Avertisment ANCOM: Cei care folosesc aceste telefoane riscă amenzi usturătoare

De Amelia Matei, pe Ultimul update Marți, 12 decembrie 2017, 18:03
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) anunță că există mai multe mărci de telefoane interzise pe teritoriul României, din cauza interferenţelor pe care le pot produce cu frecvenţele serviciilor de urgenţă.

Telefoanele fixe de tip DECT 6.0 achiziționate din afara Uniunii Europene sunt printre cele mai des întâlnite echipamente care provoacă interferențe prejudiciabile.

DECT este abrevierea pentru Digital Enhanced Cordless Telecommunications, un standard universal pentru comunicațiile fără fir la distanțe scurte, căruia i-a fost alocată banda de frecvențe 1880-1900 MHz. Standardul DECT 6.0 se utilizează numai în SUA, Canada și în unele zone din Asia, unde îi este alocată o bandă diferită de frecvențe, și anume 1920-1930 MHz.

Din acest motiv, orice folosire pe teritoriul Uniunii Europene a acestor modele de telefon care nu sunt conforme cu standardul DECT european, produce interferențe prejudiciabile asupra altor servicii de radiocomunicații care operează legal în banda respectivă de frecvențe.

Cele mai comune mărci de telefoane DECT 6.0, destinate utilizării în SUA și Canada, utilizate și în România ILEGAL, sunt PANASONIC, VTECH, UNIDEN și AT&T.

Potrivit ANCOM, în cazuri extreme, interferențele cauzate de aceste tipuri de telefoane pot afecta apelarea numerelor de urgență, inclusiv a serviciului 112, a departamentului de pompieri sau a poliției.

Cei care comercializează și utilizează tefoanele DECT 6.0 pe teritoriul României riscă amenzi între 500 și 5.000 de lei.

Citește și – Mii de români au fost înșelați cu telefonul mobil. De ce nu trebuie să răspunzi la numerele cu prefix din străinătate

Citește și – Un nou tip de înșelătorie: ce trebuie să faci dacă te sună propriul număr de telefon

Foto – Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter