Ai primit și tu acest mail? Schema de șantaj care circulă în România

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 29 iulie 2021, 18:57
În România circulă peste 400.000 de e-mail-uri de șantaj, prin care hackerii cer recompense în valoare dde 1.250 de dolari în Bitcoin.

Prin acest val masiv de e-mail-uri, hackerii cer câte 1.250 de dolari victimelor, amenințându-le că dacă nu o fac vor publica imagini compromițătoare cu acestea. Schema de șantaj a fost identificată de experții Bitdefender, care au emis un comunicat de presă, transmis de către Agerpes.

Este vorba despre un atac la nivel global, fiind vizate țări de pe tot mapamondul. Însă cel mai mare volum de mail-uri (de peste 400.000) este direcționat către România. Țara noastră este urmată de Italia și Olanda, după cum arată Digi24.

„Mesajele par a veni de la multiple adrese IP din Europa, Asia, Africa şi America de Nord şi de Sud şi sunt distribuite printr-o reţea amplă de calculatoare controlate de acelaşi grup infracţional”, explică specialiștii. „Hackerii bombardează cât mai multe potenţiale ţinte cu mesaje înşelătoare în speranţa că vor păcăli naivii să le cadă în plasă”.

Citește și: Exclusiv! INNA a recunoscut, vrea să fie mamă: „Îmi doresc copii”

Citește și: Roxen: „M-am născut fată, dar mă consider băiat”

Citește și: Revista Unica de august este aici! INNA, sexy, fresh și plină de surprize pe copertă

Citește și: Paris Hilton ar fi însărcinată. Vedeta și logodnicul ei, Carter Reum, așteaptă primul lor copil

Experții au spus cum acționează de fapt hackerii prin această schemă, mecanismul fiind mult mai complex decât cel al schemelor clasice cu „prinți nigerieni”: „Atacatorii se folosesc de pretextul unor breşe de securitate care ar fi expus conturile şi parolele victimelor şi susţin că ar fi cumpărat de la alţi hackeri datele de acces pe care acestea le folosesc. Asta le-ar fi permis ulterior să instaleze diverse ameninţări informatice pe sistemul compromis şi, deci, să spioneze întreaga activitate online a celui şantajat, inclusiv să aibă înregistrări video şi audio cu momente intime din viaţa personală a ţintei”.

Victimele acestui atac primesc un termen de 48 de ore pentru a plăti atacatorilor contravaloarea de 1.250 de dolari în Bitcoin. Mai mult, atacatorii sfătuiesc victimele să evite să contacteze poliția sau furnizorii de securitate cibernetică.

Nu este clar câți oameni au căzut deja în plasă, întrucât o analiză a portofelelor de Bitcoin controlate de hackeri a revelat că aceștia din urmă folosesc multiple conturi pentru a primi banii de la cei păcăliți.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter