Secretul lui Chef Florin Dumitrescu pentru un sos Bolognese autentic. „Am învățat să-l gătesc în Italia”

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 16 iunie 2022, 15:01

Sosul Bolognese se numără printre preparatele tradiționale italienești preferate de întreaga lume. Cu siguranță, oricine este pasionat de gătit a încercat măcar o data să prepare acest sos, dar gustul său autentic poate fi obținut doar dacă sunt folosite ingrediente de foarte bună calitate și dacă se urmează cu exactitate etapele de preparare.

Chef Florin Dumitrescu, care a lucrat o bună perioadă de timp ca bucătar în Italia, a dezvăluit tuturor secretul sosului Bolognese tradițional, făcut ca la el acasă, în Bologna.

Dumitrescu a postat pe rețelele sociale rețeta acestui sos, exact așa cum a învățat în Italia să o prepare. Celebrul Chef a dezvăluit și câteva dintre secretele sale care îl ajută să obțină, de fiecare data, un preparat cu iz autentic.

Rețeta şi felul în care gătesc acest sos l-am învățat în Italia. Este foarte important ce ingrediente folosiți, dar şi mai importantă este răbdarea şi când adăugați ingredientele în oală!

Carne de vită 1kg (unii folosesc amestec, vită/porc, mie îmi place doar vită, greabăn şi pulpă, le toc prin sita mare).

Suffrito (LE soffrito, pentru italienii purişti originari din județul Ilfov) 40% din cantitatea de carne, în cazul nostru 400g cantitate totală de suffrito. Adică, amestec de ceapă, țelină, morcovi. Vă recomand 180-200g ceapă, 100g morcovi, 100g țelină.

Vin roşu 500ml (prefer Merlot, dulce, vin bisericesc, la această rețetă vinul dulceag ajută la gustul sosului, deoarece evităm să punem zahăr aşa cum am citit în comentariile voastre, iar sosul de roşii poate să acrească puțin sosul).

Citeşte şi: Pizza de post, după rețeta Paulei Seling. Secretul artistei pentru unui blat vegetal foarte crocant

Roşii în conservă şi suc de roşii, amestecul între ele trebuie să fie cantitate egală cu restul ingredientelor, în cazul nostru 1,4kg.

Ulei de măsline pentru gătit.

Usturoi 1 cățel. Doar atât.

Foarte important, aveți nevoie de o oală/cratiță cu o suprafață mai întinsă, nu vă recomand să gătiți sosul Bolognese într-o oală înaltă deoarece acesta va dura foarte mult la gătit, iar într-o oală înaltă se va afuma cu siguranță  – a dezvăluit Florin Dumitrescu, pe pagina sa de Facebook, referitor la ingredientele necesare pregătirii acestui sos.

Apoi a explicat care este modul de preparare al sosului Bolognese italian.

Montați maşina de tocat şi tocați prima oară legumele, pe care le puneți la călit în ulei de măsline, la foc mic. Cât se călesc legumele, tocați carnea, o dată, prin sita mare. Imediat ce legumele încep să se călească, adăugați sare.

Citeşte şi: Rețeta Andreei Bănică de ciocolată de casă cu care și-a impresionat familie

Chef Dumitrescu recomandă evitarea prafurilor pentru gust și folosirea legumelor proaspete pentru obținerea unei arome intense. Un alt secret este răbdarea, deoarece carnea are nevoie de timp pentru a căpăta consistența potrivită și pentru a-și elibera gustul.

Evitați să folosiți prafuri de gust, de aceea puneți sare în timp ce căliți legumele, aceea este baza de gust al acestui sos. Adăugați carnea tocată în oală şi amestecați cu un tel, în felul acesta evitați să obțineți chifteluțe.

Lăsați carnea să se împrietenească cu căldura, după care adăugați sare. Nu vă speriați, nu va întări carnea, dar aveți nevoie de această etapă să scoateți apa din carne.

Citeşte şi: Cartofi zdrobiți cu cana, rețeta care face furori pe rețelele de socializare

În felul acesta reuşiți să mai câştigați timp din timpul de gătire. O să observați că în oală o să apară un exces de apă, trebuie să lăsați apa să evapore şi să aşteptați până în momentul în care oala începe să sfârâie. Nu vă opriți din amestecat în tot timpul acesta, de la apariția apei până la evaporarea ei.

Alegerea condimentelor, spune Dumitrescu, este esențială pentru a obține gustul ideal.

După ce lăsați sosul să sfârâie măcar 2 minute, adăugați mixul de ierburi aromate preferat, fie că este cimbru+busuioc+rozmarin+maghiran+oregano, fie că este o combinație între acestea, fie că e proaspăt sau uscat, acum este momentul bun să puneți ierburile. Amestecați şi adăugați vinul roşu.

Lăsați să evapore alcoolul, după care adăugați sosul de roşii. Bineînțeles, puneți apă în sticla de sos de roşii şi vărsați conținutul în oală, este o operațiune acceptată în orice bucătărie. Da-ți focul mic şi lăsați să fiarbă fără capac până când sosul devine compact şi apa se evaporă. Trebuie amestecat destul de des în oală să evitați să se afume, indiferent de tipul de oală pe care îl folosiți.

Citeşte şi: Rețeta preparatului cu care Chef Florin Dumitrescu și-a cucerit soția

Secretul lui Chef Florin Dumitrescu pentru un sos Bolognese autentic. "Am învățat să-l gătesc în Italia"

Spre sfârșit, se adaugă un strop de unt, pentru un plus de savoare.

Bineînțeles, o dată ce sosul este gata, 1 cub de unt pentru potențarea aromelor. Folosesc rețeta asta din 2007, iar paşii sunt cei mai importanți.

Când e gata, lăsați să se răcească şi depozitați în vase ermetice (dacă se consumă repede) sau faceți o dată o oală mare şi puneți în pungi cu ziplock şi congelați. Dezghețați punga în apă caldă (nu mai jos de 50°C nu mai sus de 70°C) şi folosiți fie în Lasagna, Canelloni, fie cu paste la alegere, fie mâncați cu pâine (sincer, eu mănânc cu pâine imediat ce este gata).

Foto – Facebook

Vezi şi 12 mâncăruri pe care să le încerci când ești în Italia!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter