Fetița devenită simbolul războiului din Yemen a murit

De Ioana Tătaru, pe
Amal Hussain, fetița de 7 ani, care a fost un simbol al crizei umanitare din Yemen a murit joi, în tabăra de refugiați yemeniți, a anunțat famila ei pentru The New York Times. Fetița a fost imortalizată săptămâna trecută și devenise

 una dintre cele mai recente victime ale conflictului devastator.

Amal Hussain a murit într-o tabără de refugiați, aflată la 6 kilometri de un spital

După ce a apărut fotografia fetiței în The New York Times, cititorii publicației au contactat redacția, dorind să facă donații pentru familia ei. Aceștia au scris să întrebe dacă starea de sănătate a lui Amal se îmbunătățește. Joi, însă, familia fetiței a transmis să aceasta a murit într-o tabără de refugiați, aflată la 6 kilometri de un spital. 

„Ea arată cu adevărat cât de tragică și cât de gravă a devenit situația cu malnutriția și foametea în Yemen”

Inima îmi e frântă”, a declarat mama fetiței, Mariam Ali: „Amal era mereu zâmbitoare. Acum, sunt îngrijorată pentru ceilalți copii ai mei”, a spus ea pentru publicația New York Times. Într-un interviu acordat săptămâna aceasta în cadrul programului radio The Takeaway, Tyler Hicks, câștigător al premiului Pulitzer, a descris cât de „sfâșietor” și „important” a fost să o fotografieze pe Amal: „Ea arată cu adevărat cât de tragică și cât de gravă a devenit situația cu malnutriția și foametea în Yemen”, a spus fotograful.

Yemen

Amal a fost unul dintre cei 1,8 milioane de copii subnutriți din Yemen. Copila a fost fotografiată de Tyler Hicks la un spital din Aslam, aflat în apropiere de capitala Sana’a. Fetița stătea pe un pat de spital, alături de mama ei, iar asistentele medicale o hrăneau cu lapte din două în două ore. Însă, fetița vomita și se simțea foarte rău.

Numele „Amal”, în limba arabă înseamnă „speranță”

Amal a fost externată săptămâna trecută, deși se simțea rău. Atât medicii, cât și ajutoarele primite nu au reușit să îi salveze viața fetiței.

Yemen este una dintre cele mai sărace țări arabe și de aproape patru ani scena unui conflict sângeros. Săptămâna trecută, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare și coordonator pentru asistență de urgență, Mark Lowcock, a declarat în Consiliul de Securitate al ONU că Yemenul este în pericol să fie „înghițit de o foamete uriașă, care ar putea afecta 14 milioane de oameni, circa jumătate din populația țării”.

Citește și: „Banii ucid copilăria în Yemen: fetiță de 8 ani, moartă după ce a fost violată în >>noaptea nunții<<” 

„India, cea mai periculoasă țară pentru a fi femeie. SUA, pe locul 10”

Sursă foto: Twitter, Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter