Pelteaua, cel mai bun jeleu natural. Din ce fructe se face!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Marți, 30 august 2022, 17:26

Pelteaua este cea mai fină delicatesă care se poate obține din fructe. Este un jeleu natural foarte aromat și apreciat de gospodinele care o folosesc pentru prăjituri delicioase.

Cuprins

Pelteaua este o adevărată delicatesă de pe timpuri, din caietele bunicilor. Este cel mai fin și delicat dulce de casă, folosit adesea pentru prăjituri și torturi.

Bunicile noastre nu iroseau niciodată fructele culese din livadă. Inclusiv din coji și cotoare făceau o peltea fină, mai bună uneori decât dulceața.

Pelteaua este un jeleu obținut din suc de fructe fiert cu mult zahăr. Iar acest suc se poate obține din fructele întregi, dar și din cotoarele și cojile fructelor care conțin o cantitate mai mare de pectină, necesară pentru consistența gelatinoasă a peltelei.

Parfumata peltea trebuie să fie clară, translucidă, lucioasă și gelatinoasă, să aibă o culoare frumoasă, fie galbenă ca mierea, fie trandafirie, în funcție de fructele folosite.

Cum se face pelteaua

Pelteaua, cel mai bun jeleu natural. Din ce fructe se face!
Gutuile, perele și strugurii, cele mai bune fructe pentru peltea

Pelteaua se face de obicei din fructele bogate în pectină, mai ales din fructele de toamnă dulci: prune, gutui, struguri, pere.

Se folosește deopotriva pulpa fructelor, dar mai ales cojile și cotoarele care se îndepărtează când pregătești gem sau dulceață. Acestea sunt recomandate pentru peltea deoarece conțin mai multă pectină (gelifiant natural) și ajută la coagularea sucului din fructe.

Așadar, fructele tăiate bucăți, cu tot cu semințe, coajă și cotoare rămase de la alte fructe folosite la gem, se pun la fiert pentru a obține un suc cât mai concentrat. Acesta se strecoară, să fie cât mai curat și clar, și se fierbe apoi cu zahăr.

Pentru peltea se folosesc întotdeauna cantități egale de suc de fructe și zahăr care se fierb în clocot nu mai mult de 10 – 15 minute.

Când pelteaua este gata, se verifică punând o picătură de suc pe o lingură din inox ținută la congelator. Dacă picătura se răcește și se întărește imediat, atunci pelteaua este gata. Ea trebuie să aibă consistența mierii.

Ce diferență este între peltea, gem și dulceață

Gemul este dulcele din fructe cel mai puțin pretențios. Acesta se face de obicei din fructe mai accesibile ca preț precum merele, prunele sau caisele. Fructele se curăță de coajă, de cotoare și sâmburi, se fierb cu zahăr, se adaugă zeamă de lămâie sau un conservant special și se sterilizează în borcane.

Dulceața este mult mai pretențioasă decât gemul. Pentru dulceață, fructele curățate de cotoare și semințe, se pun la fiert într-un sirop de zahăr prefiert, astfel încât pulpa lor să nu se distrugă complet. Dulceața de calitate trebuie să conțină fragmente sau chiar fructe întregi.

De obicei, dulceața se face din fructe delicate și suculente precum zmeura, căpșunele, murele, citricele.

Pelteaua se face din suc de fructe care se obține în special din fructe cu pulpa tare, bogată în pectină, cu coaja tare și cotoare cu semințe mari. Pelteaua este un jeleu natural, translucid, în care nu există bucăți de fructe.

Din ce fructe se face pelteaua

Cele mai bune fructe pentru peltea sunt fructele dulci de toamnă:

  • Mere
  • Pere
  • Struguri
  • Gutui
  • Smochine

Peltea se poate face însă din orice fruct, inclusiv din mure, zmeură sau cireșe, dar trebuie adăugată pectină sau alt gelifiant care încheagă sucul dulce.

Cum se folosește pelteaua în diverse preparate dulci

Bunicile noastre pregăteau în fiecare toamnă două, trei bocănele de peltea pe care o foloseau de obicei de Crăciun pentru a decora prăjiturile și torturile.

Pelteaua poate fi folosită pentru prăjiturile cu foi, pandișpanuri, torturi cu fructe sau ciocolată, fursecuri.

Dar acest jeleu fin poate fi folosit și pentru sosuri deosebite de friptură. Spre exemplu, pelteaua acrișoară de afine sau merișoare este delicioasă cu o friptură suculentă de pui sau din piept de porc.

3 rețete de peltea parfumată

Peltea de gutui

Pelteaua, cel mai bun jeleu natural. Din ce fructe se face!
Pelteaua de gutui este cea mai parfumată

Gutuile sunt fructele cele mai bogate în pectină, astfel că pelteaua de gutui este cel mai ușor de făcut. Se folosesc bucăți de fructe, dar poate fi făcută și numai din coji parfumate și cotoare.

Ingrediente

  • 10 gutui
  • Apă
  • Zahăr

Mod de preparare

Gutuile se taie în bucățele cu tot cu coajă și cotoare. Se îndepărtează doar părțile vătămate.

Se pun într-o oală înaltă și se acoperă cu apă, apoi se fierb până când se înmoaie bine.

Sucul se strecoară printr-o sită foarte fină, să nu treacă deloc fibre din fructe. Apoi se pune la fiert cu zahăr. Cât suc, atâta zahăr. Este bine să măsori sucul și să pui cantitatea egală de zahăr.

Sucul din gutui se mai fierbe cu zahărul în clocote cel mult 10 – 15 minute. Se verifică prin metoda picăturii. Se pune o lingură la congelator și, când este bine răcită, se pune o picătură de peltea pe lingura rece. Dacă pelteaua se încheagă ușor și capătă o consistență de miere, este gata.

Poate fi turnată caldă în borcanele spălate și sterilizate. Borcanele se înfiletează și se fierb la bain-marie timp de 10 minute după ce clocotesc, apoi se lasă să se răcească învelite în șervete de bumbac.

Peltea de prune

Pelteaua, cel mai bun jeleu natural. Din ce fructe se face!
Pelteaua din prune poate fi folosită pentru dulciurile de Crăciun

Folosește prune autohtone, bine coapte, parfumate, cu o coajă tare. Va ieși cea mai bună peltea. Sunt recomandate prunele grase și prunele brumării. Evită prunele din import, stropite cu pesticide.

Ingrediente:

  • 2 kg de prune bine coapte
  • Apă
  • Zahăr

Mod de preparare:

Prunele se spală bine și se îndepărtează sâmburii. Fructele, cu tot cu coajă, se taie pe jumătate și se pun la fiert cu apă doar atât cât să le acopere, până se înmoaie bine.

Pulpa de prune se folosește pentru un gem amestecat și cu alte fructe precum mere sau pere.

Sucul care rezultă din fierbere se strecoară printr-o sită fină și se fierbe cu o cantitate egală de zahăr, la fel ca la pelteaua de gutui.

Dacă nu vrei să fierbi prunele, acestea se curăță de sâmburi, se desfac în jumătăți și se presară cu zahăr. Se păstrează la frigider într-o sită peste noapte, să se scurgă sucul dulce.

Sucul de prune se fierbe aproximativ 15 minute în clocot, la foc potrivit. Când pare legat, se face testul cu lingura rece. Dacă picătura de peltea se încheagă precum mierea, este gata.

Se toarnă fierbinte în borcane curate, se sterilizează la bain-marie și se păstrează într-o cămară rece.

Peltea de pere

Pelteaua, cel mai bun jeleu natural. Din ce fructe se face!
Pelteaua de pere este minunată cu prăjiturile din foi

După pelteaua de gutui, pelteaua de pere este cea mai bună și parfumată. Perele sunt și ele fructe foarte bogate în pectină, iar pelteaua se face ușor, ca și cea de gutui.

Ingrediente:

  • 2 kg de pere tomnatice
  • Zahăr
  • Apă

Mod de preparare

Perele se taie jumătăți și se curăță de cotoare. Jumătățile de fructe se pun la fiert cu tot cu cotoare și apă atât cât să le acopere. Se lasă să fiarbă până se înmoaie bine pulpa perelor.

Când perele sunt bine fierte, se strecoară sucul dens. Jumătățile de pere pot fi folosite la un gem, iar cotoarele fierte se aruncă.

Sucul de pere se fierbe apoi cu zahăr, în cantitate egală, până când se leagă. Se face testul cu lingura rece. Dacă pelteaua se încheagă rapid, este gata! Va avea o culoare aurie, ca mierea.

Pelteaua caldă se toarnă în borcane, se sterilizează la bain-marie și se păstrează la loc rece în cămară.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter