Meniu de sărbătoare

De Adina Rosetti, pe Ultimul update Marți, 23 decembrie 2014, 11:17

Pregătește antreuri extrem de gustoase, după rețetele specialistului Chef Parade, un curcan cu ierburi a la Mazilique și un tort minunat, la indicatiile Prințesei Polonic (Anca Lungu). Cum a decurs pregătirea “live” a acesor bunătăți, afli numai din revista Unica de ianuarie, la chioșcuri din 22 decembrie.

Foto: Radu Chindriș

Crostini neri

Origine: Toscana, Italia

Timp de preparare: 25 min.

Ingrediente pentru 6-8 persoane:

– 200-300 g ficat de pui, spălat bine
– 50 g cârnați tip Italia

– 1 ceapă
– 1 tulpină de țelină verde

– 3-5 frunze de salvie

– 2-3 frunze de dafin

– 2-3 bucăţi de file de anșoa

– ulei de măsline

– câteva capere

– pentru asezonare: puțină supă de pui, vin alb, oțet slab

Sare de mare grunjoasă, puțin piper
– pâine prăjită de Toscana

Preparare:

Spală bine ficatul și usucă-l.
Într-i tigaie pune puţin ulei de măsline şi lasă pe foc. Adaugă ficatul, lasă-l să fiarbă la foc mic vreo 5 – 10 minute, până se evaporă apa.
Taie ceapa, țelina, salvia în bucăți mari şi cârnații în bucăți mai mici. Frunzele de dafin lasă-le întregi și adaugă-le peste ficat. Lasă totul să fiarbă. Poţi adăuga sare și piper. Adaugă puțin vin / supă / oțet. Mai lasă pe foc cca. 5-10 minute. După ce se înmoaie, adaugă caperele și fileurile de anșoa. Scoate foile de dafin. Pasează cu ajutorul mixerului.
Serveşte lângă pâine prăjită.

Curcan invelit in bacon, cu legume si usturoi copt

Ingrediente

1 curcan de 2,5-3kg
ulei de măsline
cam 10 felii subţiri de pancetta sau bacon
câteva fire de rozmarin si cimbru
3-4 cepe medii, tăiată in jumatati, transversal
4 căpăţâni de usturoi
2 lamai
3 morcovi, taiati in bucati

2 pastarnaci, taiati in bucati

4 cartofi mari, taiati in bucati
PENTRU SOS
4 linguriţe de făină
175 ml de vin roşu demidulce
850 ml supă de curcan sau de pui

  1. Se încinge cuptorul la 190° C. Se cântăreşte curcanul pentru a se calcula timpul de coacere, considerând 20 de minute per kilogram, plus 70 de minute (sau 90 de minute, atunci când se coace unul mai mare de 4kg). Se pune curcanul pe o suprafaţă plană, se unge uşor pe toate părţile cu ulei de măsline şi se asezoneaza cu piper si sare de mare.Se umple cu o lamiae taiata in jumatate, o capatana de usturoi si cateva crengute de rozmarin si cimbru. Se aşază feliile de bacon pe curcan, suprapunându-le câte puţin, astfel încât carcasa să fie acoperita(fara aripi si pulpe). Se îndeasă feliile sub curcan pentru fixarea lor si se leagă de jur-împrejur în două-trei locuri cu sfoară alimentara sau se fixeaza feliile de bacon cu scobitori.Se pun bucatile de ceapă în mijlocul unei tăvi şi se aşază curcanul deasupra.Se adauga restul de legume taiate in bucati grosiere, precum si usturoiul intreg si lamaia taiata felii. Se acoperă lejer cu folie de aluminiu, apoi se coace conform calculelor făcute de tine.
  2. Cu 30 de minute înainte de încheierea timpului de coacere, se scoate curcanul din cuptor şi se creşte temperatura la 200° C. Se adauga cartofii, se scoate folia si se mai lasă la cuptor pentru ultimele 30 de minute. Pentru a testa dacă curcanul e făcut, se înţeapă cea mai groasă porţiune a coroanei cu o scobitoare – zeama ar trebui să fie limpede, nu roz. Dacă e roz, se mai lasă la cuptor, verificându-l din 10 în 10 minute.
  3. Se scot curcanul, usturoiul, lamaia si majoritatea legumelor din tava, se mută pe un platou fierbinte pentru servit şi se lasă să se odihnească, acoperit lejer cu folie de aluminiu, 30 de minute înainte de servire.
  4. Între timp, prepară sosul. Se toarnă grăsimea în exces din tavă, dar se păstrează zeama, cateva bucati de legume si tot ce s-a lipit de fundul tavii. Se pune tava la foc mediu pe aragaz, se adaugă făina şi se căleşte, amestecând continuu, două minute.Se toarnă vinulşi se fierbe uşor două minute.Se toarnă supa, se aduce la fierbere; se fierbe uşor 5-10 minute sau până scade la consistenţa dorită.Se condimentează cu piper.Se strecoară sosul într-o tigaie, se încălzeşte, apoi se toarnă într-o carafă. Se serveşte curcanul ornat cu fire de rozmarin, înconjurat de usturoi copt, lămâie si legume, însoţit de sos şi de umplutură.

Tortul Prințesei Polonic (de morcovi cu scorțișoară, mascarpone și marțipan)

ingredientele:

– 220 g de făină
– 10 g praf de copt
– 1 lingură de scorțișoară măcinată
– 300 g morcovi rași
– 80 g de miez de nucă măcinat
– 200 g de zahăr brun
– 125 g de unt topit
– 200 ml smântână pentru frișcă
– 2 ouă mari ecologice
– 400 g de mascarpone
– 1 lingură de extract de vanilie
– 200 g marțipan

Mod de preparare

Într-un bol încăpător amestecați făina cu praful de copt, scorțișoara, morcovii rași, miezul de nucă și 150g de zahăr brun. Într-un alt bol bateți ouăle ecologice cu smântâna pentru frișcă și adăugați untul topit, apoi turnați-le peste ingredientele uscate. Felicitări! Tocmai ați obținut amestecul pentru blat. Ungeți cu unt două tăvi rotunde cu fundul detașabil și împărțiți compoziția în două părți egale. Băgați tăvile în cuptorul încins la 180 de grade și uitați de ele pentru 30 de minute. Între timp, pregătiți crema de mascarpone. Tot ce trebuie să faceți este să amestecați crema de brânză cu extractul de vanilie și 50 g de zahăr brun. După ce s-au răcit bine cele două blaturi, îmbinați-le între ele cu un strat generos de mascarpone, apoi acoperiți tortul de morcovi cu restul de cremă. Întindeți o foaie subțire de marțipan și înveliți-l într-o plăpumioară parfumată cu migdale. Puteți orna tortul aniversar după pofta inimii. Prințesa Polonic a preferat coacazele roșii.

Tortul de morcovi cu mascarpone și marțipan se păstrează la frigider și se savurează cu măsură!

Poftă Nebună!

Află mai multe despre reţetele de Sărbători din revista Unica de ianuarie, la chioșcuri din 22 decembrie.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter