Bizar: Reţii lucruri mai greu când… mesteci gumă

De Sandra S., pe

Guma de mestecat nu este bună pentru mintea ta, au descoperit câţiva oameni de ştiinţă de la Cardiff University din Marea Britanie: ţii minte mai greu serii de numere sau cuvinte.
Cu adevărat ciudat, dar cercetătorii spun că există o explicaţie în acest caz: mişcarea continuă – atunci când mesteci – impiedică abilitatea creierului să memoreze liste de numere sau cuvinte. Acelaşi lucru se întâmplă şi când dai din picior sau mişti mâinile în timp ce încerci să reţii anumite informaţii. Se pare că mişcările făcute în timp ce încerci să înveţi ceva îţi afectează memoria de scurtă durată.
Iată trei sfaturi să reţii informaţii mai uşor:

Fii atentă!

Ca să procesezi o informaţie ai nevoie de aproximativ opt secunde, aşa că dacă vrei să reţii spre exemplu numele colegilor noi fii atentă la ce ţi se spune – nu îţi distrage atenţia cu altceva.

Imagine mintală

Creierul reţine imaginile mai uşor decât textul, aşa că atunci când încerci să ţii minte anumite lucruri, fă-ţi o imagine în minte, cum ar fi: culorile locului unde te afli, obiectele din jur, îmbrăcămintea celor din preajma ta etc.

Spune o poveste

Când încerci să ţii minte liste de cuvinte, este mult mai uşor să-ţi compui propoziţii din ele. Sau o poveste întreagă, aşa ţi le vei aminti mai uşor mai târziu. În plus, cu cât este mai emoţionantă povestea pe care o alcătuieşti, cu atât mai uşor o vei reţine.
Foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter