Cum se prepară Samosa. Rețeta celei mai populare gustări de post

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Luni, 06 martie 2023, 15:15

Samosa este o gustare crocantă și delicioasă ce a devenit din ce în ce mai populară în rândul celor care nu consumă carne.

Samosa este un preparat ce-și are originea în India și reprezintă un aluat umplut cu curry de legume, orez sau cartofi și diverse condimente, care este prăjit apoi în baie de ulei.

Unii le aseamănă cu pateurile noastre, dar aceste triunghiuri din aluat au o textură mult mai crocantă, iar umplutura este mai abundentă și mult mai complexă.

Preparatul este ideal în perioada postului, deoarece poate fi făcut în mai multe variante, cu umpluturi diferite, pentru diversificare.

Citește și: Cele mai bune prăjituri de post

Citește și: Cele mai pufoase clătite de post

Citește și: Cum se face smantana de post (smântână vegană) din tofu

Samosa este o gustare sățioasă, ce poate fi luată și la birou sau, de ce nu, la un picnic.

Triunghiurile crocante delicioase pot fi, bineînțeles, umplute și cu carne sau pește, dar astăzi vorbim despre variantele vegetale.

Haideți să descoperim cum se prepară samosa. Legumele și condimentele pot varia, în funcție de preferințe, dar principiul preparării rămâne același.

Ingrediente (pentru 12 bucăți)

Pentru umplutură

  • o linguriță de ulei vegetal
  • 1 ceapă, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi (zdrobiți)
  • 1 cartof (150 g), tăiat în cuburi mici
  • 1 morcov (100 g), tăiat în cuburi mici
  • 100 g mazăre congelată
  • 2 lingurițe pudră de curry (sau alt amestec de condimente, în funcție de preferințe)
  • 100 ml supă vegetală (sau un cub instant vegetal diluat)

Pentru aluat

  • 225 g făină
  • ½ linguriță sare de mare
  • 2 linguri de ulei vegetal + ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Începem cu umplutura. Într-o tigaie punem uleiul și călim ceapa și usturoiul. Punem condimentele și apoi adăugăm legumele. Peste toate adăugăm supa vegetală și lăsăm totul la fiert timp de 30 de minute (sau până când legumele sunt gata). Umplutura se lasă la răcit.

Cum facem aluatul pentru Samosa?

Într-un bol se amestecă făina cu sarea, se adaugă cele două linguri de ulei și 100 ml apă. Trebuie să obținem un amestec ferm. De aceea, aluatul se frământă timp de 5-10 minute. Aluatul se pune într-un vas pe care-l acoperim cu folie alimentară și se lasă timp de 30 de minute să se odihnească.

Citeşte şi: Top 5 rețete de post delicioase, testate și recomandate de vedete

Umplerea și prăjirea aluatului

Aluatul se rulează sub forma unui sul și se împarte, cu un cuțit, în 12 bucăți egale. Se întind 12 foi pătrate. Fiecare pătrat se modelează sub forma unui con (cum se fac conurile din hârtie pentru floricele sau semințe), iar apoi se umple cu o lingă de aluat. Marginile conului se umezesc cu puțină apă și se închid bine, astfel încât aluatul să nu iasă la prăjit. Când toate conurile sunt umplute, se pun la prăjit în baie de ulei (uleiul trebuie să ocupe 1/3 din vas) încins (la 180°C). Se lasă la prăjit circa 8-10 minute, până devin aurii și crocante. Se scot apoi și se într-un vas acoperit cu prosoape din hârtie, pentru a se scurge de excesul de ulei.

Se pot consuma cu diverse sosuri. Poftă bună!

Foto –

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter