Ce să vizitezi în Paris! Cele mai interesante atracții turistice

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 27 ianuarie 2023, 17:00

Orașul Luminilor, cum este adesea denumit Parisul, a devenit una dintre cele mai elegante și extravagante metropole ale lumii. Cu zeci de muzee, grădini, palate și monumente, îți este greu să te decizi ce să vizitezi în Paris într-o singură vacanță. Dar noi te ajutăm cu cele mai importante repere.

Cuprins

Când vrei să îți faci un traseu și să vizitezi în Paris tot ce are mai frumos și mai interesant acest oraș, trebuie să începi cu Turnul Eiffel, iar de aici să descoperi panorama uluitoare a metropolei franceze. Fie că ai sau nu mai mult timp la dispoziție, trebuie să te oprești la Turnul Eiffel pentru câteva poze și pentru atmosfera cosmopolită din jurul său.

Turnul Eiffel

Structura turnului, în care se găsesc și piese de oțet realizate in România, a fost construită între anii 1887-1889. Aceasta urma să servească drept arc de intrare către Expoziția Universală (1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarul Revoluției franceze. Turnul Eiffel a fost inaugurat pe 31 martie 1889 și deschis pentru public pe 6 mai.

Ce să vizitezi în Paris! Cele mai interesante atracții turistice

Turnul Eiffel are 300 m înălțime, excluzând antena din vârf, ce mai adaugă 20 de metri, și o greutate de peste 10.000 de tone. Când a fost construit era cea mai înaltă clădire din lume. Cu toate că a fost primit cu reticență de către parizienii care îl considerau inestetic, turnul a devenit cu timpul simbolul Parisului și simbolul Franței.

Turnul are trei niveluri: accesul publicului la primul și al doilea nivel se poate face atât pe scări, cât și cu liftul, în schimb accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul.

Accesul în turn

Urcarea cu liftul este permisă din ianuarie până în iunie între 9:35 și 23:45, iar în lunile iunie și august între 9:00 și 00:45. Din septembrie până în ianuarie se reia programul anterior.

Pe scări poți urca din ianuarie până în iunie și din septembrie până în ianuarie de la 9:30 până la 18:30, iar vara de la 9:00 până la 00:45.

Catedrala Notre Dame

Ce să vizitezi în Paris! Cele mai interesante atracții turistice

Este imposibil să ocolești celebra Catedrală Notre Dame, chiar dacă este în renovare acum și chiar dacă mai ai multe să vizitezi în Paris. După incendiul din 2019, structura de rezistență a fost salvată și se lucrează la restaurarea turnurilor și acoperișului.

Chiar dacă nu o poți vizita la interior, poți admira pe zidurile clădirii diverse elemente arhitecturale impresionante. Este cea mai frumoasă catedrală gotică din lume, dar și unul dintre marile repere din istoria Franței.

Arcul de Triumf

Ce să vizitezi în Paris! Cele mai interesante atracții turistice

Celebrul monument este închinat soldatului necunoscut și tuturor victimelor din timpul războaielor Napoleoniene și al Revoluției. Vizitează Arcul de Triumf și urcă pe terasa de unde vei avea o panoramă splendidă a orașului, către celebrul bulevard Champs-Elysees, cel mai cunoscut bulevard al Parisului.

Imediat după ce vizitezi în Paris Arcul de Triumf, trebuie să faci o plimbare lungă pe acest bulevard și să te bucuri de vitrinele elegante, de terasele colorate, de monumentele, micile muzee și clădiri fabuloase.

Bazilica Sacre Coeur

Ce să vizitezi în Paris! Cele mai interesante atracții turistice

Situată în Piața Saint Pierre (Sfântul Petru), pe colina Montmartre, bazilica a fost construită între anii 1875-1914 în stil neobizantin. Milioane de turiști o vizitează în fiecare an pentru a admira arhitectura uimitoare, vitraliile și mozaicurile de o frumusețe aparte. Multe scene din interior sunt suflate cu aur, iar reprezentarea lui Iisus, îmbrăcat în alb, cu mâinile larg deschise, după Înviere, este de-a dreptul impresionantă.

Palatul Versailles

Ce să vizitezi în Paris! Cele mai interesante atracții turistice

Castelul Versailles reprezintă un simbol al monarhiei absolute. De la o simplă cabană de vânătoare, el a fost renovat și extins de fiecare dintre regii care au locuit aici și a devenit un monument remarcabil prin frumusețea arhitecturii sale și prin bogăția pe care o ascunde.

În acest castel, în Sala Oglinzilor, a fost semnat Tratatul de la Versailles care a pus capăt primului război mondial. În 1837 palatul a devenit primul muzeu de istorie al Franței, iar azi este al doilea cel mai vizitat obiectiv din Paris, după Turnul Eiffel.

O plimbare lungă prin grădinile de la Versailles te va transporta în lumea regală de altădată, iar dacă intri în palat nu rata Sala Oglinzilor și camerele regale.

Palatul și grădina Luxembourg

Ce să vizitezi în Paris! Cele mai interesante atracții turistice

Parizienii o numesc Luco și este al doilea parc public ca marime din capitala Frantei. Pentru turiști este unul dintre locurile speciale pe care trebuie neapărat să îl vizitezi în Paris.

Grădina Luco are locuri speciale pentru picnic, peluze impecabile, aranjamente cu flori inmiresmate, livezi cu fructe si o sumedenie de statui și fântâni artistice.

Situată în arondismentul VI din Paris, grădina a fost creată în 1612 la cererea Mariei de Medicipe o suprafață de 23 de hectare.

La marginea grădinii, se profilează silueta robustă și elegantă a palatului Luxembourg care a fost reședința Mariei de Medici, mama regelui Ludovic al XIII-lea.

Ce muzee să vizitezi în Paris. Top 5 muzee populare

Unul dintre cele mai cunoscute muzee la nivel internațional, Muzeul Luvru reprezintă un punct obligatoriu pe agenda oricărui turist îndrăgostit de cultură și artă. Descoperă, alături de Luvru, și alte muzee populare din Capitala Franței.

Muzeul Luvru

Muzeul Luvru din Paris, Franta

Construit în secolul al XII și folosit inițial drept fortăreață, Luvru devine mai târziu reședința regilor Franței și trece prin mai multe renovări care îl transformă într-un adevărat palat. În zilele noastre, el este un adevărat palat al artei și al culturii universale.

Luvru a devenit muzeu și a găzduit primele expoziții de artă în 1793, iar de atunci colecția s-a îmbogățit în continuu cu mii de opere ajungând în zilele noastre la un număr impresionant de 380000 de picturi, sculpturi și alte opere de artă.

Ar fi necesară o vacanță întreagă pentru a vizita Luvru, dar, dacă nu ai decât câteva zile, te poți rezuma la operele cele mai importante: Mona Lisa, Venus din Milo, Galeria lui Apollo, Salle des Caryatides, turnul medieval subteran și Apartamentele Regale.

Program: 9-18. Marti inchis.

Ultima intrare a vizitatorilor la ora 17.00.

Prețul unui bilet pentru adulți 17 €. Cu acest bilet aveți acces gratuit în 48 ore și la Muzeul Eugene-Delacroix.

Intrare liberă pentru tinerii între 18-25 rezidenți în Spatiul Economic European cât și pentru cei care au sub 18 ani.

Rezervarea online este obligatorie pentru a alege orele de vizitare.

Muzeul Orsay

Ce să vizitezi în Paris! Cele mai interesante atracții turistice

Inițial, clădirea în care se află muzeul Orsay a fost o gară cu o arhitectură monumentală și merită vizitată. Dar mai mult decât arhitectura ei, fosta gară adăpostește acum cea mai importantă colecție de tablouri impresioniste din lume. Printre cele mai sonore nume care se gasesc semnate pe operele de arta din cadrul muzeului se numara Monet, Van Gogh, Renoir, Jean-Francois Millet, Degas, Pissaro si Cezane.

Program: 9.30-18 iar joia pana la 21.45. Salile se inchid la 17.15, respectiv 21.15. Lunea inchis. Inchis de 1 mai si 25 decembrie.

Bilete adulti 16 €.  Tarif redus 13 €. 

Intrare libera in prima duminica din luna. Intrare gratis pentru tinerii sub 18 ani si pentru cetatenii europeni care au intre 18-25 ani.

Muzeul de Istorie Naturală

Ce să vizitezi în Paris! Cele mai interesante atracții turistice

Muzeul este situat în grădina botanică și zoologică „Jardin des Plantes”, pe malul stâng al Senei. A fost înființat în 1793, în timpul Revoluției Franceze, însă originea sa este în strânsă legătură cu Grădinile Regale de Plante Medicinale, fondată de regele Ludovic al XIII-lea în anul 1653. 

Muzeul de Istorie Naturală din Paris este unul dintre cele mai vechi din lume și are o colecție fabuloasă cu peste 62 de milioane de exponate. El cuprinde o Grădină Botanică și Grădină Zoologică cu peste 5.000 de animale vii. Este interesant să vizitezi Sala Evoluției, dar și Muzeul Omului.

Program: deschis zilnic 10-18. Ultima intrare la ora 17.15.

Inchis marti, de 1 ianuarie, de 1 mai si 25 decembrie.

Pret bilet la expozitia permanenta: adulti 10 €, bilet redus 7 €.

Pret bilet la expozitia temporara: adulti 12 €, bilet redus 9 €, bilet familie 35 €.

Muzeul Rodin

Ce să vizitezi în Paris! Cele mai interesante atracții turistice

Tribut închinat celui mai cunoscut și iubit sculptor al Franței, Muzeul Rodin se află într-o clădire pe rue de Varenne, într-o grădină izolată de agitația orașului. Aici, vizitatorii pot vedea celebra statuie ”Gânditorul” care îi întâmpină chiar de la intrare.

Muzeul Rodin deține 6,600 de sculpturi, toate opere ale lui Rodin, realizate din ghips, bronz, marmură, ceară, sticlă topită și piatră. Majoritatea sculpturilor din bronz si marmură sunt găzduite, însă, de o altă locație a muzeului din Paris (din Meudon), unde poate fi admirat celebrul său “Sărut”.

Auguste Rodin (1840 – 1917) este considerat de mulți artiști părintele sculpturii moderne, datorită operelor și subiectelor sale realiste, și este, poate, cel mai mare sculptor al tuturor timpurilor, după Michelangelo.

Program marti-duminica 10.00-18.30.Ultima intrare la 17.45.

Închis de 1 mai, 25 decembrie și 1 ianuarie.

Bilet adulti 14 €, tarif pentru acces seara 10 €.

Intrare libera pentru cei care au sub 18 ani, tinerii cu varsta intre 18-25 ani rezidenti in U.E.

Muzeul Picasso

Ce să vizitezi în Paris! Cele mai interesante atracții turistice

Muzeul dedicat lui Picasso este unul din cele mai importante muzee pe care trebuie să le vizitezi în Paris. Este situat în districtul Le Marais, în Hôtel Salé, pe rue de Thorigny.

Muzeul Picasso include mai mult de 3000 de lucrări semnate de Pablo Picasso, schițe, lucrări în ceramică și picturi. Această expoziție este completată de colecția lui Picasso însuși, ce include și unele lucrări ale lui Cézanne, Degas, Rousseau, Seurat, de Chirico și Matisse.

Unul dintre cele mai impresionante aspecte este faptul că muzeul prezintă un număr mare de picturi pe care Picasso le-a pictat după aniversarea a 70 ani. Sunt ṣi câteva încăperi cu prezentări tematice, dar în general, muzeul urmeazǎ axa cronologicǎ a întâmplărilor, expunând lucrările din tinerețe.

Program marti-vineri 10.30-18.00. Sambata, duminica si in zilele de sarbatoare 9.30-18.00. Ultima intrare la ora 17.15. Luni inchis.

Bilet adulti 14 €.  

Intrare libera pentru cei care au sub 18 ani, tinerii cu varsta intre 18-25 ani rezidenti in U.E.

Atracții turistice pe care nu trebuie să le ratezi

Parisul are sute de muzee, galerii, expoziții, castele, palate și vile monumentale, parcuri și grădini, dar are și multe locuri încărcate de povești colorate.

Cartierul Latin

In cazul în care ai mai mult timp și vrei să vizitezi în Paris, cât mai multe locuri, nu rata Cartierul Latin. El se află pe malul stâng al Senei, în apropiere de Sorbona, și este gazda mai multor școli și instituții de învățământ de renume.

Cartierul Latin este totodată un reper important din istoria Franței, de aici pornind mai multe mișcări de protest studențești, dar și numeroase influențe culturale și artistice.

Cartierul Latin este, de asemenea, un cartier turistic care are numeroase cafenele, baruri și restaurante. Ca urmare a tradiției sale studențești, el dispune de o vastă ofertă culturală, concentrând un număr mare de cinematografe, mici săli de concerte live și librării. Aici se află Teatrul Odeon (théâtre de l’Odéon), unul dintre cele șase teatre naționale franceze.

Moulin Rouge

Ce să vizitezi în Paris! Cele mai interesante atracții turistice

Este imposibil să ajungi în Paris și să nu vizitezi sau să nu treci pe strada cu celebra Moulin Rouge. Aici este locul în care s-a născut can-can-ul și a rămas un cabaret faimos în lume, unde poți merge la spectacole cu o coregrafie fabuloasă.

Moulin Rouge se află la baza dealului Montmartre, pe bulevardul Clichy.

Piața Concorde

Place de la Concorde, cum o numesc francezii, este cea mai mare piață din Franța, construită în onoarea recuperării regelui Ludovic al XV-lea. Inițial a fost numită Piața Ludovic al XV-lea și în mijlocul ei a fost amplasată o statuie ecvestră a regelui.

Construcția pieței are forma unui octogon, iar în fiecare colț sunt statui reprezentând orașele franceze: Lille, Strasbourg, Lyon, Marseille, Bordeaux, Nantes, Brest și Rouen. In partea de sud-est a pietei, podul Concorde trece peste Sena spre Palatul Bourbon.

Catacombele Parisului

Ce să vizitezi în Paris! Cele mai interesante atracții turistice

Oricât de luminos, efervescent și colorat este Parisul, în adâncurile sale se găsesc și povești sumbre. Merită să vizitezi catacombele acestui oraș și să descoperi mărturii inedite din istoria lui.

Osuarele aflate în sudul orașului găzduiesc osemintele a peste 6 milioane de parizieni, adunate din cimitirele care au fost închise pe măsură ce orașul s-a extins. Craniile și oasele sunt aranjate într-un mod straniu, cu o estetică macabră, care atrage mulți turiști.

Din anul 2013, catacombele Parisului au fost transformate în muzeu, iar circuitul bine luminat are o lungime de 1,5 km. Imaginile din catacombe pot fi interesante pentru unii turiști, dar nu sunt recomandate claustrofobilor sau celor care au o fire mai sensibilă.

Vezi şi obiective turistice din Istanbul, Salonic, Sevilla, Nisa, Monaco şi Insulele Canare!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter