Ce să vizitezi în Lisabona, cea mai însorită capitală din Europa

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Luni, 19 decembrie 2022, 12:40

Capitala Portugaliei reușește să păstreze un farmec boem și romantic, așa cum puține orașe europene mai au. Stăzile înguste, tramvaiele de epocă, clădirile monumentale și oamenii veseli sunt doar câteva motive să vizitezi Lisabona, un oraș în care îți vei dori să te întorci în fiecare an.

Cuprins

Alege perioadele mai reci din an să vizitezi Lisabona. Frumosul oraș de pe malurile râului Tejo este mai liber și mai romantic în lunile octombrie – noiembrie sau în lunile martie – aprilie.

Lisabona este un oraș dinamic, cu o viață culturală intensă și colorată, care atrage sute de mii de turiști în fiecare sezon. Este cel mai bogat oraș al Portugaliei și cel mai bine dezvoltat, fiind totodată unul dintre cele mai mari orașe ale lumii care organizează congrese și expoziții internaționale pe diverse tematici.

Ce să vizitezi în Lisabona, cea mai însorită capitală din Europa

Capitala portugaliei poate fi descoperită pe îndelete, la pas, pe străzile pline de farmec din centrul istoric, sau călătorind cu tramvaiele destinate turiștilor care fac un tur pe la toate obiectivele pe care merită să le vizitezi în Lisabona. Vei descoperi astfel un oraș care poate rivaliza cu Parisul sau cu Roma in ceea ce privește atmosfera romantică.

Se recomandă să cumperi și cardul Lisboa Card care îți oferă intrare liberă la 25 de muzee, plimbări gratuite cu tramvaiele, autobuzele și metroul, dar și călătorii gratuite cu trenul către Sintra sau Cascais.

Lisboa Story Center

Acest centru turistic, unde poți descoperi istoria orașului, poate fi primul obiectiv pe care trebuie să îl vizitezi în Lisabona. Situat în fața Oficiului de Turism din Placa de Comercao, acest centru, cunoscut și cu numele de Memoria Orașului, oferă o experiență inedită turiștilor. În sălile sale interactive și în teatrul 4D vei putea experimenta cele mai mari evenimente istorice care au modelat Lisabona de-a lungul veacurilor.

Lisabona de sus

Ce să vizitezi în Lisabona, cea mai însorită capitală din Europa

În capitala Portugaliei, vei descoperi locații inedite de unde poți admira orașul de sus și de unde poți descoperi cel mai bine obiectivele turistice pe care urmează să le vizitezi.

Arco de Rua Augusta

La câteva minute de mers pe jos de la Centrul Istoric al Lisabonei vei descoperi un monument nou pe terasa căruia este amenajat un observator modern. De aici, poți vedea în zare cele mai frumoase locuri din Lisabona. Rua Augusta, Praca de Torreiro de Paco, Baixa Pombalina, Catedrala, Castelul San Jorje sau Raul Tajo sunt doar câteva dintre locurile pe care le poți vedea de sus și pe care apoi trebuie să le vizitezi în Lisabona.

Observatorul Portas do Sol

Stația Portas do Sol se află în apropiere de Castelul Sao Jorge, iar observatorul se află chiar în fața stației de tramvai. Merită să urci pe terasă și să te delectezi cu panorama râului Tejo și cu imagini boeme din cartierul Alfama.

Observatorul Santa Lucia

Și de aici poți observa străzi, clădiri pitorești și terase pline din flori din cartierul Alfama, precum și o porțiune a râului Tejo, traversat de numeroase vapoare și bărci.

Telefericul din Lisabona

Tot de la înălțime, poți admira alte peisaje inedite din oraș, făcând o scurtă călătorie cu telefericul între Oceanario și Torre de Vasco da Gama. Telefericul străbate o bună parte din parcul Das Nacoes.

Monumentul Descoperirilor

Ce să vizitezi în Lisabona, cea mai însorită capitală din Europa

Monumentul gigant, ridicat pe malul râului Tejo, a fost construit în memoria lui Infante Dom Henrique, care mai târziu a fost numit Prințul Henric Navigatorul. Prințul care a inaugurat Era Marilor Descoperiri ale Portugaliei este reprezentat la prora sculpturii din piatră alături de alți exploratori naționali. Turiștii pot merge cu liftul pentru a se bucura de priveliștea din partea superioară a acestui monument care a devenit un simbol al orașului și al Portugaliei.

Liftul Santa Justa

Ce să vizitezi în Lisabona, cea mai însorită capitală din Europa

Situat în centrul Lisabonei, liftul Santa Justa, construit în 1902, a fost proiectat de Raul Mésnier, inspirat de faimosul turn Eiffel din Paris. Turnul din Lisabona este și el  din fier forjat, iar liftul duce pasagerii pe o platformă de unde se pot bucura de panorama întregului cartier Baixa.

Castelul Sao Jorge

Ce să vizitezi în Lisabona, cea mai însorită capitală din Europa

Situat în vârful dealului din cartierul Alfama, Castelul a fost inițial o cetate de apărare din perioada în care aceste locuri erau dominate de romani și de vizigoți. Ulterior, el a fost cucerit de mauri, apoi recucerit de portughezi în anul 1147. De atunci, a fost folosit drept reședință regală câteva secole la rând. Azi, el adăpostește un muzeu în care sunt expuse cele mai importante descoperiri arheologice din Lisabona. De pe terasele și turnurile castelului vei avea o priveliște deosebită către râul Tejo și cartierele Lisabonei, astfel că trebuie să fie printre primele obiective pe care să le vizitezi în Lisabona.

Cartierul Alfama

Ce să vizitezi în Lisabona, cea mai însorită capitală din Europa

După ce vizitezi castelul de pe deal, trebuie să cobori printre casele din cartierul Alfama, cel mai vechi al orașului. Străduțele pietruite și înguste, mărginite de ziduri divers colorate te vor conduce către monumente istorice, locuri inedite și terase unde localnicii se adună să asculte fado și să danseze.

Ce muzee să vizitezi în Lisabona

Muzeul Gulbenkian

Lisabona este sediul Fundației Calouste Gulbenkian, o organizație non-profit finanțată din averea magnatului armean. În muzeul lui vei descoperi o colecție de artă pe care Gulbenkian a strâns-o de-a lungul vieții. Deși colecția este restrânsă, valoarea fiecărei piese în parte este extraordinară. Vei putea admira aici opere de artă semnate de Monet, Renoir sau Rembrandt, bijuterii Lalique, jad chinezesc sau porțelan din Persia.

Muzeul Național al Trăsurilor

Ce să vizitezi în Lisabona, cea mai însorită capitală din Europa

Acest muzeu inedit este găzduit în clădirea unde a fost pe vremuri Școala Regală de Călărie și face parte din complexul Palacio do Belem. Aici vei putea admira numeroase trăsuri opulente, din lemn sculptat și aurit, gătite cu falduri generoase de catifea și mătase, cu statuete și decorațiuni inedite. Impresionantă este trăsura din secolul al XIX-lea, construită la Londra, cu care Regina Elisabeta a II-a a făcut o vizită în Portugalia, dar și multe alte trăsuri regale, cărucioare și lectice folosite de familiile nobile din țară.

Muzeul Naval

Mari navigatori și descoperitori, portughezii sunt mândri de istoria lor maritimă. Nu trebuie să ratezi să vizitezi în Lisabona Muzeul Naval care se numără printre cele mai mari muzee maritime din lume.

Muzeul se află în aripa de vest Mosteiro dos Jeronimos și are o colecție impresionantă de machete de vapoare și nave, globuri terestre și hărți fascinante. Tot aici vei putea vedea barje regale bogat aurite și diverse instrumente folosite pe mare, dar și un Muzeu destinat copiilor cu obiecte interactive.

Mănăstirea Jeronimo

Ce să vizitezi în Lisabona, cea mai însorită capitală din Europa

Aflată în cartierul Belem, complexul mănăstirii este o bijuterie a arhitecturii manuelină, cu influențe gotice și maure. Această mănăstire a fost ridicată pentru a glorifica marile expediții și descoperiri făcute de navigatorii portughezi. În interiorul mănăstirii vei descoperi mormântul lui Vasco da Gama, navigatorul care a adus cele mai mari avuții Lisabonei.

Turnul Belem

Ce să vizitezi în Lisabona, cea mai însorită capitală din Europa

Construit aproape în aceeași perioadă cu Mănăstirea Jeronimo, la începutul anilor 1500, turnul Belem avea rol de apărare a portului și de întâmpinare a vaselor de negustori. El a fost construit pe o insulă din râul Tejo, are 4 etaje și este vegheat de Statuia Fecioarei. Turnul este unul dintre obiectivele cele mai interesante pe care trebuie să le vizitezi în Lisabona.

Catedrala Se – Santa Maria Maior de Lisboa

Ce să vizitezi în Lisabona, cea mai însorită capitală din Europa

Cea mai veche și impresionantă biserică a Lisabonei este azi sediul Arhipiescopiei. Construcția a început în anul 1147, a fost de mai multe ori renovată și recostruită după ce a suferit daune majore în timpul asediilor sau al cutremurelor mari din regiune.

Oceanarium

Ce să vizitezi în Lisabona, cea mai însorită capitală din Europa

Dintre obiectivele moderne pe care trebuie să le vizitezi în Lisabona, menționăm Marele Acvariu al orașului. Oceanarium a fost construit cu ocazia Expoziției Mondiale din 1998, în parcul Das Nacoes. Este unul dintre cele mai mari acvarii din lume, împărțit în 4 habitate dedicate marilor oceane ale lumii și găzduiește pești și mamifere marine din toate speciile cunoscute.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter