Cinci greșeli pe care le faci când pregătești friptura de miel

De Raluca Vițu, pe

Pregătirile pentru masa festivă de Paște sunt în toi, iar gospodinele și-au făcut deja o viziune despre cum trebuie să arate bucatele pe care le vor servi anul acesta. Și, dacă este Paște, atunci este evident că friptura de miel este piesa centrală a mesei. Există o sumedenie de rețete de friptură de miel și fiecare o gătește în stilul său, în funcție de gust și preferințe culinare.

Dar sunt câteva greșeli pe care mulți dintre noi le fac când gătesc mielul. Sunt erori mici, dar cu un impact negativ asupra preparatului, ce pot transforma friptura într-o bucată de carne tare, ațoasă sau fără gust. Și nimeni nu vrea așa ceva pe masă.

Cele mai frecvente greșeli care se fac când se prepară friptura de miel

Haideți să vedem care sunt cele ai frecvente greșeli care se pot face când gătim friptura de miel.

Alegi o bucată de carne fără os pentru friptură

Dacă ai de ales între o pulpă de miel cu os și una fără pentru friptura de Paște, este recomandat să optezi pentru cea cu os. În general, lumea alege bucățile cu oase, deoarece are impresia că se poate lucra mai ușor cu ele și că se feliază mai ușor după gătire. Dar o mare parte din savoare se află în os. Pulpa de miel întreagă, cu tot cu os, gătită la cuptor, este mult mai savuroasă și poate fi la fel de aspectuoasă pe masa festivă. Iar dacă o feliezi chiar în fața oaspeților, direct de pe os, cu siguranță că îi vei impresiona.

Citeşte şi: Cum să faci cea mai bună friptură de miel

Prepari carnea abia scoasă din frigider

Unul dintre principalele trucuri ale marilor bucătari pentru friptura perfectă este lăsarea cărnii să ajungă la temperatura camerei. Carnea de miel, la fel ca orice altă carne, nu trebuie să ia contact cu sursa de căldură imediat ce a fost scoasă din frigider, deoarece va suferi un șoc termic, nu se va găti uniform și se va întări. În funcție de dimensiunea bucății de carne, este recomandat să o lăsăm să ajungă la temperatura camerei timp de 30 – 60 de minute.

Marinarea excesivă a cărnii

Marinarea cărnii de miel face minuni dacă ne dorim o friptură plină de savoare. Dar mare atenție la timpul de marinare. Dacă țineți excesiv carnea în baiț se alterează calitatea și textura cărnii. Recomandat, în funcție de mărimea bucății de carne pe care urmează să o gătim, este să o ținem la rece, la marinat, în variantă uscată (folosind doar condimente) sau lichidă (condimente și vin/oțet/ulei etc.) timp de cel puțin două ore și cel mult 12 ore.

Citeşte şi: Cum prepară Chef Cătălin Scărlătescu friptura de miel pentru masa de Paște

Excesul de condimente sau omiterea folosirii lor

Carnea de miel are aroma ei specifică, inconfundabilă. Dar doar pentru că are un gust foarte pronunțat nu înseamnă că nu o putem asezona cu diferite condimente și ierburi aromatice. Mielul va căpăta o aromă superbă dacă apelați la coriandru, rozmarin, oregano, busuioc, mentă, salvie, cimbru, chimen pudră, boia de ardei sau nucșoară. Nu toate simultan, evident, pentru că și excesul de mirodenii poate strica friptura. Dacă aveți dificultăți în a alege condimentele potrivite, puteți opta pentru amestecurile speciale pentru carnea de miel care se găsesc în comerț. Dar nu uitați că ele conțin și sare.

Citeşte și: Cum se marinează corect carnea de miel, în vin și mirodenii! REȚETĂ VIDEO

Timpul de odihnă al fripturii

Orice friptura, indiferent de cum a fost gătită, trebuie lăsată să se odihnească după ce oprim focul. Odihna cărnii reprezintă finalizarea procesului de gătit. În timp ce temperatura din interiorul fripturii scade, sucurile din ea sunt distribuite uniform și reabsorbite de fibrele cărnii. În plus, odihna contribuie la frăgezire. Dacă tăiem carnea imediat cum o îndepărtăm de sursa de foc, riscăm să ne alegem cu o friptură mai tare și fadă.

Foto – Pixabay

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter