5 beneficii ale dansului. Ce spune psihologul

De Carmen Ghibuțiu, pe
Dansul este o formă de exprimare a emoțiilor, îți oferă încredere în tine și are un rol important și în îmbunătățirea memoriei. Psihoterapeutul Miruna Stănculescu ne-a spus cinci beneficii ale dansului.

Citelte și – 13 vedete care au făcut dans și balet înainte să devină celebre 

1. Ajută menținerea echilibrului  zilnic (la propriu și la figurat)

O să încep cu partea concretă a echilibrului și anume aceea că dansul ajută la tratarea tulburărilor de echilibru (generate de funcționarea deficitară a urechii interne). Dovada? Dincolo de studii, e suficient să vă gândiți câte piruete poate face un dansator profesionist. La figurat, dansul poate contribui cu stare de bine. Nu numai pentru că muzica relaxează ci și pentru că mintea dansatorului este atentă la ritm și la pași, lăsând în urmă alte subiecte zilnice de preocupare. O oră de dans devine astfel o oră de pauză de la stresul cotidian.

2. Facilitează exprimarea emoțiilor

Dansul este o formă de exprimare a emoțiilor și a sentimentelor. Aduce în realitate emoțiile codate în piesa muzicală. În viața de toate zilele ne oprim rareori să ne întrebăm cum ne putem exprima emoțiile sau sentimentele în comportamente noi sau ce emoții au în spate comportamentele noastre actuale. Pentru a exprima o emoție, ai nevoie să o conștientizezi. Iar dansul exact asta face te forțează să lași emoția să se nască într-o mișcare care să exprime ceea ce simți, în armonie cu muzica, într-un mod care să te reprezinte.

Citește și – Vedete din România care și-au deschis școli de dans 

3. Este furnizor de încredere în sine

Învățarea pașilor de dans presupune conștientizarea și corectarea posturii. Studiile ne arată că, prin corectarea posturii și a îmbunătățirii imaginii corporale, ajută la creșterea stimei de sine și la dezvoltarea abilităților de comunicare non-verbale și a celor de conectare socială.

4. Ajută la îmbunătățirea memoriei și la păstrarea unei scoarțe cerebrale sănătoase și performante

Memorarea secvențelor de pași stimulează intens scoarța cerebrală. Coordonarea cu partenerul de dans și răspunsul rapid la mișcările acestuia stimulează activitatea neuronală. Tipurile de dans care lasă loc și improvizației (tango, vals) pun serios în mișcare  abilitățile cognitive.

5. Poate fi un alt fel de terapie de cuplu

Nu în ultimul rând, dansul poate fi și o formă de terapie de cuplu. Pentru că pune accent pe încredere și pe intuiție și are nevoie de coordonarea celor doi parteneri.  De aceea dansul în pereche poate ajuta la sublimarea în mișcare a conflictelor de cuplu sau a lucrurilor rămase nespuse.

Foto: 123 rf

Citește și –  Top 10 scene de dans celebre din filme 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter