Ce pericole și riscuri apar când zbori cu avionul!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 03 februarie 2023, 11:28

Este cel mai comod și rapid să zbori cu avionul și este totodată cel mai sigur mijloc de transport în întreaga lume. Așa spun statisticile! Dar sigur îți este mult mai teamă când zbori cu avionul, decât atunci când călătorești cu trenul sau cu autocarul.  

Cuprins

Dacă ai emoții când zbori cu avionul, este absolut firesc! Peste 60% dintre persoanele care zboară frecvent cu avionul au stări de anxietate, frică și emoții necontrolate. Cu toate acestea, statisticile arată că accidentele aeriene sunt cele mai rare, iar probabilitatea să mori într-un accident de avion este mult mai mică decât pe șoselele aglomerate.

În fiecare an sunt peste 30 de milioane de zboruri comerciale, iar riscul de deces în timpul zborului este de numai 0,002%. Cu toate acestea, în fiecare an au loc accidente aviatice care impresionează profund opinia publică. Cele mai multe se datorează condițiilor meteo extreme sau defecțiunilor tehnice. În cele mai multe cazuri, piloții fac adevărate minuni și reușesc să ducă pasagerii în siguranță, la sol. Când zbori cu avionul trebuie să ai încredere în echipajul de la bordul aeronavei și să respecți întocmai instrucțiunile transmise de comandantul navei și de stewardese, deoarece îți pot salva viața.  

Frica de zbor, una dintre cele mai comune fobii

Accidentele aviatice cu zeci de morți și răniți lasă o impresie profundă asupra publicului. Dar sunt cazuri extrem de rare, iar zborul cu avionul este considerat în continuare cel mai sigur din lume. Cei mai mulți dintre călătorii care aleg zborul cu avionul au în continuare emoții puternice și stări de anxietate.

Frica de zbor este una dintre cele mai răspândite fobii, dar majoritatea călătorilor reușesc să o controleze singuri. Statisticile arată că aproape 40% dintre călători se tem de avion, dar numai 0,5% dintre ei au atacuri de panică în timpul zborului.  

Teama de accidente în aer nu este, însă, singurul factor care poate declanșa anxietate și frică de avion. Mulți călători se tem și de alte riscuri sau pericole care pot apărea în timpul zborului, așa cum le poți citi mai jos.

Pericole pentru sănătate în timpului zborului

Ce pericole și riscuri apar când zbori cu avionul!

Călătorii cu probleme pulmonare sau cardiace, femeile însărcinate sau persoanele în vârstă care suferă de mai multe afecțiuni pot avea probleme din cauza presiunii barometrice în avion. Presiunea din cabină este mai mică decât cea de la sol, ceea ce este greu de suportat de către persoanele cu probleme medicale.

Orice persoană care are probleme grave de sănătate trebuie să amâne zborul cu avionul. Majoritatea afecțiunilor și durerilor de care suferi se pot agrava în avion din cauza presiunii atmosferice, a cantității scăzute de oxigen și a poziției puțin confortabile din scaun.

Hipoxia, greu de tolerat

Persoanele care au probleme respiratorii, cele care suferă de infecții ale căilor respiratorii sau infecții pulmonare trebuie să discute înainte cu medicul specialist pentru a zbura în siguranță. De asemenea, persoanele cu probleme cardiace grave este bine să consulte medicul și să aibă asupra lor un tratament adecvat, care să le ajute în timpul zborului.

Toate aceste categorii de pacienți vor avea probleme în avion din cauza hipoxiei, adică a nivelului scăzut de oxigen. Plămânii, inima și creierul lor vor primi mai puțin oxigen, iar acest lucru poate agrava afecțiunile existente. În schimb, pasagerii sănătoși pot tolera hipoxia inclusiv în timpul zborurilor lungi, transatlantice.

Expansiunea gazoasă sau durerile de urechi

Când zbori cu avionul trebuie să te aștepți la obișnuitele dureri de urechi. Ai senzația că urechile se înfundă foarte tare și că mai au puțin și pocnesc. Acest fenomen este numit științific expansiune gazoasă, deoarece aerul din urechea medie și din sinusuri are tendința să iasă într-un ritm accelerat, ceea ce crează presiune și durere.

Cea mai bună soluție este să mesteci o gumă mentolată sau să închizi și să deschizi gura în mod repetat. Bebelușii pot fi ajutați dacă primesc o suzetă. Durerea de urechi se agravează întotdeauna la decolare și la aterizare. După ce avionul ajunge la înălțimea de zbor, durerea dispare.  

Pasagerii care au infecții grave ale sinusurilor, urechilor sau nasului este bine să amâne călătoria cu avionul până la vindecare. Din cauza infecției, durerile la decolare sau aterizare pot fi severe, ducând inclusiv la sângerare.

Tromboza venoasă

Tromboza venoasă sau tromboza călătorului poate să apară la persoanele care zboară frecvent pe trasee foarte lungi, de 10, 12 sau chiar 14 ore. Boala poate să afecteze în principiu persoanele trecute de 50 de ani și care au deja probleme de circulație.

Tromboza venoasă sau tromboza călătorului poate apărea și în cazul celor care fac navete lungi cu mașina sau cu trenul și stau ore întregi pe scaun. Simptomele bolii se pot manifesta la 3, 4 zile după o călătorie lungă, uneori chiar și după 2 săptămâni. Trombii care se formează în fluxul sanguin pot declanșa probleme grave de sănătate la câteva zile după formare.

Călătorii care știu că pot avea probleme din această cauză pot lua o jumătate de aspirină înainte de zbor sau pot lua anticoagulantele prescrise de medic.

Răul de mișcare

Mulți oameni au rău de mișcare în mașină, în autocar, dar mai ales în avion. Acesta se manifestă în primul rând prin amețeală și durere de cap, senzație de greață, paloare și transpirații reci. Este o stare deosebit de neplăcută când zbori cu avionul și trebuie să stai în același loc, pe un scaun îngust, ore întregi.

Personalul de zbor este instruit să ajute călătorii care au rău de mișcare și există mai multe soluții în zilele noastre. Dar sfatul cel mai important este să ții capul în poziție verticală, sprijinit de spătar și să fixezi cu privirea câteva detalii. Dacă închizi ochii, este posibil ca senzația de amețeală să se amplifice.

Evită cafeaua, alcoolul și băuturile cu cofeină, dacă suporți mai greu zborul cu avionul. Cofeina și alcoolul vor agrava durerile de cap și amețeala.

Bolile contagioase

În spațiul îngust al unei cabine de avion vei sta foarte aproape de oameni care pot transmite boli contagioase: diverse tipuri de viroze sau gripe de care te poți îmbolnăvi și tu la 2 – 3 zile după infectare.

Dacă observi călători care strănută des, tușesc puternic, au ochii roșii și simptome evidente de gripă, încearcă să te protejezi cu o mască medicală. De asemenea, este bine pentru sănătatea ta să îți dezinfectezi imediat mâinile după ce mergi la toaletă sau după ce atingi diverse suprafețe din avion care pot fi încărcate de microbi.  

Riscuri care apar în timpul călătoriilor aeriene

Când zbori cu avionul, problemele medicale nu sunt singurele riscuri la care te expui. Pot apărea și alte probleme provocate de neatenție, de vremea dificilă sau de factori pe care nu îi putem controla.

Accidentele din cabina avionului

Verifică întotdeauna de două ori ușile comportimentelor de bagaje de deasupra capului tău. Acestea trebuie să fie bine închise. Cei mai mulți pasageri încarcă aceste compartimente până la refuz cu trollere, genți și haine.

Ai grijă când deschizi ușa unui compartiment! Nu de puține ori bagajele au căzut peste călători și s-au produs accidente grave.

Turbulențele

cum-controlezi-frica-de-avion

Acestea apar aproape la orice zbor, dar sunt de intensitate medie și sunt ușor de suportat. Turbulențele severe sunt de cele mai multe ori evitate printr-un plan de zbor riguros, care respectă condițiile meteorologice.

Cu toate acestea, turbulențele constituie una dintre primele cauze care declanșează atacuri de panică și sentimente de anxietate în rândul călătorilor care se tem de avion. Când zbori cu avionul trebuie să știi că turbulențele minore apar frecvent și sunt adesea semnalizate sau anunțate de căpitanul avionului.

Probleme tehnice

Avioanele sunt verificate extrem de riguros. Foarte, foarte rar se întâmplă să apară probleme tehnice în timpul zborului. Dar și în acest caz, există sisteme de control și siguranță care ajută piloții să aterizeze astfel încât nimeni să nu aibă de suferit.

Decompresia

Se întâmplă deosebit de rar, dar poate apărea această situație la avionele mai vechi. O gaură în fuselaj declanșează decomprensia cabinei. În acel moment, automat cad din tavan măștile cu oxigen și ai 30 de secunde să o potrivești bine pe nas și pe gură. Așa că, fii atent la instrucțiunile pe care personalul de bord le transmit întotdeauna înainte de decolare pentru a știi cum să folosești rapid masca de oxigen și ce trebuie să faci în cazul în care este necesară evacuarea de urgență.

Accidentele aviatice

Provocate de furtuni puternice sau probleme tehnice neprevăzute, accidentele aviatice care duc la decesul pasagerilor sunt deosebit de rare. Conform ultimelor statistici, se produce un accident grav la 4,4 milioane de zboruri. Cu toate acestea, riscul ca un avion să se prăbușească este deosebit de scăzut.

Atacurile teroriste

Riscul unui atac terorist în avioane este și mai mic decât al unui accident care duce la prăbușirea aeronavei. Toate aeroporturile sunt dotate cu sisteme de securitate avansate, iar introducerea unei bombe în bagaje este aproape imposibilă. De asemenea, călătorii trec prin mai multe filtre în care pot fi depistate toate tipurile de arme. Astfel că riscul de a fi atacat în avion cu o armă letală este nul.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter