Ce să vizitezi în Amsterdam. Din muzee inedite, la morile de vânt!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 09 decembrie 2022, 16:36

Cel mai vibrant oraș al Țărilor de Jos îți oferă numeroase obiective pe care trebuie să le vizitezi în Amsterdam. Orașul este căutat de turiști deopotrivă pentru muzeele și expozițiile moderne, dar și pentru arhitectura inedită sau pentru viața colorată de pe canale.  

Cuprins

Când te hotărăști să vizitezi Amsterdam, te gândești la Van Gogh, Anne Frank, cartierul roșu, Muzeul Marihuanei sau frumoasele plimbări pe canalele orașului, printre clădiri cu arhitectură inedită. Dar trebuie să te gândești și la mulțimea de turiști care năvălește în Amsterdam în sezonul cald, mai ales în luna august.

Alege lunile aprilie sau mai, dacă vrei să mergi în Țările de Jos și vei avea o mulțime de locuri frumoase pe care poți să le vizitezi în Amsterdam și în împrejurimi pe îndelete, fără să te simți stingherit de mulțimea apăsătoare a turiștilor.   

Începe cu o plimbare pe canale

Ce să vizitezi în Amsterdam. Din muzee inedite, la morile de vânt!

Foarte aproape de gară, chiar în fața ei, vei găsi o mulțime de bărci care așteaptă clienții pentru renumitele plimbări pe canale. Când vrei să vizitezi Amsterdam, începe cu o plimbare cu barca, deoarece de pe apă vei observa o mulțime de obiective turistice, muzee, clădiri istorice și locuri inedite pe care le poți vizita apoi la pas.

Tot de pe apă, vei avea ocazia să observi mai bine locuințele plutitoare, amenajate pe bărci și să descoperi stilul de viață diferit al olandezilor care preferă să trăiască pe canale.

Și tot de pe apă poți vedea câteva locuri la care, poate, nu ai timp să ajungi pe jos, așa cum ar fi turnul Montelbaans, poreclit ”Silly Jack”, pentru că ceasul din turlă nu merge niciodată prea bine, sau clădirea ultra modernă a Institutului de Film Olandez, care seamănă cu o navă futuristă, desprinsă total din peisajul clădirilor istorice din jur.

Ce muzee să vizitezi în Amsterdam

Casa Annei Frank

Ce să vizitezi în Amsterdam. Din muzee inedite, la morile de vânt!

Mulți turiști vin să viziteze această casă, aflată nu departe de piața Dam și de cele mai mari muzee din oraș, pe canalul Prinsengracht. Casa are o poveste cutremurătoare, aici fiind ascunzătoarea folosită de familia Annei Frank în timpul celui de al doilea război mondial.

Timp de doi ani, Anne și familia ei au reușit să se ascundă în podul casei, dar au trecut prin numeroase momente dramatice, pe care adolescenta le-a notat într-un jurnal. În muzeul dedicat Annei, vei descoperi obiectele folosite în acei ani și întreaga poveste a familiei, înainte să fie deportată la Auschwitz.

Cumpără biletele on line și vei scăpa de statul la coadă, pentru că acesta este unul dintre cele mai solicitate obiective turistice pe care vei dori să le vizitezi în Amsterdam.

Muzeul Regal și Muzeul Van Gogh

Ce să vizitezi în Amsterdam. Din muzee inedite, la morile de vânt!

Acordă o zi din timpul călătoriei tale celor două muzee de artă aflate în vecinătate. Vei descoperi fragmente din viața lui Van Gogh pe care, poate, nici nu le bănuiai, dar și obiecte de artă de o valoare inestimabilă.

În Rijksmuseum sau Muzeul Regal sunt găzduite colecții impresionante de tablouri, schițe și sculpturi realizate de mari artiști olandezi, dar și capodopere ale culturii universale. Tot aici se află una dintre cele mai mari biblioteci olandeze, iar în apropiere poți vizita Muzeul Diamantelor, alte obiective pe care merită să le vizitezi în Amsterdam.

Muzeul Woonboot

Este un muzeu dedicat vieții pe canalele din Amsterdam și este amenajat pe canalul Prinsengracht, pe barca Hendrika Maria. Custodele muzeului îți va explica tot felul de aspecte inedite și detalii despre viața pe barcă și îți va povesti tot ce vrei să știi despre acest stil de viață inedit.

Muzeul Brânzei

După o scurtă vizită la Muzeul Woonboot, în care vei descoperi o parte din pasiunile olandezilor, poți merge și la Muzeul Brânzei, unde vei descoperi pasiunile lor culinare. Aflat la numai 2 minute de Casa Annei Frank, Muzeul Brânzei are intrarea liberă și te ademenește să guști din cele mai delicioase specialități ale fermierilor olandezi. Aici vei afla mai multe despre fabricarea brânzeturilor, vei putea fotografia cea mai scumpă felie de brânză din lume și vei putea cumpăra câteva delicatese pentru prietenii de acasă.

Palatul Regal Koninklijk Paleis van Amsterdam

Ce să vizitezi în Amsterdam. Din muzee inedite, la morile de vânt!

Este una dintre cele mai impunătoare clădiri pe care trebuie să le vizitezi în Amsterdam. El servește drept reședință regală, când regele se află în Amsterdam, iar construcția lui este impresionantă.

Începuturile sale sunt consemnate în anul 1648, an în care olandezii au început să scufunde mii (13.659) de stâlpi din lemn pentru a susține palatul impunător pe care l-au ridicat ulterior. Exteriorul palatului este sobru, dar interioarele sunt decorate cu tot felul de ornamente, sculpturi, frize și picturi semnate de pictori celebri.

Unde te poți relaxa în Amsterdam

Vondelpark

Ce să vizitezi în Amsterdam. Din muzee inedite, la morile de vânt!

După o lungă vizită prin muzee și expoziții, prin bazarele de flori și suveniruri și prin cartierele pitorești, te poți relaxa în cel mai frumos parc al orașului Vondelpark, renumit pentru colecția lui impresionantă de lalele și trandafiri.

Spațiul verde este foarte generos, vei găsi și umbră, și alei frumoase, și iazuri, și statui sau locuri pentru distracție unde se adună o mulțime de tineri.

Grădina Botanică

Fondată la începutul anilor 1600 în folosul medicilor, Grădina Botanică din Amsterdam este una dintre cele mai vechi din lume. Inițial cuprindea plante medicinale, dar cu timpul colecțiile de plante, copaci și arbuști au fost extinse, există sere cu plante tropicale și palmieri, spații dedicate florilor sau plantelor industriale. Spectaculos este cel mai vechi pavilion al grădinii botanice, care datează din secolul al XVII-lea.

Cea mai veche biserică – Oude Kerk

Ce să vizitezi în Amsterdam. Din muzee inedite, la morile de vânt!

Construită în anul 1306, cea mai veche biserică a orașului este considerată și cea mai veche structură neatinsă de trecerea timpului. Chiar dacă a fost extinsă, clădirea inițială se păstrează așa cum era pe vremea lui Rembrandt. Ea a fost totodată prima biserică de tip sală din Olanda și a folosit drept model pentru multe alte biserici construite ulterior.

În Capela de Fier a bisericii sunt ținute cele mai importante documente care atestă privilegiile locuitorilor din Amsterdam, inclusiv unele scutiri de taxe.

Turnul bisericii este considerat unul dintre cele mai frumoase din țară, datorită structurii sale elegante.

De Gooyer – moara de vânt unde se servește bere

Multe mori de vânt au dispărut din oraș, datorită industrializării. Au mai rămas doar opt, dar De Gooyer este poate cea mai îndrăgită de turiști, pentru că aici funcționează și o berărie artizanală.

Moara se află în cartierul Oostelijke Eilanden, iar aici poți vei să stai pe terasă, la soare, cu o bere bună sau poți face un tur de degustare a sortimentelor de bere artizanală care durează aproximativ 30 de minute.

Cartierul 9 străzi sau De Negen Straatjes

Este un cartier foarte căutat de turiști, deoarece pe cele 9 străzi se găsesc o mulțime de magazine și tarabe cu tot felul de lucruri, de la suveniruri autentice, lucrate manual, la bulbi de lalele, brânză, saboți din lemn și șosete din lână, la tot felul de nimicuri frumoase, pe care le poți lua drept amintire despre tot ce vizitezi în Amsterdam.

Plimbare cu ferry

În portul de lângă gară se află și punctul de pornire al navelor ferry care fac legătura cu alte zone din oraș. Ferry străbate râul Ij și ajunge în Amsterdam Nord sau Ijplein, unde poți descoperi cartierele liniștite și pitorești ale orașului.

Cartierul roșu – Red Lights District

Ce să vizitezi în Amsterdam. Din muzee inedite, la morile de vânt!

Mulți turiști se înghesuie pe străduțele înguste, care mărginesc canalul din Cartierul roșu. Este celebrul cartier al plăcerilor interzise. Aici se găsesc cele mai multe magazine cu produse din marijuana, tot felul de teatre și hoteluri pentru adulți sau sex shopuri. Vei găsi acest cartier pe canalul Damrak, iar pe timpul zilei nu prezintă niciun pericol pentru turiștii curioși.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter