Sorin Bontea dezvăluie secretul celor mai gustoase sarmale pentru masa de Crăciun: „Rețeta e de la mama”

De Mihaela Uretu, pe

Atunci când ne gândim la masa de Crăciun și la preparatele cu care ne vom încânta papilele gustative, ne ducem cu gândul fără doar și poate la sarmale.

Prepararea sarmalelor la masa de Crăciun este un adevărat ritual în casele românilor si fiecare bucatar are propriile secrete. Chef Sorin Bontea îți dezvăluie secretele ca să pregătești cele mai gustoase sarmale oltenești.

Secretul celor mai gustoase sarmale, dezvăluit de Sorin Bontea

Chef Sorin Bontea a declarat în repetate rânduri că adoră să mănânce sarmale și nu există Crăciun la care să nu le gătească. Sarmalele diferă în funcție de zonele țării, iar bucătarul spune că sarmalele oltenești pregătite chiar de către mama sa sunt preferatele lui.

Cum prepară Chef Sorin Bontea sarmalele de Crăciun

Ingrediente: varză, 1 kilogram jumate de carne de porc tocată, foi de dafin, 100 de grame de orez, 2 cepe mari, sare, piper, bulion, varză tocată.

Compoziția pentru sarmale: Într-un kilogram jumate de carne se pun cam 150 de gram de orez. Adăugăm ceapa călită, cimbru, sare și piper după gust. Trebuie să țineți seamă și de cât este de sărată varza și zeama de varză. După ce amestecați foarte bine compoziția cu mâna începeți să umpleți sarmalele.

Mod de preparare: Călești ceapa, după ce ai lăsat puțin să se încingă tigaia. După ce ceapa este călită adaugi puțin bulion, în jur de 3 lingurițe. Ceapa și bulionul trebuie călite în jur de 3-4 minute. Pe fundul oalei se pune un strat mic de varză tocată ca să nu se lipească.

La fiecare rând de sarmale adăugați boabe de piper, foi de dafin și puțină varză tocată. Deasupra râdurilor de sarmale mai adăugați niște varză tocată, cimbru, zeama de varză amestecată cu 2-3 lingurițe de pastă de tomate. Cu ingredintele care v-au rămas completați compoziția când va începe să scadă. Sarmalele se pun la fiert timp de o oră jumate, la 180 de grade. Cu vreo 10 minute înainte să scoateți sarmalele, luați capacul ca să se mai pârlească varza.

Secretul bucătarului: Ca varza să iasă mai crocantă, folosiți foarte multă zeamă de varză.

De unde provin sarmalele

Deși sunt considerate a fi mâncare tradițional românească, sarmalele își au originea în Imperiul Otoman. Cuvântul „sarma” provine din limba turcă – „sarmak” și se traduce prin „a înfășura, înveli”. Sarmalele se prepară din Orientul Mijlociu până în Balcani și Europa Centrală, însă rețetele au suferit mici modificări și se prepară diferit în fiecare țară. În România, sarmalele se bucură de mare apreciere și putini sunt cei care ar refuza o porție de sarmale, servite cu smântâna și mămăliguță.

Sursa Foto: Captură Youtube

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter