Marie Kondo: despre arta organizării

De Unica.ro, pe
Te-ai gândit vreodată câte obiecte inutile ai cu adevărat în casă? Sau cât de multe haine sunt îngrămădite în dulapul tău fără a fi purtate? Cu siguranţă te-ai simţi acaparată de toate acestea la un moment dat şi te-ai întrebat cum ai putea face o schimbare. 

Marie Kondo este soluţia salvatoare de care nici măcar nu ştiai că ai nevoie. Născută în Japonia, ţară recunoscută pentru ordinea şi meticulozitatea ridicate la rang de artă, Marie şi-a descoperit pasiunea pentru curăţenie la vârsta de 19 ani. Treptat, această pasiune a evoluat şi a dat naştere unui bestseller publicat în anul 2014 “Magia ordinii”, precum şi unui show marca Netflix în 2019. Ambele s-au bucurat de succes şi atrag în continuare mulţi curioşi dornici să se elibereze de povara bunurilor inutile şi sufocante.

Probabil îți dorești să știi ce presupune faimoasa metodă KonMarie. Practic sunt două mari etape de parcurs pentru a atinge “Nirvana” ordinii. Prima presupune să acorzi atenţie fiecărui obiect în parte şi să observi dacă acesta îţi aduce bucurie. În caz contrar, nu ai niciun motiv să îl mai păstrezi în viaţa ta. A doua etapă începe în momentul în care ţi-au rămas doar acele lucruri care te fac cu adevărat fericită. Acestea trebuie plasate în locuri vizibile şi uşor accesibile.

Înainte să te apuci de treabă, ai nevoie de o strategie. Vizualizează modul în care îţi doreşti să arate casa ta şi ce paşi trebuie urmaţi pentru a crea un ambient plin de armonie. Ceea ce este cu adevărat interesant este că Marie Kondo te învaţă să organizezi totul pe categorii, nu pe camere, aşa cum ai putea fi obişnuită în mod normal. Există cinci astfel de categorii: cărţi, haine, documente, “komono” (obiecte diverse) şi obiecte cu valoare sentimentală.

Priveşte în jur şi identifică orice lucru de care nu ai nevoie: cărţi primite în dar care nu sunt pe placul tău şi ocupă fără rost rafturile bibliotecii; hârtii, facturi, documente care nu mai sunt relevante şi pe care le-ai uitat în sertarele biroului; decoraţiuni care îţi invadează spaţiul personal. Orice. Nu le arunca pur şi simplu: donează sau reciclează. Imediat vei observa cum orice cameră devine mai luminoasă, mai spaţioasă şi mai primitoare.

De asemenea, în caz că nu obişnuiai până acum să îţi împătureşti hainele şi preferai să foloseşti umeraşe, a venit momentul să renunţi la acest obicei. Kondo crede cu tărie că hainele tale vor fi mai “fericite” dacă sunt aranjate şi aşezate pe verticală, în sertare (trick util: poţi folosi cutii de pantofi pentru o delimitare eficientă). Ai doar de câştigat folosind această tehnică: înveţi metoda special creată pentru a împături totul uşor şi rapid, dai un vibe nou dressing-ului tău, identifici orice piesă vestimentară din prima şi nu faci deloc dezordine. Nu uita: păstrează doar ce ţi se potriveşte şi ce este necesar.

 

View this post on Instagram

 

When your clothes are organized, they become a thing of beauty! 🌈 Photo by @harmonickebyvanie.

A post shared by Marie Kondo (@mariekondo) on

Un pas esenţial al acestui proces este să arăţi respect faţă de orice lucru de care ai ales să te desparţi şi să fii conştientă că acesta a avut un rol al său în viața ta. Nu trebuie să te mire o asemenea precizare având în vedere că respectul este fundamentul culturii japoneze şi se manifestă în toate aspectele vieţii cotidiene.

Astfel, Marie nu încurajează doar o simplă curăţenie generală, întrucât ea pune un accent deosebit pe valorile şi sentimentele asociate de tine cu diverse obiecte. Este foarte important să simţi un asemenea ataşament, dar, în acelaşi timp, să nu laşi nostalgia de moment să afecteze progresul unei schimbări de amploare.

Metoda de organizare propusă aduce beneficii psihologice de care meriţi să te bucuri din plin. Prin intermediul acesteia nu doar că scapi de ceea ce este în plus, ci te eliberezi de stres şi reușești să te concentrezi mai bine. Ordinea are un efect calmant, amplificat de satisfacţia de a fi înconjurată doar de obiecte importante care îşi merită locul pentru că tu ai decis acest lucru. Renunţând la tot ce este inutil, alegi în mod conştient să adopţi un nou stil de viaţă şi să devii mai detaşată din punct de vedere spiritual şi fizic. În aceeaşi măsură, vei învăţa să apreciezi mult mai mult ceea ce ai deja şi să nu mai cumperi obiecte pe care, ulterior, le vei ignora şi care îţi vor aduce doar o simplă bucurie de moment.

Sursă foto:

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter