Călătorii: Mini-croaziere în insule magice

De Libertatea pentru femei, pe

Vaporaşele te poartă spre locuri uitate de timp. Aici au venit chiar şi vedetele de la Hollywood, atrase de golfurile naturale, de apele prin care se văd peştişorii şi de taverne.
 

Athos – tărâmul interzis femeilor

Se spune că în Halkidiki soarele răsare de la muntele Athos şi apune la muntele Olimp pentru a da grandoare tărâmului mistic. Cum numai bărbaţii au voie să se apropie de lăcaşele sfinte ale călugărilor, te poţi  bucura cu cei mici de frumuseţea locurilor pe durata unei croaziere de o zi în jurul Athosului. Porniţi la drum din Ormos Panagias, sătucul port de pe coasta estică a Sithoniei. Prima oprire e în Ournapolis, Oraşul Ceresc cu aer de cetate veche, farul erodat de valuri şi localnici stând la mese mici la un pahar de ouzo. La bord, veţi descoperi albastrul indigo al Mării Egee, iar pe fundal veţi admira vârful Athos ce ţâşneşte parcă din mare.

Fabrica de bureţi din Kalymnos

Ospitalieră, ca surorile sale, Kos a păstrat locuri uitate de timp şi de lume, cu plaje idilice, numai bune pentru a-ţi încărca bateriile, şi excursii de neratat în Bodrum şi în insuliţa Kalymnos – total diferită de insula lui Hipocrate. Casele viu colorate de aici, apusurile de soare maiestuoase, plaja unică cu nisip negru, insulele mici presărate în jur – toate fac parte din farmecul său. Printre atracţii se numără Biserica lui Hristos Salvatorul, castelul construit de Cavalerii Ioaniţi şi Fabrica de Bureţi – principala sursă de venit a localnicilor.

Insula Ovidiu – oaza Lacului Siutghiol

După ce te-ai bucurat de băile de soare pe frumoasa plajă a Saturnului, dantelată de numeroase golfuleţe create artificial din stabilopozi, dar şi de o porţie de sănătate oferită de apa mării şi de nămolul sapropelic din Lacul Techirghiol, e timpul să te relaxezi înt-un cadru romantic: insu-la Ovidiu – un petic de pământ unde se spune că poetul latin Ovidius s-a retras în timpul exilului său în Tomis. Vei ajunge cu vaporaşul (care pleacă din Mamaia)  într-un loc plin de verdeaţă, cu un parc de agrement şi un restaurant care serveşte cea mai bună ciorbă de peşte.

SYMI, INSULIŢA CU 77 DE BISERICI

După trei ore de mers cu feribotul din Rhodos, descoperi insula Symi, cu frumoasele case vopsite în culori calde şi locuri devenite celebre în filmul „Tunurile din Navarone”. Imediat ce cobori din vaporaş cercetează străduţele din port tivite cu mulţime de terase, hoteluri mici de familie amenajate în casele neoclasice şi magazinele care vând bureţi de mare naturali. La fiecare pas e o bisericuţă, în total 77, iar cea mai frumoasă este Biserica Arhanghelului Mihail, cu o icoană făcătoare de minuni. În sud, se află peninsula Prasonissi, unde Marea Egee se uneşte cu Mediterana.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter