Reţete: Găteşte în stil mediteranean

De Laura Davidescu, pe Ultimul update Marți, 06 aprilie 2021, 12:06

De mii de ani, zecile de popoare care trăiesc în jurul Mării Mediterane se hrănesc într-un anumit stil, fapt care s-a dovedit benefic pentru sănătate. Citeşte despre compoziţia şi numitorii comuni ai dietei mediteraneene în revista Unica de februarie şi testează-i gustul gătind preparate în stil mediteranean, originare din mai multe ţări.

Ratatouille (Franţa)

o vânătă mare; 2 dovlecei; 2 ardei graşi roşii; un ardei gras galben; două cepe; 500 g roşii bine coapte; 3 căţei de usturoi; 6 linguri de ulei de măsline; o rămurică de cimbru; o foaie de dafin; sare şi piper

Curăţă roşiile de coajă şi taie-le sferturi. Taie dovleceii şi vinetele rondele, iar ardeii şi ceapa cubuleţe. Căleşte ceapa în două linguri de ulei de măsline şi, după ce devine translucidă, adaugă ardeii. După ce s-au muiat, pune roşiile, usturoiul zdrobit, cimbrul şi foaia de dafin. Condimentează cu sare şi piper şi lasă să fiarbă la foc mic, sub capac, timp de 45 de minute. Între timp, prăjeşte vinetele şi dovleceii separat, în restul uleiului, timp de 15 minute. După ce legumele sunt moi, amestecă-le pe toate şi mai lasă-le pe foc 10 minute. Dacă e nevoie, mai adaugă sare şi piper. Se poate servi cald sau rece.

Gazpacho (Spania)

6 roşii bine coapte; un castravete mic; un ardei gras verde; un căţel de usturoi; două felii de pâine toast fără coajă; 3 linguri de ulei de măsline; o lingură de oţet; sare

Taie feliile de pâine cubuleţe. Curăţă roşiile de coajă şi de seminţe, taie-le mărunt şi adaugă-le peste pâine. Curăţă castravetele de coajă şi dă-l pe răzătoare. Adaugă-l, împreună cu usturoiul zdrobit şi ardeiul tăiat mărunt, peste roşii şi pâine. Toarnă o jumătate de litru de apă, uleiul, oţetul şi condimentează cu sare. Mixează amestecul până obţii o cremă omogenă. Pune supa într-un vas şi ţine-o la frigider minimum o oră înainte de a o servi.

Minestrone (Italia)

2 linguri ulei de măsline; o ceapă mare; 4 căţei de usturoi; 2 tulpini de ţelină; un morcov mare; 200 g fasole verde; o roşie; 50 g fidea; oregano, busuioc, parmezan, sare piper

Căleşte ceapa tocată în uleiul încins, adaugă usturoiul zdrobit, apoi ţelina şi morcovul şi ţine-le pe foc 3-4 minute. Condimentează cu oregano uscat, busuioc uscat, sare şi piper. Adaugă fasolea, roşiile tăiate cubuleţe şi 1,5 l apă (sau supă clară de pui dacă preferi). Fierbe totul 10 minute, apoi adaugă fideaua şi mai ţine pe foc 10 minute, pană când legumele şi pastele sunt fierte. Condimentează cu sare şi piper şi serveşte supa decorată cu busuioc proaspăt şi puţin parmezan presărat deasupra.

Cuşcuş (Maroc)

o cană de cuşcuş; o cană de apă clocotită; 3 linguri ulei de măsline; un căţel de usturoi; jumătate de ardei gras roşu; 4 cepe verzi; o roşie mare sau câteva roşii cherry; frunze de busuioc proaspăt, sare, piper, 50 g brânză tare; o lingură de suc de lămâie

Toarnă apa clocotită peste cuşcuş, acoperă şi lasă să se umfle pastele 5 minute. |ntre timp, căleşte în ulei usturoiul zdrobit, ceapa tocată şi ardeiul tăiat mărunt. Adaugă roşiile decojite, busuiocul, sare, piper şi, la sfârşit, cuşcuşul. Amestecă bine, iar la sfârşit toarnă-i deasupra sucul de lămâie. Dă la cuptor, la foc mediu, 20 de minute. Serveşte-l cald, cu puţină brânză rasă deasupra.

Tabouleh (Liban)

două-trei legături mari de pătrunjel verde; frunze de mentă; o ceapă; 6 roşii; sare, piper, 50 g bulgur (sau cuşcuş), 3 linguri suc de lămâie; 3 linguri suc de rodie; 6 linguri ulei de măsline

|nmoaie bulgurul în apă rece timp de una-două ore. Scurge excesul de apă. Amestecă-l cu pătrunjelul, menta şi ceapa tocate fin. Adaugă roşiile decojite şi tăiate cubuleţe, apoi condimentează cu sare, piper, suc de lămâie, suc de rodie şi ulei de măsline. Serveşte alături de lipie, măsline şi iaurt gras.

Dolma (Turcia)

20-30 de frunze de viţă tânără (proaspete sau din conservă); 150 g orez; două roşii; două cepe; două linguri de stafide; două linguri seminţe de pin; o linguriţă scorţişoară; o linguriţă mentă uscată; o linguriţă condiment oriental pentru orez; două linguri ulei de măsline; o lămâie

Sotează ceapa tocată în uleiul de măsline, adaugă orezul şi apă fierbinte cât să-l acopere. Fierbe sub capac 10 minute, până e fiert pe jumătate. Ia orezul de pe foc şi amestecă-l cu roşiile pasate, stafide, seminţe de pin şi condimente. Lasă-l să se răcească. Taie nervurile mari de la frunzele de viţă şi, dacă sunt proaspete, înmoaie-le, punându-le un minut în apă clocotită. Pune câte o lingură din orezul condimentat pe fiecare frunză şi rulează sărmăluţe de mărimea unei ţigări mai groase. Aşază-le într-un vas de fiert la aburi şi fierbe-le 30-45 de minute. Tradiţional, se servesc reci.

Baba Ganoush (Liban)

o vânătă mijlocie; 3 linguri de tahini (pastă de susan); sucul de la jumătate de lămâie; 1-2 căţei de usturoi; o legătură de pătrunjel verde; sare, piper.

Coace vânăta pe aragaz, las-o să se răcească, apoi curăţă coaja şi pune-o să se scurgă zeama. Toac-o folosind o spatulă de lemn sau partea netăioasă a unui cuţit. Nu insista cu tocatul, ca să se mai păstreze ceva din textură. Adaugă peste vânătă pasta de susan, sucul de lămâie, usturoiul zdrobit şi pătrunjelul tocat şi condimentează cu sare şi piper. Lasă salata să se odihnească puţin, ca să se întrepătrundă aromele.

Pui cu rodie (Israel)

două linguri de miere, 3 limete, o cană de suc de rodii, 4-5 linguri ulei de rapiţă, două linguri ulei de susan, sare, piper, 250-300 g piept de pui dezosat, fără piele, o legătură de verdeţuri, o radicchio (salată roşie), două grămăjoare de rucola, 4 linguri merişoare uscate, o lingură alune, 4 clementine, o rodie

Prepară o marinată din miere, suc de limetă şi de rodie, peste care adaugi uleiul de rapiţă şi de susan, sare şi piper. Marinează puiul întreg din cantitatea de marinată, la rece, timp de 2-4 ore. Prăjeşte puiul la gril şi, după ce s-a rumenit frumos, taie-l fâşii longitudinale. Pregăteşte o salată din radicchio, rucola şi verdeţuri, peste care adaugă merişoarele, alunele pisate, felii de clementină şi boabele de rodie. Ca dressing, foloseşte cealaltă jumătate din soluţia de marinat. Aranjează salata pe farfurii, iar deasupra pune fâşiile de pui prăjit.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter