Dragobete 2022. Tradiții și obiceiuri în ziua iubirii la români!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Miercuri, 23 februarie 2022, 11:11

Sărbătorim Dragobete în 2022 joi, pe data de 24 februarie, așa cum spune tradiția la români. Este sărbătoarea iubirii și a primăverii, cu multe tradiții și obiceiuri frumoase care s-au păstrat în zonele rurale.

Cuprins

Ne pregătim cu flori și cu mesaje frumoase de dragoste pentru Dragobete în 2022. Este sărbătoarea iubirii la români, prima sărbătoare care anunță primăvara, reînvierea naturii, începutul unui sezon, dar și începutul iubirii pentru mulți tineri.

În veacurile trecute, românii aveau obiceiul să se logodească de Dragobete, o zi norocoasă, care avea să le aducă fericirea în dragoste și belșug în căsnicie.  

Ce este Dragobetele în mitologia românească

Personaj fantastic, asemuit adesea cu Eros, zeul iubirii din mitologia romană, sau cu Făt Frumos din basmele românești, Dragobetele este singurul spirit masculin din mitologia noastră care ocrotește dragostea.

Sărbătoarea Dragobetelui se ținea întotdeauna la final de februarie, în multe regiuni fiind respectată ziua de 24 februarie, înaintea Mărțișorului. În tradiția populară este, astfel, prima sărbătoare care anunța primăvara și oamenii spuneau că păsările își caută perechea la sfârșit de februarie și fac nuntă de Dragobete.

Dragobetele era imaginat ca un flăcău frumos și puternic, poate chiar fiul Babei Dochia, care scotea fetele în sat și încingea hora. De ziua lui, toată lumea trebuia să fie veselă, să dea petreceri, să primească alai de tineri veseli și să glumească.

De unde vine numele de Dragobete

Dragobete 2022 pe 24 februarie, cuplu in costume tradutionale romanesti
Dragobetele, pe 24 februarie

Conform filologilor, numele lui Draobete poate să vină de la termenul slavon ”drag” sau de la expresia ”dragu biti” din slavona veche care înseamna ”îmi este drag”. Așadar era un flăcău frumos care le era drag tuturor fetelor.

Alți specialiști consideră că numele Dragobete ar putea veni de la ”draco”, un termen care însemna țap și pe care dacii l-au preluat din latină, de la cuceritorii romani.

Terminația ”bete” ar putea proveni de la ”pede” care însemna picioare în latina vulgară.

Draco pede, picioarele țapului, într-o traducere liberă, ar putea aminti de Bachus, zeul jumătate om, jumătate țap, care era sărbătorit prin petreceri populare la final de februarie în Imperiul Roman. Petrecerile lui Bachus erau închinate veseliei, vinului, pasiunilor și iubirii.

Dragobetele în legendele românești

La români, Dragobetele era prilej de petrecere la sfârșit de iarnă, înainte de a începe muncile câmpului. Și era totodată prilej de a-ți căuta jumătatea la hora din sat. Cine își săruta iubitul sau iubita de Dragobete în văzul lumii se considera logodit, iar nunta era musai să se țină în acel an, toamna, după ce se culegeau viile.

În multe zone, Dragobetele era considerat fiul Babei Dochia din legendele de primăvară. În alte zone, era văzut drept un june fantastic, jumătate om, jumătate înger, care anunța primăvara, dezmorțea câmpurile și aducea soarele.

Există chiar o legendă din Moldova care povestește că Soarele însuși s-ar fi transformat în Dragobete, coborând pe pământ când primăvara a fost răpită de un zmeu și închisă într-un turn de piatră. Flăcăul s-a luptat cu zmeul zile întregi până l-a dovedit și a eliberat zâna primăverii.

O altă legendă spune că Dragobetele lua trupul unui tânăr în noaptea de 23 spre 24 februarie și scotea tinerii la joc, îi aducea la horă și îi ajuta să îți găsească mireasă.

În restul anului, Dragobetele trăia printre florile pădurii sub forma năvalnicului, o specie de ferigă cu proprietăți magice, folosită în trecut la vrăjile de dragoste. 

Obiceiuri vechi și noi, păstrate de Dragobete în 2022

În perioada comunistă, sărbătoarea din 24 februarie a fost uitată, dar ea a reînviat în ultimii ani datorită iubitorilor de folclor și tradiții românești. La fel ca acum două sau trei secole, de Dragobete în 2022 trebuie să sărbătorim iubirea, să ne dăruim flori, să trimitem mesaje de dragoste și să petrecem cu persoana iubită.

Se purtau straie de sărbătoare cusute cu roșu

Dragobete 2022 - motive populare pe costume
Roșu este culoarea potrivită pentru Dragobete

Multe obiceiuri de Dragobete s-au păstrat până în zilele noastre, chiar dacă tinerii de la sate nu le mai respectă așa cum se țineau ele pe vremuri. Culegătorii de folclor au început să le descrie prin secolul al XIX-lea, dar sărbătoarea Dragobetelui este mult mai veche și bine înrădăcinată, mai ales în sudul țării.

De Dragobete se purtau musai cele mai frumoase și vesele straie populare, cusute cu mult roșu, cu mărgele și paiete sclipitoare. Bărbații purtau cămăși albe și flori la pălărie.

Fetele se împodobeau și ele cu flori în păr și culegeau flori de primăvară pe care le puneau la icoane să fie frumoase și să fie iubite. Flăcăii porneau în căutarea mândrelor și treceau de multe ori și prin satele vecine. Iar tinerele aveau datoria să sărute un băiat din alt sat, ca să fie căutate pentru măritiș în anul respectiv.

Legături pe viață și frați de cruce

O zicală înțeleaptă spunea că cine își găsește perechea chiar în ziua de Dragobete va fi iubit toată viața lui și va fi binecuvântat cu o familie mare. Tinerii se logodeau adesea de Dragobete și mergeau la biserică pentru îndrumare.

Dar nu numai legăturile de dragoste erau pecetluite în această zi, ci și legăturile de prietenie și de vitejie. Flăcăii care aveau prieteni buni își crestau brațele în formă de cruce și suprapuneau crestăturile, devenind astfel frați de cruce. Era o legătură indestructibilă, iar prietenii pe vecie aveau datorita să sară și în foc pentru a-l apăra pe fratele aflat la ananghie.

Zburătoritul sau aflarea miresei

Dimineața devreme pe 24 februarie, dacă vremea era caldă, tinerii plecau spre luncă sau la pădure să culeagă flori de primăvară, ciuperci și alte plante vrăjite, pe care fetele le foloseau în ritualurile lor de dragoste.

După amiaza, fetele trebuiau să se întoarcă în fugă spre sat. Fiecare băiat urmărea fata care îi plăcea și îi dădea o sărutare în văzul tuturor pecetluind logodna.

Băieții care nu găseau fete pe potrivă în satul lor, plecau prin satele vecine să își caute mirese. Călători precum Dragobetele, cei care țineau morțiș să se însoare, nu se întorceau cu mâna goală, pentru că altfel rămâneau singuri tot anul.

Petreceri pe înserat

În seara de Dragobete, în seara de 23 spre 24 februarie, la multe case înstărite, cu fete de măritat, se țineau petreceri lungi. Bărbații știau că trebuie să fie dulci la vorbă cu fetele, ca să nu se certe niciodată, iar fetele trebuiau să fie vesele pentru a fi drăgăstoase tot anul.

Exista chiar superstiția conform căreia dacă o fată nu întâlnea niciun flăcău de Dragobete, avea să rămână nemăritată, astfel că toate tinerele ieșeau din casă gătite de sărbătoare și mergeau la petreceri.

Și azi, ca și în trecut, ziua de Dragobete se sărbătorește cu petreceri, cu dulciuri și un pahar de vin. Doar că tinerii merg azi în cluburi, care au găsit un bun prilej să organizeze petreceri tematice pe 24 februarie. La fel ca în vechime, de Dragobete este bine să mergi la o întâlnire romantică, să oferi flori și ciocolată, după obiceiul pe care l-am deprins recent de Sfântul Valentin.  

Dragobetele. Ritualuri de dragoste pentru chemarea ursitului

Dragobete 2022 - buchet de viorele (zambile albastre)
Viorelele, unul dintre simbolurile dragostei

Cum dragostea reprezintă Dragobetele și este esența acestei sărbători, pe vremuri tinerele fete știau o mulțime de ritualuri și decântece pentru a-și găsi perechea.

Ele adunau viorele în buchete mari, le stropeau cu apă de izvor și le puneau la icoane până la prima noapte cu lună plină. Apoi le descântau și le legau de o lumânare aprinsă, ca parfumul lor să le aducă aproape bărbatul sortit.

În dimineața de Dragobete, fetele mari strângeau apa din omătul neumblat din pădure sau de pe florile de fragi, o păstrau cu sfințenie în sticluțe pentru mir și se ungeau cu ea pe ochi și pe obraji să fie mai frumoase și mai drăgăstoase.

La petrecerile de seara, din jurul focului aprins în sat, fetele își puneau la urechi flori de primăvară sau crenguțe cu muguri și trebuiau să glumească cu băieții care le plăceau, ca să fie îndrăgostiți tot anul.

Cine găsea frunze proaspete de năvalnic, un soi de ferigă care rămâne verde și iarna sub zăpadă, le descânta să îi încurce drumurile fetei sau băiatului pe care îl iubea și să îl aducă în calea lui.

Băieții nu aveau voie să necăjească fetele, că altfel Dragobetele îi pedepsea și îi îndepărta de dragostea lor. Ei trebuiau să fie veseli, să glumească și să țină petrecerea până dimineața.

Fata care plângea de Dragobete, fie era împăcată cu un sărut, fie avea să fie necăjită tot anul și nu își mai găsea alesul.

Și azi se știe că de Dragobete în 2022, tinerii care vor să rămână împreună toată viața este musai să se sărute cu foc și să își declare dragostea.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter