Alertă NASA: un satelit cade astăzi pe Pământ

De Nicoleta Galeteanu, pe

Un satelit de peste 6 tone s-ar putea prăbuşi astăzi pe Pământ, a alertat astăzi prestigioasa agenţie spaţială NASA.
Potrivit experţilor NASA, cel mai probabil satelitul se va prăbuşi în zone masiv populate, previziunile acestora excluzând însă continentul american.

Satelitul UARS (Upper Atmosphere Research Satellite), cu un diametru de 4,5 metri şi lung de 10,6 metri, este în prezent un satelit inert, scos din funcţiune, după ce a rămas fără combustibil, în 2005.

Aparatul, care cântăreşte aproape 6,5 tone, se va dezintegra, spun oamenii de ştiinţă, odată ce va intra în atmosferă, reducând astfel pericolul unei coliziuni devastatoare. Ameninţarea rămâne totuşi la parametri înalţi. După ce i-au calculat traiectoria probabilă, experţii au realizat că satelitul defunct are mari şanse să se prăbuşească într-o zona dens populată.

Viteza cu care se îndreaptă spre Pământ va face ca UARS să se dezintegreze, cercetătorii preconizând cu probabilitate că acesta se va sparge în 26 de bucăţi care ar urma să lovească suprafaţa Terrei.

Regiunea în care va cădea satelitul va putea fi cunoscută cel mai devreme cu circa două ore înainte de impact, au spus experţii NASA, totuşi, ei au reuşit să afle, după traiectoria acestuia, că America de Nord nu va fi vizată.

Derek Pitts, astronom la Institutul Franklin, a avertizat că în astfel de cazuri, odată ce se va da alarma, oamenii trebuie să rămână în casă, potrivit CBS News.

UARS a fost pus pe orbită în 1991 de naveta Discovery pentru a analiza schimbările climatice. Acesta a fost scos din funcţiune după ce a rămas fără combustibil, în 2005.

Foto: Shutterstock 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter