Ce nu ai voie să iei în avion – obiecte interzise în bagajul de mână

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Luni, 10 octombrie 2022, 12:05

Companiile aeriene au o politică foarte strictă cu privire la bagaje. Este mult mai comod să călătorești cu un singur bagaj de mână, dar trebuie să știi din timp ce nu ai voie să iei în avion. Există și câteva reguli cu privire la obiectele pe care le pui în bagajele de cală.

Cuprins

Ține cont ce nu ai voie să iei în avion când îți faci bagajele! Chiar dacă pleci două zile sau pleci două săptămâni din țară pe calea aerului, ține cont de restricțiile cu privire la bagaje.

Pe de altă parte, este mult mai comod pentru tine să călătorești cu mai puține genți. Un singur bagaj de mână este ideal, având în vedere că produse cosmetice și prosoape găsești și la hotel, iar mâncarea este accesibilă oriunde te-ai duce.

Ce nu ai voie să iei în avion!

Din motive de siguranță la bord, obiectele ascuțite sunt primele pe lista cu lucruri interzise în bagajul de mână. Ele sunt urmate de tot felul de alte obiecte care pot constitui un pericol sau care se pot vărsa, așa cum sunt seringile, tirbușoanele sau cosmeticele.

Armele și uneltele, strict interzise

Așa cum este firesc, obiectele clasificate drept arme sunt strict interzise in bagajul de mână. Nu poți lua cu tine cuțite, topoare, ciocane, mașini de găurit, funii, cabluri, unelte universale de tip multitool sau arme cu bile.

Categoric sunt interzise toate armele de foc, dar și arbaletele sau săgețile. Toate acestea sunt interzise în cabină, dar pot fi transportate în bagajul de cală. În cazul unora dintre ele, trebuie declarate pe aeroport și anume armele de foc.

Echipamentul sportiv

Aproape toate obiectele ascuțite sau care pot fi folosite drept armă din echipamentul sportive sunt interzise în bagajul de mână: crose de golf, schiuri, crose de hochei, patine cu rotile, brichete, săgeți, ținte, lansete, apărătoare, harpoane, arcuri cu săgeți, butelii pe gaz sau torțe pe gaz.

Toate acestea sunt interzise în cabină, iar ultimele două obiecte și anume buteliile de camping și torțele sunt interzise și în cala avionului.

Obiecte electrice și electronice

laptop

Aparatele foto, laptopul, tableta, GPS-ul, MP3 sau walkman sunt acceptate și pot fi luate în bagajul de mână împreună cu telefonul.

De asemenea, poți lua cu tine în bagajul de mână și o placă de ondulat părul sau un uscător, în schimb nu sunt admise accesoriile care au muchii ascuțite. Acestea pot fi puse în bagajul de cală.

Mâncare și băuturi

Din motive lesne de înțeles, băuturile nu sunt admise în bagajul de mână decât dacă au fost cumpărate din duty-free și bine ambalate. Așadar, nu poți lua cu tine nicio sticlă de vin, șampanie, suc sau apă din afara aeroportului. Acestea trebuie bine ambalate și puse în bagajul de cală.

În ceea ce privește mâncarea, poți lua în bagajul de mână anumite alimente bine ambalate, uscate și cu un miros abia perceptibil cum ar fi biscuiții sau alunele. Este de bun simț să eviți să consumi în cabina avionului alimente cu miros persistent de ceapă sau usturoi.

Țigările sunt admise, dar numai în limita unui singur cartuș.

De asemenea, sunt admise sosurile în limita a 100 ml bine ambalate, iaurtul, frișca și budinca tot în limita a 100 ml, bine ambalate.

Cosmetice și medicamente

Ce nu ai voie să iei în avion - obiecte interzise în bagajul de mână

Nicio companie aeriană nu mai admite transportarea cosmeticelor în cabină. Așadar, nu ai voie să iei în avion parfumuri, săpun lichid, gel de duș sau șampon, loțiuni de ras, lac de unghii, demachiant, ruj, mascara, tot felul de creme și geluri decât în limita a 100 ml, ambalate în cutii speciale sau în pungi speciale pentru transportul pe avion. De altfel, multe cosmetice de bază se pot găsi la hotel și nu este nevoie să le mai iei de acasă.

În ceea ce privește medicamentele, acestea trebuie însoțite de rețetă, dacă sunt medicamente lichide, ambalate în flacoane mai mari de 100 ml. În rest, poți lua cu tine anumite analgezice sau antiinflamatoare ori antibiotice de tip pastile în cutiile lor originale, cu tot cu prescripția medicală.

În ceea ce privește trusele de unghii, politica diferă de la o companie al alta. Unele companii admit trusele de unghii, altele nu deoarece conțin pile metalice ascuțite. Nici andrelele sau croșetele nu sunt admise, decât dacă sunt din lemn sau plastic. Pe cele din metal nu ai voie să le iei în avion, chiar dacă vrei să croșetezi ca să nu te plictisești.

Țigările electronice sau brichetele

Multe companii admit o singură brichetă în bagajul de mână, dar sunt și companii care nu admit niciun obiect inflamabil. Oricum, în avion nu ai voie să fumezi, iar brichete îți poți cumpăra ulterior de la destinație.

Țigările electronice și dispozitivele de vapat sunt admise în bagajul de mână, dar lichidul folosit trebuie ambalat în flacoane de 100 ml.

Carne, fructe, produse agricole

Verifică politica fiecărui stat, atunci când vrei să iei cu tine anumite produse din carne, condimente, fructe sau produse agricole. Sunt state care nu admit semințe, fructe și produse agricole străine să pătrundă pe teritoriul lor din diverse cauze: contaminare cu bacterii/fungi, răspândirea unor plante invazive.

Obiecte admise, dar nerecomandate

În cabina avionului este bine să te abții să folosești anumite produse cu un miros puternic, chiar dacă este vorba de parfumuri.

În spațiul strâmt, în care se mai găsesc câteva zeci de oameni, mirosurile puternice de parfum, creme parfumate, loțiuni dezinfectante sau alimente va fi deranjant. Chiar dacă acestea sunt admise, este bine să le păstrezi în bagajul de mână și să nu le folosești în timpul zborului.

Animalele de companie

cu-animalele-de-companie-in-avion

Călătoria cu avionul este foarte dificilă pentru orice animal de companie. Trebuie să te interesezi din timp care sunt condițiile optime pentru a călători cu un câine, cu o pisică sau cu papagalii tăi. Unele companii aeriene admit animalele mici de companie în cabină, altele obligă călătorii să trimită toate animalele de companie în cala avionului.

Taxele de transport pentru animale variază în funcție de distanță, de greutate și de condițiile în care călătoresc animalele.

Obligația ta, ca stăpân, este să asiguri o cușcă de transport sau o colivie suficient de mare astfel încât animalul să poată sta și culcat și în picioare. Cușca trebuie să aibă podeaua închisă, astfel încât să nu se scurgă resturi și mizerie, dar recipientele cu mâncare și apă trebuie să fie amplasate în așa fel încât să fie accesate din afară.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter