Ingrediente (pentru 12 bucăţi)
300 g cartofi
30 ml ulei
1 ou
100 g făină
12 prune mici
50 g unt
50 g pesmet
zahăr pudră
scorţişoară pisată
zahăr vanilat
1. Cartofii se fierb în apă cu sare 30 de minute. Prunele se desfac si se curăţă de sâmburi, apoi se lasă la scurs.
2. Cartofii fierţi se curăţă fierbinţi de coajă, se zdrobesc si se amestecă cu uleiul. Când compoziţia s-a răcit, se adaugă făina si oul. Se amestecă până când se obţine un aluat omogen, apoi se împarte în 12 bucăţi. Se pune pe foc o oală cu 2 l de apă, în care se adaugă sare.
3. Prunele scurse se acoperă cu aluat. Se dau prin făină si se pun pe rând în apa clocotită, toate gălustele. Se lasă să fiarbă la foc mic, 10 – 15 minute, cu oala acoperită, apoi se opreste focul si se mai lasă în apa fierbinte, acoperite, încă 15 minute.
4. într-o tigaie încinsă se rumeneste pesmetul în unt. Gălustele fierte se scot din apă si se lasă la scurs. Se tapetează cu pesmet, apoi se pudrează cu zahăr, scorţisoară si se pot servi.
Sursa foto: Shutterstock
Compot de prune cu vanilie şi apă de portocal
Ingrediente:
1 kg prune fără sâmburi, tăiate jumătăţi
500 ml apă
2 păstăi de vanilie
200 grame zahăr
1 lingură apă de flori de portocal Mod de preparare:
Fierbeţi apa cu zahărul, vanilia şi apa de portocal.
Adăugaţi prunele curăţate de sâmburi şi fierbeţi circa 10 minute.
Serviţi calde sau reci, cu îngheţată.
Sursa foto: Shutterstock
Îți recomandăm și să încerci și cea mai bună rețetă de galuste cu prune
Poate vrei să încerci și următoarea rețetă de compot de prune