Bizar: Tu crezi în puterea blestemului?

De Lumea Femeilor, pe

Există oameni, locuri, obiecte blestemate. Credinţa în puterea maledicţiilor se pierde în negura timpului şi, oricare ar fi forma lor, efectul este, de fiecare dată, terifiant
Blestemul este prezent şi în Biblie, iar cel mai cunoscut este cel aruncat asupra lui Adam şi a Evei: “Pentru că ai ascultat vorba femeii tale şi ai mâncat din pomul din care ţi-am poruncit: «Să nu mănânci», blestemat va fi pământul pentru tine! Cu osteneală să te hrăneşti din el în toate zilele vieţii tale!” (Geneza). Efectul acestei imprecaţii a fost, de la început şi până în zilele noastre, acelaşi: nostalgia constantă după starea primordială, pură, neîntinată, generată de natura duală a firii umane.

Învrăjbitul diamant Hope

Povestea acestei pietre preţioase, numită Hope după unul dintre posesorii lui, bancherul Henry Hope, este înfiorătoare. Furat în sec. al XVII-lea, din templul din Mandala, Birmania, el a trecut prin mâinile mai multor persoane cunoscute sau necunoscute: negustori, regi, bijutieri, prinţi, sultani şi, într-un final, Evelyn Walsh McLean, care l-a cumpărat cu 180 000 de dolari. În prezent, violeta comoară se află la Institutul Smithsonian din Washington. Cert este că înstrăinarea lui, dar mai ales faptul că a fost furat dintr-un templu, a dus la morţi cumplite, sinucideri, destrămări de căsnicii, sfârşituri tragice. Purtarea lui de către diverse persoane i-a sporit forţa malefică. Pe de altă parte, reaşezarea lui în cadrul unei „instituţii”, l-a „redus” la tăcere.

Homosexualitate şi blestem

Oedip, legendarul erou din tragedia greacă, a făcut carieră în psihanaliza modernă. Despre „mitul lui Oedip” şi interpretarea acestuia s-a tot scris. Punctul de plecare, însă, are o poveste monstruoasă, concentrată în jurul unui blestem. Astfel, Laios, tatăl lui Oedip, înainte de a se căsători cu Iocasta, l-a răpit, violat şi decapitat pe Chrysippus, fiul regelui Pelops. Gestul lui Laios a atras, în consecinţă, blestemul lui Pelops. Laios a fost ucis de propriul fiu, iar Iocasta a devenit soţia celui din urmă. Incest, crimă, automutilare (la aflarea adevărului, Oedip şi-a scos ochii) – iată alte urmări ale unui blestem cutremurător.

POVARA LUI NARCIS

“Să iubeşti fără să fii iubit!”, l-au blestemat nimfele pe mândrul Narcis, rece la nurii acestora. Ajuns în faţa unei ape, chipeşul Narcis s-a îndrăgostit de propriul chip. A suferit atât de mult din cauză că nu şi-a putut împărtăşi iubirea, încât s-a stins de mâhnire. În urma lui, a lăsat o floare: narcisa.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter