbatice și pline de curiozități: cele șapte lacuri din Parcul Național Rila, stâncile Belogradchik cu forme stranii care închipuie un călugăr sau un călăreț sau bisericile săpate în stânci din Ivanovo.

Tot în Bulgaria mai poți vizita orașul muzeu Koprivștița în munții Sredna Gora, unde a fost deschisă prima școală din Bulgaria și unde a început marea revoluție – Răscoala din Aprilie. Deosebit de interesante sunt orașul cultural Veliko Tarnovo, cetatea Tsarevetz, muzeul etnografic de la Etara sau ruinele orașului trac Perperikon.

Citeşte şi locuri de vizitat în Sofia – cele mai apreciate obiective turistice!

Vezi şi staţiuni şi plaje mai puţin cunoscute din sudul Bulgariei!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter