Cum influențează sexul dezvoltarea copiilor

De Laura Davidescu, pe
Știi ce sunt acelea stereotipuri de gen? E vorba despre cum influențează sexul dezvoltarea copiilor sau, mai pe înțelesul tuturor, de ce sunt îmbrăcați bebelușii ori roz, ori bleu.

Știți bancul acela cu nou-născuții care discutau la maternitate, iar unul dintre ei se laudă că el este băiețel? “Dar de unde știi?”, îl întreabă fetițele. Dând pledul la o parte, juniorul le explică:  “Uitați! Șosețele bleu!!!”.  Depășind ilaritatea costumațiilor bebelușești, prea frecvent provenind dintr-o fabrică de confecții fondanto-pastelate, ne e clar tuturor că tratăm copiii diferit încă de la cea mai fragedă vârstă, iar asta numai și numai din cauza sexului lor și a miturilor, preconcepțiilor și gândirii stereotipe pe care am căpătat-o noi până la vârsta adultă.

Abia pe la 3-4 anii copiii încep să conștientizeze ce înseamnă să fii fată sau băiat și, cum dezvoltarea lor psihică și socială se bazează mult pe observat și imitat anturajul (părinți, frați, reclame TV ș.a.m.d), ei încep să adopte stereotipuri de gen încă de la grădiniță. E firesc să-i vezi jucându-se “de-a mama și de-a tata”, de-a bucătăria (fetele) sau cu mașinuțele (băieții).

Cu toate că părinții cu vederi progresiste ar putea fi uimiți de acest comportament, e posibil ca și ei să cultive inconștient aceste stereotipuri. De exemplu, vor complimenta fetițele pentru rochiile lor frumoase sau își vor tunde băieții scurt, ca să nu arate “ca o fată”.

Sugestii  pentru educarea copiilor în spiritul egalității de șanse

  1. Încurajează activitățile mixte și extinde aria preocupărilor pentru fiecare gen. Când sunt împreună, fetele și băieții se joacă jocuri mai variate, fiecare dintre ei având de câștigat – fetele petrec mai mult timp afară, făcând mișcare, iar băieții au parte de mai mult lucru manual, ceea ce le îmbunătățește finețea motorie a mâinilor.
  2. Consolidează comportamentele care spulberă stereotipurile. De exemplu, felicită-ți fetița pentru ideea de a purta pantaloni la plimbare, astfel putând să se dea cu ușurință pe tobogan. Iar un tată poate să-și consoleze băiețelul în lacrimi spunându-i că și lui îi vine să plângă în anumite situații.
  3. Pune sub semnul întrebării generalizările. Încurajează-ți copilul să trateze fiecare persoană în parte și să evite să-i catalogheze pe ceilalți în funcție de faptul că sunt fete sau băieți. Atunci când fiul tău vine și-ți spune că “fetele sunt proaste”, întreabă-l concret cine l-a supărat și demontați împreună situația, și nu genul celui care a provocat conflictul.
  4. Conștientizează-ți propriile comportamente nu tocmai în regulă. E normal să gândești și să te comporți stereotipic, dar calitatea de părinte ar trebui să te stimuleze să corectezi acest lucru. Copiii tăi au nevoie de un exemplu apropiat care să le arate alternative la clasicele comportamente stereotipice.

Exemple de fraze care creează stereotipuri de gen

Băieții nu plâng./ Plângi ca o fată.

Fetele sunt proaste.

Așa sunt băieții: răi!

Femeile – la cratiță!

Fetele nu sunt bune la matematică.

Copiii învață mai bine de la o femeie (învățătoare).

Femeile nu sunt așa puternice ca bărbații.

Cusutul, gătitul, crescutul copiilor – astea-s treburi de femei.

Sursa foto: Shutterstock

S-ar putea să te intereseze și:

Cine se opune introducerii educației sexuale în programa școlară

Mădălina Gîdiuță, dăruitoarea de educație

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter