Când se fac mucenicii. Secrete pentru mucenici pufoși

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 26 februarie 2021, 11:11

Tradiția spune că ziua de 9 martie, după ce trec Babele iernii, este ziua în care se fac mucenicii cei gustoși, stropți cu miere. Mucenicii se pregătesc în amintirea celor 40 de sfinți martiri din Sevastia, iar cine nu respectă sărbătoarea se spune că va boli 40 de zile.

Cuprins


În ziua de 9 martie, când de fac mucenicii, trebuie să guști din acești colăcei dulci și să bei vin roșu. Tradiția spune că trebuie să consumi 40 de pahare, câte unul pentru cei 40 de tineri soldați creștini care au fost martirizați. Tradiția este frumoasă, dar greu de respectat întocmai. Sfatul bătrânilor este să bei măcar un pahar de vin roșu de Ziua Mucenicilor, pentru că așa vei fi sănătos și puternic tot anul.

Cine au fost mucenicii și de unde vine sărbătoarea lor

Când se fac mucenicii. Secrete pentru mucenici pufoși

Icoana celor 40 de mucenici martiri

Cei 40 de mucenici au fost tineri soldați romani, din legiunea a XII-a Fulminata (Înarmată cu fulgere), care au trecut la creștinism și au fost prigoniți de comandanții lor. Ei au fost uciși în anul 320, la marginea orașului Sevastia, aflat pe teritoriul Turciei, din ordinul împăratului Lucinius.

În pofida faptului că împărații Constantin cel Mare și Lucinius semnaseră un pact în favoarea creștinismului, conflictul militar izbucnit între cei doi l-a determinat pe cel din urmă să pornească o aprigă campanie împotriva creștinilor din provinciile de răsărit ale Imperiului Roman.

Cei 40 de soldați creștini din legiunea Fulminata au refuzat să se lepede de credința creștină, au fost închiși și schingiuiți în temniță, apoi au fost aruncați în apele înghețate ale unui lac de lângă Sevastia.

Un miracol a făcut ca apele lacului să se încălzească și 40 de cununi strălucitoare să coboare asupra tinerilor martiri. Dar prigonitorii lor i-au scos din ape și le-au zdrobit picioarele, lăsându-i să agonizeze pe mal până când au murit ca niște eroi pentru credința lor dreaptă. La câteva zeci de ani de la martiriul lor, în ziua de 9 martie, a fost stabilit praznicul celor 40 de mucenici și se ține sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox.

Tradiții ținute în ziua în care se fac mucenicii

Când se fac mucenicii. Secrete pentru mucenici pufoși

Vinul roșu este traditional pe 9 martie, de praznicul celor 40 de mucenici

Praznicul celor 40 de mucenici coincide în credințele și tradițiile românești cu ultimele zile de iarnă și cu pregătirile pentru un nou sezon agricol. În dimineața de 9 martie, se fierb sau se coc mucenicii, se bea vin roșu și se închină un pahar în amintirea tinerilor martiri. Iar în vremurile de demult, tinerii de la țară scoteau plugurile să înceapă aratul și semănatul de primăvară. Se spunea pe vremuri că cine seamănă pe 9 martie, va avea de 40 de ori mai multe roade în curte și la câmp.

Ziua celor 40 de mucenici vine după ce trece Mărțișorul și după ce trec Babele de iarnă, iar în multe zone din țară se spune că, pe 9 martie, încep Zilele Moșilor de Primăvară. De altfel, mucenicii mai poartă și numele de moșii de mărțișor, sfințișori sau măcinici.

Tradiția spune că zilele Babelor sunt schimbătoare, reci, umede și cu puțin soare, dar zilele moșilor sunt mai bune și mai calde, numai bune pentru începutul lucrărilor la câmp și prin grădini.

În ziua celor 40 de Mucenici nu se lucrează în casă, nu se spală și nu se mătură. Femeile împart mucenici și pahare de vin roșu vecinilor și rudelor și aveau grijă să nu se certe cu nimeni, pentru că altfel rămâneau certați tot anul. Ziua celor 40 de Mucenici este o zi a generozității și a înfrățirii.

Spre seară, se aprindeau focuri în sate, unde se adunau tinerii și copiii să se veselească. Tinerii săreau peste foc să alunge ultimele zile reci de iarnă și să cheme căldura soarelui și a focului purificator.

De ce au mucenicii formă de opturi

Când se fac mucenicii. Secrete pentru mucenici pufoși

Dimineața devreme, pe data de 9 martie, toate gospodinele pregătesc acești mici colaci pufoși în formă de opturi, care poartă numele de măcinici, mucenici, brândușei sau sfințișori. Sunt și zone unde mucenicii se fac în formă de pasăre sau de albine, amintind de spiritul tânăr și neprihănit al martirilor soldați, dar și de începutul primăverii.

Cea mai răspândită formă a mucenicilor este, însă, forma cifrei 8, care nu are nicio legătură cu infinitul. În esență, cifra 8 reprezintă forma umană, trupul și capul, și ea amintește de martiriul celor 40 de tineri soldați care au fost mucenici întru credință.

Cum se fac mucenicii, un desert așteptat de toată familia

Aluatul pentru mucenici este musai să fie aluat pufos de cozonac, un aluat bun și dulce. Aproape în toate regiunile țării, se pregătesc atât mucenici fierți, cât și copți în cuptor.

Mucenicii fierți, în mod tradițional, se îndulceau cu miere și se adăuga în fiertură și miez de nucă. În vremurile moderne, mucenicii fierți se fac mai gustoși cu esență de vanilie, coajă de lămâie sau cacao și scorțișoară.

Mucenicii copți trebuie să fie asemeni cozonacilor, dulci și fragezi. După ce se coc, se ung cu miere cât timp sunt fierbinți și se învelesc în miez de nucă mărunțit.

Cele mai bune rețete de mucenici fierți și copți

Cum se fac mucenicii fierți muntenești

Când se fac mucenicii. Secrete pentru mucenici pufoși

Aluatul pentru mucenici fierți este un aluat simplu din făină, sare și apă. Mucenicii fierți se fac gustoși prin ingredientele parfumate care se adaugă la fiert.

Ingrediente pentru aluat

  •  250 g făină
  • 150 ml apă caldă
  • Un strop de sare

Ingrediente pentru fiert

  • 2 litri apă
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • O linguriță scorțișoară
  • 150 g zahar
  • 4 plicuri de zahar vanilat
  • 200 g nucă măcinată
  • Cacao sau rom – opțional

Mod de preparare

Făina și sarea se amestecă într-un castron cu apa călduță și se frământă până când se desprinde de pe degete. Aluatul trebuie să fie mai tare, nu se mai adaugă apă. După ce ai făcut aluatul, se întinde în foaie subțire și se decupează cu un aparat special pentru mucenici în formă de opturi.

Mucenicii se întind pe hârtie de copt, se presară cu un strat fin de făină și se lasă să se usuce 3 – 4 ore într-un spațiu cald și bine aerisit.

Pentru sirop, se pun într-o oală încăpătoare zahărul, coaja de lămâie și câteva linguri de apă și se topește zahărul treptat. Se pun apoi cei aproximativ 2 litri de apă și se lasă la foc mediu să se încălzească, apoi se adaugă mucenicii uscați, cu tot cu făina de pe ei. Se fierb la foc potrivit până când mucenicii se ridică la suprafață și se umflă ușor.

Se adaugă zahărul vanilat sau esența de vanilie. În unele zone, se face un sirop de cacao, zahăr și rom care se adaugă peste fiertura de mucenici și se fierbe câteva minute. Se oprește focul și se mai adaugă zahăr doar dacă este nevoie și apoi nuca măcinată.

Cum se fac mucenicii copți moldovenești

Când se fac mucenicii. Secrete pentru mucenici pufoși

Cei mai buni mucenici copți sunt cei care se pregătesc dintr-un aluat pufos, ca de cozonac. Este important ca aluatul să iasă pufos și fraged, pentru ca mucenicii să se însiropeze bine cu miere și lămâie.

Ingrediente

  • 1 kg făină albă
  • 3 gălbenușuri
  • 4 linguri de zahăr
  • 600 ml lapte cald
  • 2 pliculețe de drojdie uscată sau 50 g de drojdie proaspătă
  • coaja de la o portocală și o lămâie
  • esență de vanilie
  • un praf de sare
  • 100 g unt moale

Pentru uns:

  • Miere
  • 2 linguri zahăr
  • Esență de vanilie
  • Esență de lămâie
  • nucă prăjită și măcinată,
  • o linguriță rasă de scorțișoară

Mod de preparare

Se cerne făina de două ori într-un castron încăpător.

Drojdia se amestecă în puțin lapte călduț, cu o lingură de făină și puțin zahăr și se lasă să dospească precum la rețeta de maia.

Se face un cuib în făină, se adaugă ouăle, zahărul, coaja de lămâie, maiaua și restul de lapte călduț și se frământă bine. Se adaugă treptat untul tăiat cubulețe și se frământă până când se obține un aluat pufos, lucios, care se desprinde ușor în șuvițe.

Se lasă aluatul la crescut timp de aproape două ore, să își dubleze volumul, ca la cozonaci.

Se întinde aluatul într-o foaie sau două potrivit de groase, se taie șuvițe pe lungime și se împletesc colaci sub formă de opturi. Se lasă mucenicii să crească direct pe tava în care vor fi copți și se mai așteaptă aproximativ 30 de minute.

Când mucenicii au crescut și arată pufoși, se pun la foc potrivit aproximativ 30 de minute, dar se verifică cu scobitoarea, să fie bine copți la mijloc.

Mucenicii copți și calzi, se însiropează cu siropul făcut din apă caldă, miere, zahăr, vanilie și esență de lămâie. Se tăvălesc apoi prin nucă măcinată amestecată cu scorțișoară.

Câteva trucuri pentru mucenicii cei mai pufoși

Mucenicii copți cu adevărat pufoși sunt cei la care se respectă aluatul de cozonac.

Se poate adăuga și o lingură de untură pentru a înlocui o parte din unt. Aluatul va fi mai fraged.

Aluatul se frământă bine și se lovește de 20 de ori de masă, pentru a prinde aer și pentru a fi mai pufos când se coace.

Mucenicii pufoși sunt mai gustoși dacă sunt bine însiropați. Se poate face mai mult sirop de zahăr și miere cu mirodenii, pentru a lăsa mucenicii să se îmbibe bine în sirop. Apoi se lasă să se scurgă pe un mic grătar și se presară din belșug cu nucă măcinată.

foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter