Cruzimea din spatele ouălor cu cifra 3

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 26 iunie 2020, 14:29

Știai că ouăle marcate cu cifra 3 provin de la găini ținute în cuști, fără acces la lumină naturală și aer curat, unde spațiul alocat unei găini este similar cu mărimea unei coli A4?

Toți aceștia sunt, pentru găini, factori de stres care le declanșează comportamente agresive. Din cauza acestor factori, găinile se ciugulesc reciproc, provocându-și răni care le predispun la boli infecțioase și, în urma cărora, unele păsări sfârșesc în agonie.

Spațiul minim care îi revine unei găini într-o cușcă este de 600 cm², o dimensiune similară cu a unei foi A4, ceea ce este insuficient pentru ca aceasta să-și poată întinde aripile.

Din această cauză găinile suferă, adesea, de boli osoase precum osteoporoza, iar cantitățile mari de antibiotice care le sunt administrate, duc la apariția unor bacterii adaptate numite „superbugs” (cu rezistență crescută la antibiotice).

Citeşte şi: Cum îți dai seama că ouăle cumpărate sunt de la o găină bolnavă

Exploatarea păsărilor în cuști, față de alte sisteme de exploatare, favorizează cel mai mult apariția unor boli infecțioase precum salmoneloza.

Sistemul în care au fost crescute găinile îl puteți afla căutând codul alfanumeric de pe cofraj sau de pe ou.

Prima cifră indică condițiile de creștere:

  • 3 – baterii îmbunătățite
  • 2 – hale la sol
  • 1 – free-range (acces la aer liber)
  • 0 – ecologic

În cartea „De ce mâncăm animale”, Jonathan Safran Foer face următoarea descriere pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine viața unei găini într-o cușcă:

„Imaginează-ți că pășești într-un lift înghesuit, atât de înghesuit încât nu poți să te întorci fără să-l lovești (și să-l vezi) pe cel de alături. Liftul este atât de aglomerat că te trezești că nu mai atingi podeaua cu picioarele. Acest lucru e binevenit, fiindcă podeaua înclinată e făcută dintr-un grilaj metalic care îți taie pielea de pe tălpi. După o vreme, pe cei din lift nu îi va mai interesa binele grupului. Unii vor deveni violenți; alții vor înnebuni. Câțiva, lipsiți de hrană și speranță, vor deveni canibali. Nu există răgaz, nici alinare. Niciun tehnician nu vine să repare liftul. Ușile se vor deschide o singură dată, când viața ta se va apropia de final și vei porni într-o călătorie către singurul loc mai rău decât acesta.”

Citește gratuit ediția de iulie a revistei Unica. O găsești AICI

Găinile sunt ființe sociabile și curajoase, sunt jucăușe și protectoare și, la fel ca orice ființă de pe acest Pământ, își doresc să trăiască o viață în pace, fără suferință.

Asociația F.R.E.E. are în derulare proiect denumit #RomâniaFărăCuști, concentrat pe bunăstarea păsărilor ouătoare din fermele românești  și face apel la toți românii care iubesc și respectă animalele: „Fiecare dintre noi avem puterea de a alege dacă vom contribui la suferința animalelor. Evitarea ouălor cu cifra 3, de la găini ținute în cuști, este unul dintre cele mai mărunte gesturi pe care le putem face pentru a descuraja cele mai cumplite practici de creștere a păsărilor.”

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter