Telefonul Copilului: Adevăratele drame se găsesc aici!

De Libertatea pentru femei, pe

Dragi părinți, copiii voștri au nevoie de voi! Ei vor să le dați din timpul vostru (măcar o amărâtă de jumătate de oră pe zi), vor să vă arate ce au mai învățat la școală sau cât de bine știu să danseze. Nu știu cum să spună asta, dar au nevoie, de fapt, de atenție, apreciere și dragoste.
Acestea le-am aflat de la consilierii care răspund la Telefonul Copilului (116.111). Cătălina Florea, directorul Asociației Telefonul Copilului, ne-a spus că cele mai multe apeluri le primesc de la copiii care nu au cu cine vorbi și care ar vrea să le spună ceva părinților, dar aceștia sunt prea ocupați. Așa că sună aici ca să își verse oful, pentru a fi verificați la teme sau ca să se plângă de singurătate.

Nevoia de a fi ascultați

„Multe dintre situațiile pe care le întâlnim sunt legate de nevoia de comunicare a copiilor. Stăm ore întregi cu ei de vorbă pentru că vor să povestească diverse lucruri. Poate pentru un adult par niște mărunțișuri, dar pentru ei sunt importante. De obicei, ne spun ce au făcut la școală. Au nevoie să-i asculte cineva, să-i încurajeze să învețe mai mult și să-i laude”, ne-a explicat Cătălina Florea.

Abuzuri grave

Pe lângă aceste cazuri în care copii din familii bune se simt prea singuri și neglijați de propriii părinți, există și cazuri de abuz asupra copiilor, care, din păcate, s-au triplat în anul 2011 față de 2010. Directorul Asociației Telefonul Copilului spune că vina aparține, de multe ori, părinților. „Ne confruntăm de multe ori cu situații în care mamele sunt prea încrezătoare și își lasă micuții în grija concubinilor, în timp ce ele pleacă la muncă în străinătate. De multe ori, bărbatul abuzează sexual copilul”, constată Cătălina Florea adăugând că „s-au înmulțit și cazurile în care adolescente reclamă că sunt forțate să se căsătorească. Ca o consecință a sărăciei, a devenit un obicei nu doar pentru familiile de etnie romă să își mărite fetele foarte tinere în schimbul unei sume de bani”.

Obligată să se mărite

Așa s-a întâmplat în cazul Siminei (numele a fost schimbat pentru protejarea identității victimei), dar acesta a fost ultimul abuz pe care l-a îndurat. Era numai un bebeluș când a fost părăsită. A fost adoptată de o familie, iar după ce părinții au divorțat, ea a rămas cu tatăl. Acesta s-a recăsătorit și a avut alți copii. Așa a ajuns fata o adevărată Cenușăreasă: făcea curat, mâncare și avea grijă de frații mai mici. Deși era o elevă bună, a trebuit să renunțe la școală, din lipsă de timp. Bătăile erau la ordinea zilei. Când a împlinit 16 ani, „părinții” au decis că este o povară și ar trebui să o mărite. Chiar au găsit o „afacere” bună, pentru că familia mirelui urma să le dea o sumă importantă de bani. Fata a fost forțată să se mute cu viitorul ei soț. A încercat să fugă, dar rudele au adus-o înapoi. A fost bătută și supusă abuzului sexual. A rămas gravidă și a ajuns să facă și un avort.

SALVARE NESPERATĂ

Despre toate acestea a aflat o femeie din București, care a încercat să o ajute pe Simina. Văzând că situația este peste puterile ei, a sunat la Telefonul Copilului. Cazul a fost preluat de specialiștii de aici și au fost alertate și autoritățile locale. Fata a fost scoasă din mediul abuziv și acum locuiește într-un centru de plasament. Urmează psihoterapie, dar drumul către însănătoșirea sufletului ei plin de răni va fi lung. Totodată, ne atenționează Cătălina Florea, în toate cazurile în care Asociația a lucrat împreună cu autoritățile, „cei care au întreținut relații sexuale cu minore se află în spatele gratiilor”. Însă, specifică ea, ar fi mai bine ca astfel de situații să fie prevenite, iar oamenii să ceară ajutorul înainte de a se întâmpla fapte grave.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter