Primul studiu care analizează eficiența vaccinurilor anti-COVID-19 în România

Un prim studiu care analizează eficiența vaccinurilor anti-COVID-19 în România a fost publicat, arătând că persoanele vaccinate au un risc de deces de 14 ori mai mic decât cele nevaccinate.

Rezultatele au fost prezentate de Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. El a explicat metodologia de calcul în detaliu, după cum arată Libertatea: „A fost extras numărul de teste pozitive care au fost raportate pentru persoanele nevaccinate și pentru cele vaccinate. Pentru cele vaccinate, ne-am uitat la patru intervale de timp. Primele două săptămâni de la doza 1, în care știm că pacientul nu are protecție conferită de vaccinare și alte trei intervale”.

Gheorghiță a spus și cum a fost calculat riscul de infecție: numărul de îmbolnăviri a fost raportat la numărul de persoane vaccinate care se încadrau într-una dintre cele patru intervale de timp de la data testului pozitiv, și anume 2 – 14 zile de la prima doză, 3 – peste 14 zile de la prima doză până la data dozei de rape, 4 – 14 zile de la doza de rapel, 5 – peste 14 zile de la doza de rapel.

Astfel s-au observat următoarele lucruri cu privire la eficiența vaccinului:

  • Eficiența împotriva infectării

– vaccinați peste 14 zile de la doza 2 – 90,2%

– vaccinați 1-14 zile de la doza 2 – 83,9%

– vaccinați primele 14 zile de la doza 1 până la doza 2 – 16,3%

  • Eficiența împotriva internării

– vaccinați peste 14 zile de la doza 2 – 92,8%

– vaccinați 1-14 zile de la doza 2 – 85,4%

– vaccinați primele 14 zile de la doza 1 până la doza 2 – 67%

„Tradus, o persoană vaccinată cu schemă completă are un risc de 12 ori mai scăzut de a se interna în cazul în care este testată pozitiv”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Citește și: Avertismentul medicilor: persoane tinere, nevaccinate și fără comorbidități internate cu COVID-19 la ATI

Citește și: Klaus Iohannis nu vrea restricții pentru nevaccinați: „Nu putem învinge pandemia prin discriminare”

Citește și: Persoanele vaccinate cu schema completă au un risc de trei ori mai mic să dezvolte COVID-19, conform unui studiu

Citește și: Octavian Jurma, medic, declarații tăioase la adresa conspiraționiștilor: „Dreptul de a infecta pe ceilalți a devenit suveran”

  • Eficiența împotriva internării la ATI

– vaccinați peste 14 zile de la doza 2 – eficiență 92,1%

– vaccinați primele 1-14 zile de la doza 2 – eficiență 80,5%

Valeriu Gheorghiță a spus: „Eficiența dupa schema completă de vaccinare la peste 14 zile, practic când beneficiile sunt maximale, este de peste 92%. Ceea ce înseamnă un risc de 12 ori mai redus de a face o formă gravă după infecție la persoana vaccinată cu schema completă”.

  • Eficiența împotriva decesului

– vaccinați peste 14 zile de la doza 2 – eficiență 93,2%

– vaccinați primele 1-14 zile de la doza 2 – eficiență 79,6%

„Eficiența schemei complete de vaccinare la peste 14 zile pentru prevenirea deceselor este de peste 93%”, a spus Gheorghiță. „Ceea ce înseamnă o reducere a riscului de deces de aproximativ 14 ori la persoanele vaccinate cu schema completă”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter